
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
510
kcal
Kalorie
25
g
Białko
10
g
Tłuszcze
85
g
Węglowodany
367
mg
Sód
18
g
Błonnik
Składniki
20
łyżek czerwonej soczewicy
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka selera
200 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
6
kromek chleba żytniego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
510
kcal
Kalorie
25
g
Białko
10
g
Tłuszcze
85
g
Węglowodany
367
mg
Sód
18
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty seler i marchewkę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
3
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4
Z gotowych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i miksujemy.
5
Zmiksowane warzywa mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą.
6
Przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
