
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
475
kcal
Kalorie
24
g
Białko
7
g
Tłuszcze
88
g
Węglowodany
406
mg
Sód
19
g
Błonnik
Składniki
200 g
|
czerwonej soczewicy
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
6
|
kromek chleba żytniego
180 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
475
kcal
Kalorie
24
g
Białko
7
g
Tłuszcze
88
g
Węglowodany
406
mg
Sód
19
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty seler i marchewkę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
3
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4
Z gotowych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.
5
Zblendowane warzywa mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą.
6
Przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
