Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

510 kcal Kalorie
25 g Białko
10 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
367 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
20
łyżek czerwonej soczewicy
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka selera
200 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
6
kromek chleba żytniego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

510 kcal Kalorie
25 g Białko
10 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
367 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty seler i marchewkę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

3

Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4

Z gotowych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i miksujemy.

5

Zmiksowane warzywa mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą.

6

Przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?