Pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym z ryżem

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym z ryżem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

372 kcal Kalorie
15 g Białko
5 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
271 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
porcja ryżu basmati
100 g
10
łyżek soczewicy zielonej
100 g
2
szklanki passaty pomidorowej
500 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
1
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

372 kcal Kalorie
15 g Białko
5 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
271 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy soczewicę, sos sojowy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy ok. 15 minut.

3

Gdy soczewica zmięknie, a woda odparuje, dodajemy płatki drożdżowe, siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Formujemy niewielkie pulpeciki.

4

Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach pulpety zalewamy passatą pomidorową i pieczemy kolejne 15 minut.

5

Gotowe pulpety podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?