
Pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym z ryżem

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
358
kcal
Kalorie
15
g
Białko
6
g
Tłuszcze
60
g
Węglowodany
224
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
1
|
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
358
kcal
Kalorie
15
g
Białko
6
g
Tłuszcze
60
g
Węglowodany
224
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy soczewicę, sos sojowy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy ok. 15 minut.
3
Gdy soczewica zmięknie, a woda odparuje, dodajemy płatki drożdżowe, siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Formujemy niewielkie pulpeciki.
4
Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach pulpety przekładamy do garnka, zalewamy passatą pomidorową i gotujemy 15 minut.
5
Gotowe pulpety podajemy z ryżem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
