Jedzenie na podróż. 25 przepisów na wyjazd
Kluczowe wnioski
- Jedzenie na podróż powinno być dostosowane m.in. do: środka transportu, którym będziemy się przemieszczać, naszej diety i tego, jakie produkty lubimy najbardziej oraz temperatur, które mogą przyspieszać psucie się niektórych potraw.

Co znajdziesz w artykule:
Zasady komponowania zdrowych posiłków na podróż
Jakie jedzenie na podróż wybrać? Poniżej dowiesz się, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek.
🍇 Warzywa i/lub owoce
Warzywa i owoce to źródło błonnika, który pomoże zaspokoić apetyt na długo.
Idealnie sprawdzą się zwłaszcza warzywa, które świetnie smakują bez podgrzewania np.:
- pomidory,
- sałata,
- ogórek,
- papryka,
- rzodkiewka,
- szpinak.
Co z owocami? Dobrym pomysłem może być zarówno zabranie ze sobą całego jabłka lub banana, jak i owoców jagodowych zmiksowanych na smoothie. Wybór należy do Ciebie.
🥛 Źródło białka
Jedzenie na podróż powinno zawierać źródło białka. Jest to bowiem kolejny składnik, który świetnie zaspokaja apetyt, będzie więc idealnym sposobem, by w drodze naprawdę dobrze się najeść.
Do źródeł pełnowartościowego białka, które dobrze sprawdzą się w podróży, należą m.in.:
- sery,
- jogurty,
- mięso poddane obróbce termicznej – np. pieczony kurczak, indyk,
- jajka,
- tofu,
- soczewica, ciecierzyca, fasola,
- wędzony łosoś, pieczone ryby.
Wybierając źródło białka, warto wziąć pod uwagę to, jakim środkiem transportu będziemy się przemieszczać.
W transporcie zbiorowym wyjątkowo „aromatyczne” produkty takie jak ryby (np. tuńczyk) czy sery pleśniowe mogą bowiem nie być najlepszym pomysłem.
W przypadku podróży samolotem musimy dodatkowo pamiętać o tym, że w niektórych przypadkach przewożenie konkretnych produktów spożywczych może nie być dozwolone (zwłaszcza jeśli wjeżdżamy do Unii Europejskiej z kraju spoza UE).
🥪 Źródło węglowodanów złożonych
Węglowodany złożone dostarczają nam energii, która jest niezbędna do działania. Zwłaszcza jeśli prowadzimy samochód lub mamy w planach zwiedzanie albo pracę zaraz po wyjściu z pociągu czy samolotu.
Wśród źródeł węglowodanów złożonych wymienić możemy:
- pieczywo – najlepiej pełnoziarniste lub mieszane (typu graham),
- ryż, najlepiej brązowy lub biały gotowany al dente,
- makarony – razowe, rafinowane gotowane al dente, z nasion roślin strączkowych,
- ziemniaki, bataty,
- kasze,
- płatki zbożowe, najlepiej pełnoziarniste – np. owsiane, jęczmienne, żytnie,
- komosę ryżową.
🌰 Źródło tłuszczu
Ostatnim elementem pełnowartościowego posiłku na podróż jest tłuszcz, najlepiej taki, który zawiera jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K, a dodatkowo przedłużają czas wchłaniania posiłku. Dzięki temu obniżają jego indeks glikemiczny.
Do źródeł tłuszczu idealnych na drogę możemy zaliczyć m.in.:
- orzechy, pestki,
- nasiona chia,
- siemię lniane,
- awokado,
- tłuste ryby morskie – np. wędzonego łososia,
- oliwę,
- oleje roślinne – np. rzepakowy, lniany (możemy je np. dodać do sałatki).
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Jedzenie na podróż a środek transportu
Środek transportu ma znaczenie, w przypadku wyboru jedzenia na podróż.
W przypadku podróży samochodem:
- jeśli jesteś kierowcą, dobrze sprawdzą się np. kanapki, wrapy, domowe batoniki czy smoothie, czyli to, co można łatwo chwycić i zjeść (ale pamiętaj, że zawsze najbezpieczniej będzie spożyć posiłek na parkingu),
- jeśli podróżujesz samochodem jako pasażer, świetnie sprawdzą się nie tylko kanapki czy smoothie, ale także m.in. sałatki,
- w przypadku podróży samochodem możemy stawiać również na nieco bardziej „aromatyczne” posiłki takie jak ryby czy sery pleśniowe (oczywiście o ile nie przeszkadzają naszym współpasażerom).
W przypadku podróży pociągiem:
- dobrze sprawdzą się zarówno kanapki i wrapy, jak i jogurty czy sałatki wymagające użycia sztućców (zwykle mamy tutaj dostępny mały stoliczek, by postawić naczynie z jedzeniem),
- ze względu na komfort innych pasażerów, warto unikać produktów o bardzo intensywnym zapachu, takich jak sery pleśniowe, tuńczyk i inne.
W przypadku podróży samolotem:
- musimy pamiętać, że w bagażu podręcznym dopuszczalne są płyny w pojemnikach o maksymalnej pojemności 100 ml, nie wniesiemy więc ze sobą domowej zupy czy smoothie,
- jedzenie „stałe” takie jak kanapki czy wrapy możemy wnieść ze sobą na pokład, po raz kolejny warto jednak brać pod uwagę komfort współpasażerów,
- w przypadku podróży poza Unię Europejską (a także spoza UE do Polski) należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi dozwolonych i niedozwolonych produktów spożywczych; ograniczenia mogą dotyczyć np. wwożenia mięsa, nabiału czy owoców i warzyw,
- najlepiej, by jedzenie wnoszone do samolotu było zapakowane w przezroczystą folię / pudełka, tak by uniknąć nieporozumień podczas kontroli bezpieczeństwa (unikajmy więc pakowania kanapek w folię aluminiową),
- jeśli potrzebujesz sztuców, weź ze sobą sztućce plastikowe wielokrotnego użytku, tak, by nie było problemów w trakcie kontroli.
Co łączy wszystkie wymienione środki transportu?
Na pewno to, że nie oferują one możliwości podgrzania posiłku. Warto więc wybierać potrawy, które świetnie smakują na zimno.

Dlaczego warto zabrać ze sobą jedzenie na podróż?
Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów na jedzenie na podróż, jeszcze jedna kwestia, czyli: dlaczego warto przygotować własne posiłki na drogę?
- Dzięki temu unikamy jedzenia w sieciach fast food czy kupowania niezdrowych przekąsek w sklepach na lotnisku, czy dworcu,
- zyskujemy energię potrzebną do kierowania samochodem,
- mamy siłę na zaplanowane aktywności po dotarciu na miejsce,
- unikamy uczucia rozdrażnienia i zmęczenia w podróży,
- unikamy niepotrzebnego wydawania pieniędzy (przykładowo posiłki na lotnisku są zwykle ponadprzeciętnie drogie).
Przepisy na zdrowie i szybkie jedzenie na podróż
Poniżej znajdziesz propozycje przepisów na jedzenie na podróż podzielone na kilka popularnych kategorii (pamiętaj jednak, by zawsze dopasować posiłek do wybranego środka transportu).
🥕 Jedzenie na podróż – przepisy wegetariańskie i wegańskie
Nie jesz mięsa? A może unikasz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego? Poniżej znajdziesz przepisy na jedzenie na podróż idealne dla wegetarian (z użyciem nabiału) oraz wegan (bez produktów pochodzenia zwierzęcego).
🍖 Jedzenie na podróż – przepisy z mięsem lub rybą
Mięso, a może ryba? Obydwa są świetnym źródłem białka i idealnie sprawdzą się w podróży (choć trzeba uważać na mocno pachnące ryby takie jak np. tuńczyk).
🍪 Jedzenie na podróż – przepisy na słodko
W podróży często dopada Cię ochota na słodkie? Nie ma problemu! Wypróbuj nasze przepisy, a lody z McDonald’s pójdą w odstawkę.
🍹 Jedzenie na podróż – smoothie
Smoothie to świetna opcja na podróż autem lub pociągiem. Nie dość, że orzeźwiają, to jeszcze nawadniają i dostarczają niezbędnych składników odżywczych.
Ale uwaga: koktajli nie zabierzesz ze sobą na pokład samolotu (chyba że podzielisz je na porcje zapakowane do opakowań maksymalnie 100 ml).
🥧 Jedzenie na podróż – przepisy na przekąski
Coś szybkiego na ząb? W podróży dobrze stawiać na domowe przekąski, zarówno te na słodko, jak i na słono.
Wszystkie przepisy wyglądają smacznie, prawda? Właśnie takie posiłki trafiają do jadłospisów podopiecznych Respo! Jeśli Ty również chcesz jeść pysznie i zdrowo, sprawdź naszą dietę online.
Zmień dietę z Respo!
Dużo podróżujesz i boisz się, że dieta zakończy się fiaskiem? Zajrzyj do oferty Centrum Respo, a nasi dietetycy ułożą dla Ciebie jadłospis dopasowany do stylu życia, również czasu spędzanego w podróży.
Pamiętaj: to dieta powinna być dopasowana do Ciebie, a nie Ty do diety. I w tym właśnie tkwi klucz do sukcesu i osiągnięcia założonych celów.