Sałatka z jabłkiem, burakiem i serkiem wiejskim
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
505
kcal
Kalorie
22
g
Białko
16
g
Tłuszcze
73
g
Węglowodany
818
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1,5
|
sztuki ugotowanych buraków
150 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
opakowania serka wiejskiego
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
505
kcal
Kalorie
22
g
Białko
16
g
Tłuszcze
73
g
Węglowodany
818
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy z kostkę.
2
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Buraka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kupujemy już ugotowane buraki, jeśli chcemy skorzystać z surowych, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.
3
W dużej misce mieszamy: jabłko, ogórka, buraka oraz serek wiejski.
4
Dodajemy oliwę, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem (pieczywo możemy wcześniej podgrzać w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące).