Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z tofu, dynią i komosą

Sałatka z tofu, dynią i komosą

Dynia – królowa jesiennych posiłków. W naszym przepisie połączyliśmy ją z kremowym tofu, szpinakiem, komosą ryżową, czerwoną cebulą i pestkami dyni. W całość sałatkę łączą aromatyczne przyprawy – kumin, kurkuma, słodka papryka i czosnek. To danie to prawdziwa bomba wartości odżywczych – znajdziesz w nim roślinne białko, błonnik pokarmowy, żelazo, cynk, wapń, potas, witaminę C i E, kwas foliowy czy beta-karoten. Nie czekaj, koniecznie wypróbuj tę kolorową kompozycję! Bo sałatka z tofu, dynią i komosą świetnie sprawdzi się na jesienny, lekki i pełnowartościowy posiłek – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 2 ocen)
Sałatka z tofu, dynią i komosą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
28 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
91 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 komosy ryżowej
400 g
 dyni
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
100 g
 szpinaku
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
25 g
 pestek dyni

Przyprawy do tofu i dyni:

6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
0,5
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dressing:

4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
28 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
91 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

3

Dynię obieramy (jeśli używamy odmiany hokkaido, skórka jest jadalna, więc nie trzeba jej obierać) i kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm.

4

Tofu kroimy w kostkę o podobnej wielkości jak dynia, około 2 cm, aby oba składniki równomiernie się piekły.

5

W dużej misce łączymy dynię i tofu z oliwą, kminem rzymskim, kurkumą, papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki dyni i tofu.

6

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie je rozkładamy. Pieczemy przez 25-30 minut, aż dynia będzie miękka, a tofu lekko chrupiące i złociste.

7

Cebulę kroimy w piórka.

8

Pestki dyni prażymy na suchej, rozgrzanej patelni do zarumienienia.

9

Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

10

W dużej misce mieszamy: komosę, dynię, tofu, cebulę i szpinak. Polewamy dressingiem i mieszamy.

11

Sałatkę przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.