Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami
Zapomnij o „fit” batonach ze sklepu — lepiej przygotuj je samodzielnie! Gwarantujemy, że tak będzie zdrowiej — i wcale nie tak trudno. Przykład? Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami z poniższego przepisu! Wystarczy 5 składników, 10 minut pracy i gotowe — i to bez stania w kolejce do kasy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków owsianych górskich
100 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
15 g
|
20 g
|
daktyli
|
0,3
|
sztuki czekolady
30 g
|
30 g
|
orzeszków ziemnych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut.
Namoczone daktyle odcedzamy (wodę zachowujemy), przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych daktyli dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, pokruszoną czekoladę i orzechy, mieszamy. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy wodę z moczenia daktyli.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, ugniatamy i odstawiamy do schłodzenia.
Schłodzoną masę wyjmujemy z foremki razem z papierem. Wycinamy batoniki. Smacznego!