Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami

Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami

Zapomnij o „fit” batonach ze sklepu — lepiej przygotuj je samodzielnie! Gwarantujemy, że tak będzie zdrowiej — i wcale nie tak trudno. Przykład? Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami z poniższego przepisu! Wystarczy 5 składników, 10 minut pracy i gotowe —  i to bez stania w kolejce do kasy.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,76/5
(z 97 ocen)
Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

437 kcal Kalorie
13 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
23 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
10
łyżek płatków owsianych górskich
100 g
1
łyżeczka masła orzechowego
15 g
20 g
 daktyli
0,3
sztuki czekolady
30 g
30 g
 orzeszków ziemnych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

437 kcal Kalorie
13 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
23 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut.

2

Namoczone daktyle odcedzamy (wodę zachowujemy), przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.

3

Do zmiksowanych daktyli dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, pokruszoną czekoladę i orzechy, mieszamy. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy wodę z moczenia daktyli.

4

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, ugniatamy i odstawiamy do schłodzenia.

5

Schłodzoną masę wyjmujemy z foremki razem z papierem. Wycinamy batoniki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.