![Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/14093846/004A5550s.jpg)
Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami
Zapomnij o „fit” batonach ze sklepu — lepiej przygotuj je samodzielnie! Gwarantujemy, że tak będzie zdrowiej — i wcale nie tak trudno. Przykład? Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami z poniższego przepisu! Wystarczy 5 składników, 10 minut pracy i gotowe — i to bez stania w kolejce do kasy.
![Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/14093912/batonik.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków owsianych górskich
100 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
15 g
|
20 g
|
daktyli
|
0,3
|
sztuki czekolady
30 g
|
30 g
|
orzeszków ziemnych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut.
Namoczone daktyle odcedzamy (wodę zachowujemy), przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych daktyli dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, pokruszoną czekoladę i orzechy, mieszamy. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy wodę z moczenia daktyli.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, ugniatamy i odstawiamy do schłodzenia.
Schłodzoną masę wyjmujemy z foremki razem z papierem. Wycinamy batoniki. Smacznego!