Blok czekoladowy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

25 min
Czas przygotowania
145 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,58/5
(z 122 ocen)
Blok czekoladowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

333 kcal Kalorie
7 g Białko
26 g Tłuszcze
19 g Węglowodany
106 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
3
sztuki gorzkiej czekolady
300 g
0,2
opakowania mleczka kokosowego
80 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
1 g
3,3
łyżeczki masła orzechowego
100 g
3,3
garści mieszkanki orzechów (laskowych, nerkowca, migdałów, włoskich)
100 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
1
łyżeczka oleju kokosowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

333 kcal Kalorie
7 g Białko
26 g Tłuszcze
19 g Węglowodany
106 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać erytrol

2

Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i mleczko kokosowe

3

Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy

4

Dodajemy ¾ orzechów (mogą być wcześniej posiekane).

5

Przelewamy masę do formy posmarowanej olejem kokosowym i dekorujemy pozostałymi orzechami.

6

Wstawiamy na lodówki na 2-3 godziny.

7

Po wyjęciu z lodówki nasz blok jest już gotowy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?