Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

25 min
Czas przygotowania
145 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,65/5
(z 204 ocen)
Blok czekoladowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

405 kcal Kalorie
8 g Białko
32 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
47 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
3
sztuki gorzkiej czekolady
300 g
0,2
opakowania mleczka kokosowego
80 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
10
łyżeczek masła orzechowego
100 g
100 g
 orzechów włoskich
4
łyżeczki erytrolu
20 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

405 kcal Kalorie
8 g Białko
32 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
47 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać erytrol.

2

Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.

3

Dodajemy ¾ orzechów (mogą być wcześniej posiekane).

4

Formę (keksówka) smarujemy olejem. Przelewamy do niej masę i dekorujemy pozostałymi orzechami.

5

Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

6

Po wyjęciu z lodówki nasz blok jest już gotowy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?