
Kanapki z hummusem i tofu
6 składników, 10 minut i 100% składników pochodzenia roślinnego: kanapka z hummusem i tofu poleca się na śniadanie! Naturalne tofu łączy się tu z kremowym hummusem i wyrazistą musztardą – a całość dopełniają ogórek i świeża rukola. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły – i dostarczy mocy białka, wapnia, żelaza oraz witamin. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
15
|
łyżeczek hummusu proteinowego
150 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
20 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w cienkie plasterki. Możemy je delikatnie podsmażyć na suchej patelni lub piec 10 – 15 minut w 180 stopniach tryb termoobieg, ale nie jest to konieczne.
Warzywa myjemy i kroimy.
Na każdej kromce chleba równomiernie rozsmarowujemy hummus. Nakładamy rukolę i plastry tofu. Tofu smarujemy musztardą.
Przykrywamy drugą kromką chleba lub podajemy jako otwarte kanapki. Warzywa możemy włożyć do środka kanapki lub położyć na talerzyku obok. Przed złożeniem kanapek pieczywo możemy podgrzać w tosterze, na patelni lub piekarniku.