Kanapki z hummusem i tofu

Kanapki z hummusem i tofu

6 składników, 10 minut i 100% składników pochodzenia roślinnego: kanapka z hummusem i tofu poleca się na śniadanie! Naturalne tofu łączy się tu z kremowym hummusem i wyrazistą musztardą – a całość dopełniają ogórek i świeża rukola. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły – i dostarczy mocy białka, wapnia, żelaza oraz witamin. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z hummusem i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

433 kcal Kalorie
24 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
367 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
15
łyżeczek hummusu proteinowego
150 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
20 g
 rukoli
2
łyżeczki musztardy
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

433 kcal Kalorie
24 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
367 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tofu kroimy w cienkie plasterki. Możemy je delikatnie podsmażyć na suchej patelni lub piec 10 – 15 minut w 180 stopniach tryb termoobieg, ale nie jest to konieczne.

2

Warzywa myjemy i kroimy.

3

Na każdej kromce chleba równomiernie rozsmarowujemy hummus. Nakładamy rukolę i plastry tofu. Tofu smarujemy musztardą.

4

Przykrywamy drugą kromką chleba lub podajemy jako otwarte kanapki. Warzywa możemy włożyć do środka kanapki lub położyć na talerzyku obok. Przed złożeniem kanapek pieczywo możemy podgrzać w tosterze, na patelni lub piekarniku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.