Dieta wegetariańska. Zasady, zalety i jadłospis

Dieta wegetariańska. Zasady, zalety i jadłospis

Co łączy Pitagorasa, Platona i Leonarda da Vinci z Lwem Tołstojem, Paulem McCartneyem i Natalie Portman? Wegetarianizm! Dieta wegetariańska od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Szacuje się, że 1 na 10 mieszkańców Polski jest wegetarianinem. Jak zacząć swoją przygodę z wegetarianizmem? W jaki sposób uniknąć niedoborów? Poznaj nasze praktyczne wskazówki!

Kluczowe wnioski

  • Dieta wegetariańska – w ogólnym rozumieniu – polega na zrezygnowaniu ze spożycia mięsa, a opiera się na produktach roślinnych.
  • Statystyczny wegetarianin ma niższe BMI oraz mniejszy obwód talii. Nie oznacza to jednak, że dieta wegetariańska jest dietą redukcyjną.
  • Wadą diety wegetariańskiej może być niedobór żelaza, witaminy B12, witaminy D3 i jodu.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb - dołącz do Respo

Czym jest dieta wegetariańska?

W ogólnym rozumieniu, dieta wegetariańska polega na rezygnacji ze spożycia mięsa. Konkretne odmiany wegetarianizmu dopuszczają lub zakazują spożycia różnych produktów odzwierzęcych [1]. 

Poza bezmięsną dietą, wegetarianie mogą także unikać produktów testowanych na zwierzętach (m. in. leków i kosmetyków) oraz ubrań wykonanych z materiałów pochodzenia zwierzęcego (skóra, futro, wełna).

W tym ujęciu wegetarianizm może być uznawany za styl życia, którego celem jest minimalizowanie krzywdy wyrządzanej zwierzętom [1]. 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Rodzaje diet wegetariańskich

Najpopularniejszymi rodzajami diet wegetariańskich są:

  • Dieta pescowegetariańska. Dieta, która jest zaliczana do diet semiwegetariańskich. Dopuszcza spożywanie ryb i owoców morza (łac. piscis – ryba), a eliminacji podlegają tylko i wyłącznie produkty mięsne.
  • Dieta laktoowowegetariańska. W diecie laktoowowegetariańskiej dopuszczalne jest spożywanie nabiału (łac. lac – mleko) i jaj (łac. ovum – jajko). Rezygnujemy ze spożycia mięsa, ryb i owoców morza.
  • Dieta laktowegetariańska. Dieta laktowegetariańska dopuszcza spożywanie wyłącznie jednej grupy produktów odzwierzęcych – nabiału. 
  • Dieta owowegetariańska. W diecie owowegetariańskiej z produktów odzwierzęcych dozwolone jest wyłącznie spożywanie jajek.
  • Dieta wegańska. Polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego z codziennej diety [1,2].

Do diet wegetariańskich możemy także zaliczyć dwa kontrowersyjne modele żywieniowe:

  • dietę witariańską (spożywanie wyłącznie surowych produktów roślinnych),
  • dietę frutariańską (spożywanie wyłącznie surowych produktów roślinnych, których zebranie nie uśmierca rośliny) [1].

Zasady diety wegetariańskiej

Każda odmiana wegetarianizmu, od diety pescowegetariańskiej po typową dietę wegańską, dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia roślinnego:

  • warzyw (w tym warzyw strączkowych),
  • owoców,
  • zbóż,
  • orzechów i nasion [1].

Pozostałe zasady diety wegetariańskiej są elastyczne i zależą od formy wegetarianizmu.

Co jeść na diecie wegetariańskiej?

Lista produktów na diecie wegetariańskiej jest bardzo szeroka. Oto przykładowe produkty, po które najczęściej sięgają osoby na tej diecie:

  • warzywa i owoce – podstawowy element diety, dlatego warto jeść ich jak najwięcej i jak najbardziej różnorodnie. Każdy gatunek dostarcza unikalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego najlepiej codziennie sięgać po różne kolory i rodzaje,
  • produkty zbożowe – rekomendowane jest pieczywo pełnoziarniste, a także makarony razowe, kasze (np. gryczaną, jaglaną) i brązowy ryż. Takie produkty są bogate w błonnik, pomagają utrzymać sytość na długo i wspierają zdrowie układu pokarmowego,
  • roślinne źródła białka – np. soczewica, fasola, ciecierzyca, groch czy soja. Na diecie wegetariańskiej rekomendowane są też produkty takie jak tofu, tempeh i napoje roślinne,
  • nabiał – lekkie produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefiry, twarogi i mleko. Warto także urozmaicać dietę serami – od mozzarelli po fetę czy sery dojrzewające. Trzeba jednak pamiętać, aby tłuste sery były dodatkiem, a nie bazą codziennego jadłospisu. Nabiał dostarcza białka oraz wapnia, potrzebnych dla mocnych kości i zdrowych mięśni,
  • jajka – bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminę A,
  • orzechy i nasiona – pełne wartościowych tłuszczów omega-3, białka, błonnika, witamin i minerałów. Idealne jako przekąska albo dodatek do sałatek i owsianek.
Metoda Respo z którą Polacy zgubili ponad 500 tys. kg.

Jakie są zalety diety wegetariańskiej?

Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości diety wegetariańskiej możemy zaliczyć:

  • wysoką wartość odżywczą diety oraz wyższy potencjał antyoksydacyjny,
  • większy udział błonnika pokarmowego,
  • niższą zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wyższą zawartość roślinnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. ALA, LA),
  • zmniejszoną ekspozycję na szkodliwe czynniki zawarte w niektórych produktach mięsnych (m. in. nitrozaminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) [1].

Gdy porównamy statystycznego wegetarianina z osobą na odżywiającą się tradycyjnie, zauważymy, że wegetarianin będzie miał:

  • niższe BMI i mniejszy obwód talii,
  • korzystniejszy profil lipidowy,
  • niższe ciśnienie tętnicze krwi,
  • niższy poziom glukozy na czczo,
  • mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworu [3,4].

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest prozdrowotnym modelem żywienia.

Niestety łatwo ją „zepsuć” sięgając po nieodpowiednie, mocno przetworzone produkty spożywcze i zapominając o fundamencie każdej zdrowej diety, czyli świeżych warzywach.

Jakie są wady diety wegetariańskiej?

Główne wady diety wegetariańskiej są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Potencjalne składniki, które mogą być niedoborowe w diecie wegetarian to:

  • żelazo,
  • kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA,
  • witamina B12 [1,2].

W badaniach naukowych znajdziemy również informacje o zwiększonym ryzyku niedoborów witaminy D3 oraz jodu.

Warto podkreślić, że niedobory witaminy D3 są powszechne na terenie Polski i wiążemy je przede wszystkim ze zbyt małą ekspozycją na światło słoneczne.

Niedobory jodu teoretycznie mogą być powiązane z dietą pozbawioną ryb i owoców morza, jednak głównym elementem profilaktyki niedoborów jodu w Polsce pozostaje jodowana sól kuchenna i jest uznawana za wystarczającą [2,5,6]. 

Do rzadziej występujących niedoborów związanych z nieprawidłowo zbilansowaną dietą wegetariańską należą niedobory białka, tłuszczu oraz ogólna zbyt mała ilość kalorii w diecie związana z niższą kalorycznością produktów pochodzenia roślinnego [1].

Wadą diety wegetariańskiej dla wszystkich osób o wrażliwszych układach pokarmowych może być wyższa zawartość błonnika oraz duża ilość potencjalnie wzdymających galaktooligosacharydów w warzywach strączkowych [1].

Białko na diecie wegetariańskiej

Posiłki na diecie wegetariańskiej powinny być komponowane w umiejętny sposób. Tak, aby dostarczały optymalną ilość białka oraz dbając o różnorodność niezbędnych, egzogennych aminokwasów.

Dzięki temu będziemy w stanie zapewnić prawidłową regenerację tkanek, utrzymanie stałej masy mięśniowej i optymalną syntezę hormonów białkowych (np. tyroksyny trójjodotyroniny, insuliny).

Wegetariańskie produkty, które są bogate w białko i warto włączyć na stałe do swojej diety to m. in. chudy nabiał, jajka, soczewica, fasola, ciecierzyca, soja i pochodzące z niej produkty (napoje roślinne, jogurty sojowe, tofu), edamame.

Nie wiesz jak zapewnić odpowiednią ilość białka na diecie wegetariańskiej? Zajrzyj do naszego artykułu, w którym przedstawiamy najlepsze źródła białka roślinnego!

Źródła białka

Dieta wegetariańska – jak zacząć ją stosować?

Poniżej przedstawiamy pięć prostych zmian, które możesz wprowadzić do swojej codziennej diety, jeśli chcemy jeść bardziej zgodnie z zasadami diety wegetariańskiej. 

  1. Do każdego posiłku w ciągu dnia dodaj świeże warzywa lub owoce.
  2. Sięgaj częściej po produkty strączkowe.
  3. Zrezygnuj ze spożycia przetworzonego mięsa (wędlin, kiełbas, boczku, parówek, konserw), czyli produktów które mają potwierdzone rakotwórcze właściwości [7].
  4. Dodawaj do potraw mniejsze ilości mięsa, a resztę uzupełnij wegetariańskimi źródłami białka (np. chudym nabiałem, warzywami strączkowymi). 
  5. Zamień jeden lub dwa obiady w tygodniu na wegetariańskie propozycje.

Jeśli czujesz, że rezygnacja z mięsa to dla Ciebie zbyt dużo, pamiętaj że nie musisz tego robić, by jeść zdrowiej!

Bogata w warzywa, dobrze zbilansowana dieta o lekko zmniejszonej zawartości mięsa zdecydowanie wystarczy, by poprawić Twoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. 

Przepisy wegetariańskie od Respo

Zobacz propozycje posiłków, które dla Ciebie przygotowaliśmy i przekonaj się, jak smaczna i prosta może być dieta wegetariańska. Przepisy Respo już na Ciebie czekają!

Śniadania na diecie wegetariańskiej


Kanapki z jajkiem i hummusem


Pełnowartościowe śniadanie z 5 składników? Mówisz i masz! Nasze kanapki z jajkiem i hummusem to moc białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych. A do tego świeża papryka i rukola, czyli źródła beta-karotenu, błonnika i witaminy C. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy solidną dawkę energii na dobry początek dnia!


Waniliowa owsianka z bananem i kiwi


Cenisz prostotę w kuchni? Waniliowa owsianka z bananem i kiwi to klasyk nad klasykami. Z dodatkiem słodkich, soczystych owoców i aromatycznej wanilii zadowoli Twoje wszystkie kubki smakowe!


Pasta jajeczno twarogowa z suszonymi pomidorami


Oryginalny przepis na śniadanie? Pasta jajeczno twarogowa z suszonymi pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę! Ta pyszna pasta jest idealną odmianą od tradycyjnych wędlin i żółtych serów – stanowi też prostą alternatywę dla sklepowych gotowych smarowideł. Jej zalety? Przede wszystkim: wyrazisty smak i łatwość wykonania. A do tego mnóstwo sycącego białka, a także wapnia, żelaza i likopenu o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwnowotworowych. Koniecznie wypróbuj i przełam śniadaniową rutynę!

Drugie śniadania na diecie wegeteriańskiej


Sałatka z ciecierzycy, papryki, ogórka i pomidorków koktajlowych


Pieczona z przyprawami ciecierzyca to idealna baza do pożywnej sałatki. Lekko chrupiąca, wyrazista, pełna witamin, białka oraz błonnika i po prostu pyszna. A nasza sałatka z ciecierzycy, papryki, ogórka i pomidorków koktajlowych jest perfekcyjnym sposobem na jej podanie. Spróbuj, a tak przygotowana ciecierzyca na stałe zagości w Twoim jadłospisie.


Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi


Ten deser przynajmniej raz w życiu powinien zagościć na Twoim talerzu. Pudding chia na mleku roślinnym z wiórkami kokosowymi jest przepyszny, a do tego wielofunkcyjny. Świetnie sprawdzi się jako deser lub śniadanie, czy kolacja. Zasmakuje zarówno starszym, jak i młodszym. Pycha!


Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem


Po co tracić pieniądze na gotowe pasty kanapkowe o wątpliwym składzie. Zrób własną ze zdrowych i smacznych składników. Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem smakuje wyśmienicie i sprawdzi się jako główny dodatek do kanapki, jak również jako zamiennik masła lub margaryny.

Obiady na diecie wegetariańskiej


Vegan bowl meksykański


Lubisz proste, pełne warzyw i szybkie do przygotowania obiady? Przepis na vegan bowl meksykański sprawdzi się idealnie! Kremowy tempeh w towarzystwie ryżu, czarnej fasoli, kukurydzy i awokado – to danie pełne kolorów, aromatów i wartości odżywczych. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu roślinnego, kolendry, czosnku i limonki. Nie czekaj – wypróbuj! Smacznego!


Botwinka


Myślisz o wiosennej zupie i… od razu ma myśl przychodzi Ci botwinka? Nam także! Połączenie chrupiących buraczków z ziemniakami, czosnkiem i koperkiem to przepis idealny na wiosenny obiad. Nasza botwinka to nie tylko eksplozja smaków, ale też bomba witamin i składników odżywczych – znajdziesz tu witaminy z grupy B, żelazo, błonnik pokarmowy, antyoksydanty… a dodatek jogurtu i jajka dodatkowo dostarcza białka, co sprawia, że posiłek ten jest pełnowartościowy i z pewnością nasyci Cię na długo. Koniecznie wypróbuj!


Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią


Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby cieszyć się smakiem roślinnych potraw. A zmiana kilku mięsnych obiadów na ich roślinne odpowiedniki może być dobrym sposobem na wzbogacenie jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią! Łatwy w wykonaniu, pyszny, a do tego bogaty w żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Taki obiad jest prawdziwą dawką zdrowia – spróbuj koniecznie!

Kolacje na diecie wegetariańskiej


Szpinakowa zupa z batatem i tofu


Aromatyczna, smaczna i łatwa w przygotowaniu! Własnie taka jest zupa szpinakowa z tofu oraz batatem, która ma aż 30 gramów białka w porcji i sporo błonnika. Możesz zrobić ją także na kolejny dzień, dzięki czemu zaoszczędzisz czas.


Sałatka caprese z sosem bazyliowym i pieczywem


Przyszła pora na aromatyczne Włochy. Sałatka caprese z sosem bazyliowym i pieczywem sprawdzi się idealnie, kiedy masz dosłownie 10 minut na przygotowanie smacznego posiłku. Możesz ją zjeść na śniadanie lub kolację, a nawet zabrać ze sobą w pudełku do pracy. Czy Ty też kochasz takie proste i ekspresowe rozwiązania? Bo my bardzo. Smacznego!


Ziemniaki z tofu


Jak połączyć tradycję kulinarną z nowymi trendami żywieniowymi? A no na przykład przygotowując ziemniaki z tofu z naszego przepisu. Danie to łączy w sobie podstawowe warzywo kuchni polskiej, czyli ziemniaki i produkty, które zyskały u nas popularność stosunkowo niedawno – czyli tofu i boczniaki. Efekt? Nieoczywista potrawa bogata w białko, potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Smacznego!

👉 Jeśli chcesz zwiększyć liczbę warzyw w diecie, sprawdź przepisy na sałatki dostępne na naszej stronie.

Dołącz do 65805
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Jeśli uważasz, że dieta wegetariańska jest dla Ciebie, ale obawiasz się, w jaki sposób ją skomponować, koniecznie sprawdź naszą ofertę.

Dietetycy Respo mają doświadczenie również w zakresie tworzenia takich diet.

Piśmiennictwo:

  1. Cader P., Lesiów T. Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym, Nauki Inżynierskie i Technologie 2021, nr 37, s. 9-33.
  2. Sebastiani G, Herranz Barbero A, Borrás-Novell C, Alsina Casanova M, Aldecoa-Bilbao V, Andreu-Fernández V, Pascual Tutusaus M, Ferrero Martínez S, Gómez Roig MD, García-Algar O. The Effects of Vegetarian and Vegan Diet during Pregnancy on the Health of Mothers and Offspring. Nutrients. 2019 Mar 6;11(3):557. 
  3. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649. 
  4. Craig WJ, Mangels AR, Fresán U, Marsh K, Miles FL, Saunders AV, Haddad EH, Heskey CE, Johnston P, Larson-Meyer E, Orlich M. The Safe and Effective Use of Plant-Based Diets with Guidelines for Health Professionals. Nutrients. 2021 Nov 19;13(11):4144.
  5. Gietka-Czernel M. Profilaktyka niedoboru jodu. Postępy Nauk Medycznych. 2015;XXVIII(12):7.
  6. Pistollato F., Sumalla Cano S., Elio I., Masias Vergara M., Giampieri F., Battino M. Plant-Based and Plant-Rich Diet Patterns during Gestation: Beneficial Effects and Possible Shortcomings. Adv. Nutr. An. Int. Rev. J. 2015;6:581–591.
  7. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat