Botwinka

Botwinka

Myślisz o wiosennej zupie i… od razu ma myśl przychodzi Ci botwinka? Nam także! Połączenie chrupiących buraczków z ziemniakami, czosnkiem i koperkiem to przepis idealny na wiosenny obiad. Nasza botwinka to nie tylko eksplozja smaków, ale też bomba witamin i składników odżywczych – znajdziesz tu witaminy z grupy B, żelazo, błonnik pokarmowy, antyoksydanty…a dodatek jogurtu i jajka dodatkowo dostarcza białka, co sprawia, że posiłek ten jest pełnowartościowy i z pewnością nasyci Cię na długo. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Botwinka
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

454 kcal Kalorie
22 g Białko
19 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
2560 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
200 g
 botwinki
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
2
łyżeczki koperku
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

454 kcal Kalorie
22 g Białko
19 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
2560 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jajko gotujemy na twardo przez 7 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Botwinkę kroimy w całości: buraczki w drobną kostkę, listki siekamy. Ziemniaki również kroimy w kostkę.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

4

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki, cebulę i czosnek, całość podsmażamy przez 5 minut.

5

Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy zawartość przez ok. 8-10 minut w zależności od grubości kostki ziemniaków. Gdyby bulion za bardzo odparował, stopniowo dolewamy wodę podczas gotowania.

6

Po tym czasie dodajemy botwinkę i gotujemy wszystko przez kolejne 5 minut. Sprawdzamy, czy buraczki są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

7

Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy kolejne 2-3 łyżki bulionu, mieszamy i dodajemy rozrobiony jogurt do zupy. Zawartość garnka jeszcze raz dokładnie mieszamy.

8

Gotową zupę przekładamy do talerza i podajemy z jajkiem. Danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?