![Zupa krem z buraka z rozmarynem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/05085500/004A4942.jpg)
Zupa krem z buraka z rozmarynem
Zupa z buraka = tylko i wyłącznie świąteczny barszcz? Nic bardziej mylnego! To super-warzywo świetnie sprawdzi się jako podstawa delikatnej, lekko słodkiej zupy krem. Nie wierzysz? Nasza zupa krem z buraka to idealnie pyszny smak i moc składników odżywczych – m.in. potasu, żelaza i związków azotu o korzystnym wpływie na ciśnienie krwi. Spróbuj koniecznie!
![Zupa krem z buraka z rozmarynem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/05084210/004A36864.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk buraków
500 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, układamy w garnku bez obierania i zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Gotujemy około 50 minut, aż będą miękkie.
Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy. Jeżeli nie chcemy gotować buraczków, możemy kupić już ugotowane.
Buraki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, ziemniaki i rozmaryn.
Gdy cebula się zeszkli, a ziemniaki lekko zmiękną, dolewamy wodę i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Ugotowane warzywa z burakami miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Smacznego!