
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, burakami i grzankami
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, burakami i grzankami — brzmi jak z najlepszej restauracji, czyż nie? Szpinak, ser pleśniowy i buraki to jednak nie wszystko — bo w tej pysznej sałatce znajdziesz też miodowo-musztardowy sos i…truskawki! Obiecujemy niezapomniane doznania smakowe. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleb pszennego
60 g
|
140 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki buraków ugotowanych
200 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
12 g
|
1
|
opakowanie sera camembert
120 g
|
3
|
garści szpinaku
75 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chleb pszenny kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią i będą chrupiące.
Buraki i ser pleśniowy kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, musztardę i oliwę z oliwek oraz pogniecione lub zblendowane truskawki.
W misce mieszamy pokrojonego buraka ze szpinakiem. Przekładamy na talerz. Na wierzch układamy ser pleśniowy, polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
