
Sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
528
kcal
Kalorie
21
g
Białko
22
g
Tłuszcze
59
g
Węglowodany
1744
mg
Sód
7
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
10 g
|
orzechów ziemnych
|
1,5
|
łyżki kiełków soi
22 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
0,5
|
garści swieżej kolendry
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
528
kcal
Kalorie
21
g
Białko
22
g
Tłuszcze
59
g
Węglowodany
1744
mg
Sód
7
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Tofu kroimy w kostkę, marchewkę i ogórka kroimy w drobne paski.
3
Orzechy prażymy na patelni, tofu polewamy łyżką sosu sojowego i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.
4
Łączymy ze sobą składniki sosu: sos sojowy, woda, sok z cytryny, ksylitol.
5
W misce układamy makaron, pokrojone warzywa, kiełki, całość posypujemy prażonymi orzechami, pieczonym tofu, posiekaną kolendrą i polewamy sosem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
