![Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/16090705/004A5538m.jpg)
Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią
Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby cieszyć się smakiem roślinnych potraw. A zmiana kilku mięsnych obiadów na ich roślinne odpowiedniki może być dobrym sposobem na wzbogacenie jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią! Łatwy w wykonaniu, pyszny, a do tego bogaty w żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Taki obiad jest prawdziwą dawką zdrowia — spróbuj koniecznie!
![Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/16090713/burger.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
kaszy jaglanej
|
70 g
|
fasoli czerwonej
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
5 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
łyżka płatków owsianych
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
25 g
|
roszponki
|
0,2
|
sztuki cukinii
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę łączymy z odcedzoną fasolą i kukurydzą, koncentratem pomidorowym, słonecznikiem, przyprawami, płatkami drożdżowymi, owsianymi, olejem, solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Odstawiamy masę na 20 minut, formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy 20 minut w 180 stopniach termoobieg.
Cukinię kroimy w słupki, solimy, pieprzymy i grilujemy na suchej patelni. Upieczone burgery układamy na roszponce, obok grillowanej cukinii, pokrojonego awokado i pomidora.
Smacznego!