Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią

Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby cieszyć się smakiem roślinnych potraw. A zmiana kilku mięsnych obiadów na ich roślinne odpowiedniki może być dobrym sposobem na wzbogacenie jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią! Łatwy w wykonaniu, pyszny, a do tego bogaty w żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Taki obiad jest prawdziwą dawką zdrowia — spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

629 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
7071 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
0,5
porcji kaszy jaglanej
50 g
0,3
opakowania fasoli czerwonej
70 g
0,2
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka nasion słonecznika
5 g
1
łyżka płatków owsianych
10 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej suszonej
3 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,4
sztuki awokado
50 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
1
garść roszponki
24 g
0,2
sztuki cukinii
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

629 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
7071 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Ugotowaną kaszę łączymy z odcedzoną fasolką i kukurydzą, koncentratem pomidorowym, słonecznikiem, przyprawami, płatkami drożdżowymi, owsianymi olejem solą i pieprzem. Całość blendujemy.

3

Odstawiamy masę i formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy 20 minut w 180 stopniach termoobieg.

4

Cukinię kroimy w słupki, solimy, pieprzymy i grilujemy na suchej patelni. Upieczone burgery układamy na roszponce, obok grillowanej cukinii, pokrojonego awokado i pomidora.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?