Produkty, których należy unikać przy chorobach tarczycy

Produkty, których należy unikać przy chorobach tarczycy

Lekarz pouczył Cię, czego unikać przy chorobach tarczycy. Rezygnujesz z pewnych dań — i słusznie. Ale czy wiesz, że zaszkodzić Ci może nawet… pasta do zębów?

To, co jesz, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Nieświadome podejście do odżywiania może nasilić objawy choroby, uniemożliwić powrót do właściwej formy czy wręcz nasilić stan zapalny tarczycy. Wydaje się, że w dzisiejszych czasach prawie każdy ma problemu z tarczycą, dlatego dziś dowiemy się czego należy unikać!

Spis treści: Soja - soja jest wszędzie. Gluten – on również jest wszędzie Warzywa kapustne – czyli jakie? Woda z fluorkami Przetworzona żywność i pokarmy zawierające cukier

Soja - soja jest wszędzie.

Czemu? Jak donosi Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism podawanie izoflawonów sojowych (16mg) zwiększało trzykrotnie prawdopodobieństwo rozszerzenia subklinicznej niedoczynności tarczycy w pełno objawową niedoczynność. Również niemowlęta karmione mlekiem sojowym mają większe ryzyko rozwinięcia niedoczynności tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych.

Gluten – on również jest wszędzie

Niemal 90% pacjentów z zaburzeniami tarczycy ma również chorobę autoimmunologiczną, a istnieje silny związek pomiędzy nietolerancją glutenu, a autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Struktura molekularna gliadyny (białka glutenowego) przypomina strukturę tarczycy, gdy gliadyna przedostaje się przez barierę ochronną jelit i wpada do krwioobiegu powoduje „panikę” układu odpornościowego, która chce przeprowadzić „atak”, no i atakuje zarówno obce białko jak i tarczyce.
[banner_opinia_ksiazka]

Warzywa kapustne – czyli jakie?

Brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa itd. Warzywa te zawierają goitrogeny hamujące wychwyt jodu przez tarczycę (pierwiastka, który jest niezbędny do syntezy jej hormonów), niekorzystnie oddziałuje na tyreoperoksydaze (enzym, który również bierze udział w syntezie hormonów tarczycowych). Aby negatywny wpływ spożycia tych warzyw się ujawnił, potrzeba jednak naprawdę dużych ilości. Pamiętajmy też, że obróbka termiczna przyczyni się do zmniejszenia ich szkodliwości.

Woda z fluorkami

Fluor, brom i chlor są antagonistami jodu. W latach 1920-1950 lekarze leczyli chorobę Basedowa oraz nadczynność tarczycy właśnie fluorkiem sodu, czyli substancją która jest powszechnie dodawana w dzisiejszych czasach do past to zębów.

Przetworzona żywność i pokarmy zawierające cukier

Produkty o wysokim stopniu przetworzenia i bogate w cukry proste powodują stan zapalny, który upośledzał będzie konwersję T4 do T3. Jaki morał z tej historii? Jedz dużo owoców, warzyw, jaj z wolnego chowu, mięsa karmionego trawą i zdrowe tłuszcze, a Twoja tarczyca będzie pracowała lepiej, a to z kolei szybko objawi się lepszym samopoczuciem. BIBLIOGRAFIA

Autoimmune thyroid diseases and coeliac disease. The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study.