Probiotyki — czym są i jak działają?
Co znajdziesz w artykule:
Probiotyki co to takiego?
Zgodnie z definicją WHO, za probiotyki uznajemy żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach przynoszą gospodarzowi (czyli nam) korzyści zdrowotne [1]. W praktyce oznacza to, że probiotykiem nie możemy nazwać każdego drobnoustroju – dany szczep musi spełniać jasno określone kryteria:
- Musi być zdefiniowany – opisany jego konkretny rodzaj, gatunek, szczep.
- Musi być bezpieczny – w produkcie, który finalnie spożywamy, znaleźć mogą się tylko probiotyki przebadane klinicznie, co do których nie ma wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa ich stosowania.
- Musi mieć udokumentowane korzystne działanie zdrowotne – dobre probiotyki to takie, których pozytywne działanie potwierdzają badania kliniczne przeprowadzone z udziałem ludzi.
- Musi być żywy — w momencie spożycia produktu musi znajdować się w nim właściwa liczba żywych drobnoustrojów. Obecnie za minimalne stężenie probiotyku w finalnym produkcie uznaje się 106 jednostek tworzących kolonię (CFU)/g. Dodatkowo probiotyki powinny być zdolne do przeżycia w warunkach przewodu pokarmowego – muszą być oporne na niskie pH, działanie kwasów organicznych oraz soli kwasów żółciowych [2,3].
Do probiotyków zaliczamy bakterie, drożdże, a także niektóre kultury pleśni. Naturalne probiotyki występują zarówno w produktach spożywczych, jak i w naszym przewodzie pokarmowym — współtworzą mikrobiotę jelitową, czyli naturalny „płaszcz” ochronny jelit, chroniący przed wnikającymi patogenami [4,5]. Dodatkowo dobroczynne mikroorganizmy znajdziemy w suplementach diety, a także w postaci środków farmaceutycznych, jakimi są probiotyki leki.
Jakie są najlepsze probiotyki dla nas, konsumentów? Z żywieniowego punktu widzenia za szczególnie istotne szczepy probiotyczne uznaje się przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces boulardii [5].
Probiotyki dla dzieci i dorosłych
Dziś w aptekach znajdziemy wiele preparatów określanych mianem probiotycznych. Warto jednak wiedzieć, że każdy szczep bakterii czy drożdży ma swoje specyficzne właściwości i inne zastosowanie. Czyli — probiotyki przy biegunce mogą nie sprawdzić się w przypadku pacjentów ze wzdęciami czy zaparciami, a probiotyki na alergię będą działać inaczej niż probiotyki na IBS (zespół jelita drażliwego). Częściową odpowiedzią na ten problem mogą być probiotyki wieloszczepowe, czyli te zawierające w swoim składzie kilka (a czasem i nawet kilkanaście) szczepów bakterii czy drożdży probiotycznych, działających wielokierunkowo na nasz organizm.
Działanie, dawka czy nawet postać podawanych szczepów probiotyków, różni się też w zależności od naszego wieku. To znaczy, że preparaty przeznaczone do stosowania jako probiotyki dla dorosłych nie są uznane za najlepsze probiotyki dla dzieci [6]. Szczególnie wrażliwą grupą są najmłodsi – probiotyki dla niemowląt i nieco starszych dzieci najczęściej produkowane są w postaci kropli, czy saszetek gotowych do rozpuszczenia w wodzie (są to tzw. probiotyki w płynie), a nie w kapsułkach.To np. probiotyki Vivomixx czy Diclofor, łatwo dostępne w aptekach.
Jak prawidłowo wybrać probiotyki?
Wiesz już, że działanie probiotyków jest uzależnione od konkretnego szczepu, ale skąd wiadomo jakie probiotyki wybrać? Zastanawiasz się, jakie probiotyki przy antybiotyku, a jakie sprawdzą się jako korzystne probiotyki na jelita? Poniżej znajdziesz informacje, jak wybrać najlepszy i najskuteczniejszy probiotyk [7-10].
Probiotyki pomocne przy biegunce | Lactobacillus rhamnosus GG Lactobacillus reuteri Saccharomyces boulardii |
Probiotyki sprawdzające się przy biegunce wywołanej antybiotykami | Lactobacillus rhamnosus GG Lactobacillus reuteri Lactobacillus casei Bifidobacterium lactis Saccharomyces boulardii |
Pomocne probiotyki na zaparcia | Bifidobacterium animalis |
Sprawdzone probiotyki na żołądek (wspomagają walkę z Helicobacter pylorii) | Lactobacillus casei |
Probiotyki przy zespole jelita drażliwego (IBS) | Lactobacillus plantarum 299v |
Pomocne probiotyki na wzdęcia | Bifidobacterium lactisLactobacillus casei |
Poniżej znajdziesz małą ściągę, w jakim preparacie znajdują się konkretne szczepy bakterii.
Lactobacillus rhamnosus GG | probiotyki Diclofor |
Lactobacillus reuteri | BioGaia (probiotyki dla dzieci w kroplach) |
Saccharomyces boulardii | Enterol (lek) |
Lactobacillus casei | probiotyki BactoFlorActimel (jogurt pitny) |
Bifidobacterium lactis | probiotyki Sanprobi SuperFormulaprobiotyki Sanprobi Barrier |
Lactobacillus plantarum 299v | probiotyki Sanprobi IBS |
Bifidobacterium animalis | Actimel (jogurt pitny) |
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Jak brać probiotyki?
Bardzo często odpowiedz na pytanie — jak brać probiotyki — znajdziemy na opakowaniu wybranego preparatu. Z drugiej strony jednak to jak przyjmować probiotyki, zależne jest w dużej mierze od powodu, dla którego w ogóle decydujemy się na ich zastosowanie. Inaczej będziemy brać probiotyki w momencie antybiotykoterapii (kiedy zdarza się, że lekarz sugeruje zwiększenie przyjmowanych dawek probiotyków dla właściwego efektu terapeutycznego), a inaczej w przypadku chęci złagodzenia objawów IBS. Dlatego też decyzję o tym, kiedy przyjmować probiotyki, powinniśmy w przypadku wątpliwości skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Czy można brać probiotyki profilaktycznie? Tak! Badania potwierdziły [11], że stosowanie probiotyków przez osoby zdrowe może korzystnie wpływać na układ odpornościowy i profil lipidowy we krwi, chronić przed chorobami skóry i przewodu pokarmowego, a także wydaje się mieć korzystne działanie na zmniejszenie się nasilenia objawów depresji i lęku.
Kiedy przyjmować probiotyki rano czy wieczorem? I jak często? Czy probiotyki można brać codziennie, czy może lepiej robić przerwy? Oto rekomendacje badaczy:
- Probiotyki najlepiej podawać z posiłkiem (nie na czczo!),
- Posiłek, z którym przyjmujemy probiotyki powinien zawierać chociaż niewielką ilość tłuszczu,
- Za najkorzystniejsze połączenie uznano spożycie probiotyku razem z mlekiem [12].
Probiotyki w jedzeniu
Bakterie probiotyczne to nie tylko probiotyki, ale również produkty spożywcze, które kupisz w każdym sklepie. Probiotyki w jedzeniu występują przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry, maślanki, sery czy mleko acidofilne. Znajdziemy je także w kiszonych ogórkach czy kapuście, a także w japońskim kimchi. Drobnoustroje probiotyczne możemy także „wypić” – występują w zakwasie buraczanym, kwasie chlebowym oraz w fermentowanej herbacie, popularnie nazywanej kombuchą.
Dobrą wiadomością dla wegan jest fakt, iż probiotyki występują także w produktach takich jak jogurty sojowe, miso, natto czy tempeh. Coraz częściej na półkach sklepowych możemy również spotkać produkty spożywcze wzbogacane w probiotyki – płatki śniadaniowe, otręby, batony, soki owocowe [3,13].
Tak naprawdę w bardzo łatwy sposób, stosując się do zasad racjonalnej diety, jesteśmy w stanie wzbogacić nasz jadłospis o cenne probiotyki naturalnie zawarte w codziennym jedzeniu.
Kiedy probiotyki szkodzą?
Wiesz już czym są probiotyki, gdzie występują i jak powinniśmy je stosować. Zatem – czy probiotyki są dobre dla wszystkich? A jeśli nie, to kiedy probiotyki szkodzą?
Zgodnie z badaniami [14-16] probiotyki uznawane są za bezpieczne preparaty, jednak z drugiej strony wiemy też, że ich działanie różni się w zależności od stanu zdrowia czy wieku pacjenta. Ostrożność w stosowaniu probiotyków powinny zachować przede wszystkim:
- Osoby z obniżoną odpornością,
- Chorzy na nowotwory złośliwe,
- Pacjenci w okresie okołooperacyjnym,
- Osoby w podeszłym wieku,
- Kobiety w ciąży,
- Dzieci przedwcześnie urodzone.
W jakich niepożądanych reakcji możemy się spodziewać przy spożywaniu probiotyków? Najczęściej probiotyki skutki uboczne generują w obrębie przewodu pokarmowego. Możemy tu wymienić różnego rodzaju zaburzenia żołądkowo-jelitowe: wzdęcia, skurcze brzucha, nudności, wymioty, biegunki czy zaparcia. Poważniejsze konsekwencje przyjmowania probiotyków (sepsa czy przerost flory bakteryjnej) są dość rzadkie i dotyczą przede wszystkim wyżej wymienionych osób z grup ryzyka [14,17].
Prebiotyki, a probiotyki
Mówiąc o probiotykach, nie sposób jest nie wspomnieć o prebiotykach. Probiotyki, a prebiotyki – całkiem podobne do siebie słowa, prawda? Jednak ich znaczenie i rola, jaką pełnią w naszym organizmie są zupełnie inne. Czym są więc prebiotyki?
Zgodnie z definicją FAO/WHO [18] są to nietrawione substancje, które po spożyciu w wybiórczy sposób stymulują wzrost bakterii w jelicie grubym i w efekcie wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza. Prebiotyki są swojego rodzaju „paliwem” dla probiotyków – stymulują ich namnażanie i zwiększają aktywność metaboliczną. W związku z wykazanym, uzupełniającym się działaniem probiotyków i prebiotyków, zaleca się stosowanie ich równocześnie. Nie jest to trudne zadanie, bo prebiotyki są obecne w popularnych produktach:
- Cykoria,
- Karczochy,
- Banany,
- Topinambur,
- Cebula,
- Czosnek,
- Por,
- Szparagi,
- Otręby pszenne [10].
Piśmiennictwo:
1. Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization FAO/WHO Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. 2001. [https://www.fao.org/3/a0512e/a0512e.pdf].
2.Binda S, Hill C, Johansen E, Obis D, Pot B, Sanders ME, et al. Criteria to Qualify Microorganisms as „Probiotic” in Foods and Dietary Supplements. Front Microbiol. 2020;11:1662.
3.Syngai GG, Gopi R, Bharali R, Dey S, Lakshmanan GM, Ahmed G. Probiotics – the versatile functional food ingredients. J Food Sci Technol. 2016;53(2):921-33.
4.Wang X, Zhang P, Zhang X. Probiotics Regulate Gut Microbiota: An Effective Method to Improve Immunity. Molecules. 2021;26(19).
5.Kechagia M, Basoulis D, Konstantopoulou S, Dimitriadi D, Gyftopoulou K, Skarmoutsou N, et al. Health benefits of probiotics: a review. ISRN Nutr. 2013;2013:481651.
6.Olejnik-Schmidt A, Mika K, Geller J, Schmidt M. Skuteczność przepisywanych preparatów probiotycznych – znaczenie dowodów naukowych. Lekarz POZ. 2021;7(6).
7.Fijan S. Microorganisms with claimed probiotic properties: an overview of recent literature. Int J Environ Res Public Health. 2014;11(5):4745-67.
8.Szajewska H. Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego? Gastroenterologia Kliniczna Postępy i Standardy. 2010;2(1):1-9.
9.Gałecka M, Basińska AM, Bartnicka A, editors. Probiotyki—implikacje w praktyce lekarza rodzinnego. Forum Medycyny Rodzinnej; 2018.
10.Ruszkowski J, Szewczyk A, Witkowski JM. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym. Farm Pol. 2018;74(2):114-22.
11.Shi LH, Balakrishnan K, Thiagarajah K, Mohd Ismail NI, Yin OS. Beneficial Properties of Probiotics. Trop Life Sci Res. 2016;27(2):73-90.
12.Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295-303.
13.Fontana L, Bermudez-Brito M, Plaza-Diaz J, Muñoz-Quezada S, Gil A. Sources, isolation, characterisation and evaluation of probiotics. British Journal of Nutrition. 2013;109(S2):S35-S50.
14.Doron S, Snydman DR. Risk and Safety of Probiotics. Clinical Infectious Diseases. 2015;60(suppl_2):S129-S34.
15.Sanders ME, Akkermans LMA, Haller D, Hammerman C, Heimbach JT, Hörmannsperger G, et al. Safety assessment of probiotics for human use. Gut Microbes. 2010;1(3):164-85.
16.Boyle RJ, Robins-Browne RM, Tang ML. Probiotic use in clinical practice: what are the risks? The American Journal of Clinical Nutrition. 2006;83(6):1256-64.
17.Lerner A, Shoenfeld Y, Matthias T. Probiotics: If It Does Not Help It Does Not Do Any Harm. Really? Microorganisms. 2019;7(4).
18.Pineiro M, Asp NG, Reid G, Macfarlane S, Morelli L, Brunser O, et al. FAO Technical meeting on prebiotics. J Clin Gastroenterol. 2008;42 Suppl 3 Pt 2:S156-9.