Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Probiotyki — czym są i jak działają?

Probiotyki — czym są i jak działają?

Chyba każdy słyszał o nich choć raz. Przypisuje się im rolę naszych prywatnych wojowników — wspierają odporność, pracę jelit, chronią przed infekcjami i skutkami ubocznymi antybiotyków. Brzmi świetnie? Poznaj całą prawdę o probiotykach!

Probiotyki co to takiego?

Zgodnie z definicją WHO, za probiotyki uznajemy żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach przynoszą gospodarzowi (czyli nam) korzyści zdrowotne [1]. W praktyce oznacza to, że probiotykiem nie możemy nazwać każdego drobnoustroju – dany szczep musi spełniać jasno określone kryteria: 

  • Musi być zdefiniowany – opisany jego konkretny rodzaj, gatunek, szczep.
  • Musi być bezpieczny – w produkcie, który finalnie spożywamy, znaleźć mogą się tylko probiotyki przebadane klinicznie, co do których nie ma wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa ich stosowania.
  • Musi mieć udokumentowane korzystne działanie zdrowotne – dobre probiotyki to takie, których pozytywne działanie potwierdzają badania kliniczne przeprowadzone z udziałem ludzi.
  • Musi być żywy — w momencie spożycia produktu musi znajdować się w nim właściwa liczba żywych drobnoustrojów. Obecnie za minimalne stężenie probiotyku w finalnym produkcie uznaje się 106 jednostek tworzących kolonię (CFU)/g. Dodatkowo probiotyki powinny być zdolne do przeżycia w warunkach przewodu pokarmowego – muszą być oporne na niskie pH, działanie kwasów organicznych oraz soli kwasów żółciowych [2,3].

Do probiotyków zaliczamy bakterie, drożdże, a także niektóre kultury pleśni. Naturalne probiotyki występują zarówno w produktach spożywczych, jak i w naszym przewodzie pokarmowym — współtworzą mikrobiotę jelitową, czyli naturalny „płaszcz” ochronny jelit, chroniący przed wnikającymi patogenami [4,5]. Dodatkowo dobroczynne mikroorganizmy znajdziemy w suplementach diety, a także w postaci środków farmaceutycznych, jakimi są probiotyki leki. 

Jakie są najlepsze probiotyki dla nas, konsumentów? Z żywieniowego punktu widzenia za szczególnie istotne szczepy probiotyczne uznaje się przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces boulardii  [5]. 

Probiotyki dla dzieci i dorosłych

Dziś w aptekach znajdziemy wiele preparatów określanych mianem probiotycznych. Warto jednak wiedzieć, że każdy szczep bakterii czy drożdży ma swoje specyficzne właściwości i inne zastosowanie. Czyli — probiotyki przy biegunce mogą nie sprawdzić się w przypadku pacjentów ze wzdęciami czy zaparciami, a probiotyki na alergię będą działać inaczej niż probiotyki na IBS (zespół jelita drażliwego). Częściową odpowiedzią na ten problem mogą być probiotyki wieloszczepowe, czyli te zawierające w swoim składzie kilka (a czasem i nawet kilkanaście) szczepów bakterii czy drożdży probiotycznych, działających wielokierunkowo na nasz organizm. 

Działanie, dawka czy nawet postać podawanych szczepów probiotyków, różni się też w zależności od naszego wieku. To znaczy, że preparaty przeznaczone do stosowania jako probiotyki dla dorosłych nie są uznane za najlepsze probiotyki dla dzieci [6]. Szczególnie wrażliwą grupą są najmłodsi – probiotyki dla niemowląt i nieco starszych dzieci najczęściej produkowane są w postaci kropli, czy saszetek gotowych do rozpuszczenia w wodzie (są to tzw. probiotyki w płynie), a nie w kapsułkach.To np. probiotyki Vivomixx czy Diclofor, łatwo dostępne w aptekach. 

Jak prawidłowo wybrać probiotyki?

Wiesz już, że działanie probiotyków jest uzależnione od konkretnego szczepu, ale skąd wiadomo jakie probiotyki wybrać? Zastanawiasz się, jakie probiotyki przy antybiotyku, a jakie sprawdzą się jako korzystne probiotyki na jelita? Poniżej znajdziesz informacje, jak wybrać najlepszy i najskuteczniejszy probiotyk [7-10].

Probiotyki pomocne przy biegunce 
Lactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus reuteri
Saccharomyces boulardii
Probiotyki sprawdzające się przy biegunce wywołanej  antybiotykamiLactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus casei 
Bifidobacterium lactis
Saccharomyces boulardii
Pomocne probiotyki na zaparciaBifidobacterium animalis
Sprawdzone probiotyki na żołądek
(wspomagają walkę z Helicobacter pylorii)
Lactobacillus casei 
Probiotyki przy zespole jelita drażliwego (IBS)Lactobacillus plantarum 299v
Pomocne probiotyki na wzdęciaBifidobacterium lactisLactobacillus casei 

Poniżej znajdziesz małą ściągę, w jakim preparacie znajdują się konkretne szczepy bakterii. 

Lactobacillus rhamnosus GGprobiotyki Diclofor
Lactobacillus reuteriBioGaia (probiotyki dla dzieci w kroplach)
Saccharomyces boulardiiEnterol (lek)
Lactobacillus casei probiotyki BactoFlorActimel (jogurt pitny)
Bifidobacterium lactisprobiotyki Sanprobi SuperFormulaprobiotyki Sanprobi Barrier 
Lactobacillus plantarum 299vprobiotyki Sanprobi IBS
Bifidobacterium animalisActimel (jogurt pitny)

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Jak brać probiotyki?

Bardzo  często odpowiedz na pytanie — jak brać probiotyki — znajdziemy na opakowaniu wybranego preparatu. Z drugiej strony jednak to jak przyjmować probiotyki, zależne jest w dużej mierze od powodu, dla którego w ogóle decydujemy się na ich zastosowanie. Inaczej będziemy brać probiotyki w momencie antybiotykoterapii (kiedy zdarza się, że lekarz sugeruje zwiększenie przyjmowanych dawek probiotyków dla właściwego efektu terapeutycznego), a inaczej w przypadku chęci złagodzenia objawów IBS. Dlatego też decyzję o tym, kiedy przyjmować probiotyki, powinniśmy w przypadku wątpliwości skonsultować z lekarzem lub dietetykiem

Czy można brać probiotyki profilaktycznie? Tak! Badania potwierdziły [11], że stosowanie probiotyków przez osoby zdrowe może korzystnie wpływać na układ odpornościowy i profil lipidowy we krwi, chronić przed chorobami skóry i przewodu pokarmowego, a także wydaje się mieć korzystne działanie na zmniejszenie się nasilenia objawów depresji i lęku. 

Kiedy przyjmować probiotyki rano czy wieczorem? I jak często? Czy probiotyki można brać codziennie, czy może lepiej robić przerwy? Oto rekomendacje badaczy: 

  • Probiotyki najlepiej podawać z posiłkiem (nie na czczo!),
  • Posiłek, z którym przyjmujemy probiotyki powinien zawierać chociaż niewielką ilość tłuszczu,
  • Za najkorzystniejsze połączenie uznano spożycie probiotyku razem z mlekiem [12].

Probiotyki w jedzeniu

Bakterie probiotyczne to nie tylko probiotyki, ale również produkty spożywcze, które kupisz w każdym sklepie. Probiotyki w jedzeniu występują przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry, maślanki, sery czy mleko acidofilne. Znajdziemy je także w kiszonych ogórkach czy kapuście, a  także w japońskim kimchi. Drobnoustroje probiotyczne możemy także „wypić” – występują w zakwasie buraczanym, kwasie chlebowym oraz w fermentowanej herbacie, popularnie nazywanej kombuchą.

Dobrą wiadomością dla wegan jest fakt, iż probiotyki występują także w produktach takich jak jogurty sojowe, miso, natto czy tempeh. Coraz częściej na półkach sklepowych możemy również spotkać produkty spożywcze wzbogacane w probiotyki – płatki śniadaniowe, otręby, batony, soki owocowe [3,13]. 

Tak naprawdę w bardzo łatwy sposób, stosując się do zasad racjonalnej diety, jesteśmy w stanie wzbogacić nasz jadłospis o cenne probiotyki naturalnie zawarte w codziennym jedzeniu. 

Kiedy probiotyki szkodzą?

Wiesz już czym są probiotyki, gdzie występują i jak powinniśmy je stosować. Zatem – czy probiotyki są dobre dla wszystkich? A jeśli nie, to kiedy probiotyki szkodzą? 

Zgodnie z badaniami [14-16] probiotyki uznawane są za bezpieczne preparaty, jednak z drugiej strony wiemy też, że ich działanie różni się w zależności od stanu zdrowia czy wieku pacjenta. Ostrożność w stosowaniu probiotyków powinny zachować przede wszystkim:

  • Osoby z obniżoną odpornością, 
  • Chorzy na nowotwory złośliwe,
  • Pacjenci w okresie okołooperacyjnym, 
  • Osoby w podeszłym wieku, 
  • Kobiety w ciąży, 
  • Dzieci przedwcześnie urodzone.

W jakich niepożądanych reakcji możemy się spodziewać przy spożywaniu probiotyków? Najczęściej probiotyki skutki uboczne generują w obrębie przewodu pokarmowego. Możemy tu wymienić różnego rodzaju zaburzenia żołądkowo-jelitowe: wzdęcia, skurcze brzucha, nudności, wymioty, biegunki czy zaparcia. Poważniejsze konsekwencje przyjmowania probiotyków (sepsa czy przerost flory bakteryjnej) są dość rzadkie i dotyczą przede wszystkim wyżej wymienionych osób z grup ryzyka [14,17].  

Dołącz do 24860
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Prebiotyki, a probiotyki

Mówiąc o probiotykach, nie sposób jest nie wspomnieć o prebiotykach. Probiotyki, a prebiotyki – całkiem podobne do siebie słowa, prawda? Jednak ich znaczenie i rola, jaką pełnią w naszym organizmie są zupełnie inne. Czym są więc prebiotyki? 

Zgodnie z definicją FAO/WHO [18] są to nietrawione substancje, które po spożyciu w wybiórczy sposób  stymulują wzrost bakterii w jelicie grubym i w efekcie wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza. Prebiotyki są swojego rodzaju „paliwem” dla probiotyków – stymulują ich namnażanie i zwiększają aktywność metaboliczną. W związku z wykazanym, uzupełniającym się działaniem probiotyków i prebiotyków, zaleca się stosowanie ich równocześnie. Nie jest to trudne zadanie, bo prebiotyki są obecne w popularnych produktach: 

  • Cykoria,
  • Karczochy, 
  • Banany, 
  • Topinambur,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Por,
  • Szparagi,
  • Otręby pszenne [10].

Piśmiennictwo:

1. Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization FAO/WHO Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. 2001. [https://www.fao.org/3/a0512e/a0512e.pdf].

2.Binda S, Hill C, Johansen E, Obis D, Pot B, Sanders ME, et al. Criteria to Qualify Microorganisms as „Probiotic” in Foods and Dietary Supplements. Front Microbiol. 2020;11:1662.

3.Syngai GG, Gopi R, Bharali R, Dey S, Lakshmanan GM, Ahmed G. Probiotics – the versatile functional food ingredients. J Food Sci Technol. 2016;53(2):921-33.

4.Wang X, Zhang P, Zhang X. Probiotics Regulate Gut Microbiota: An Effective Method to Improve Immunity. Molecules. 2021;26(19).

5.Kechagia M, Basoulis D, Konstantopoulou S, Dimitriadi D, Gyftopoulou K, Skarmoutsou N, et al. Health benefits of probiotics: a review. ISRN Nutr. 2013;2013:481651.

6.Olejnik-Schmidt A, Mika K, Geller J, Schmidt M. Skuteczność przepisywanych preparatów probiotycznych – znaczenie dowodów naukowych. Lekarz POZ. 2021;7(6).

7.Fijan S. Microorganisms with claimed probiotic properties: an overview of recent literature. Int J Environ Res Public Health. 2014;11(5):4745-67.

8.Szajewska H. Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego? Gastroenterologia Kliniczna Postępy i Standardy. 2010;2(1):1-9.

9.Gałecka M, Basińska AM, Bartnicka A, editors. Probiotyki—implikacje w praktyce lekarza rodzinnego. Forum Medycyny Rodzinnej; 2018.

10.Ruszkowski J, Szewczyk A, Witkowski JM. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym. Farm Pol. 2018;74(2):114-22.

11.Shi LH, Balakrishnan K, Thiagarajah K, Mohd Ismail NI, Yin OS. Beneficial Properties of Probiotics. Trop Life Sci Res. 2016;27(2):73-90.

12.Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295-303.

13.Fontana L, Bermudez-Brito M, Plaza-Diaz J, Muñoz-Quezada S, Gil A. Sources, isolation, characterisation and evaluation of probiotics. British Journal of Nutrition. 2013;109(S2):S35-S50.

14.Doron S, Snydman DR. Risk and Safety of Probiotics. Clinical Infectious Diseases. 2015;60(suppl_2):S129-S34.

15.Sanders ME, Akkermans LMA, Haller D, Hammerman C, Heimbach JT, Hörmannsperger G, et al. Safety assessment of probiotics for human use. Gut Microbes. 2010;1(3):164-85.

16.Boyle RJ, Robins-Browne RM, Tang ML. Probiotic use in clinical practice: what are the risks? The American Journal of Clinical Nutrition. 2006;83(6):1256-64.

17.Lerner A, Shoenfeld Y, Matthias T. Probiotics: If It Does Not Help It Does Not Do Any Harm. Really? Microorganisms. 2019;7(4).

18.Pineiro M, Asp NG, Reid G, Macfarlane S, Morelli L, Brunser O, et al. FAO Technical meeting on prebiotics. J Clin Gastroenterol. 2008;42 Suppl 3 Pt 2:S156-9.