Syrniki z owocami

Syrniki z owocami to tradycyjne danie kuchni podlaskiej. Te przygotowane na bazie twarogu placki są idealnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek na słodko. My wzbogaciliśmy je dodatkowo w mąkę pełnoziarnistą, a zamiast cukru dodaliśmy niskokaloryczny ksylitol. Do tego świeże, letnie owoce i gotowe! Palce lizać — i to wszystko w ramach diety.

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,08/5
(z 25 ocen)
Syrniki z owocami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

405 kcal Kalorie
36 g Białko
14 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
101 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
opakowania twarogu półtłustego
500 g
1
sztuka jajka
56 g
3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g

panierka:

1
łyżka mąki pszennej
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
200 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

405 kcal Kalorie
36 g Białko
14 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
101 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W dużej misce łączymy twaróg, jajko, mąkę pszenną pełnoziarnistą, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy widelcem bądź rękami, masa powinna przypominać mięso na kotlety mielone.

2

Formujemy okrągłe „kotleciki”. Obtaczamy w mące pszennej.

3

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na zloty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?