Dieta cukrzycowa. Co jeść przy cukrzycy?
Kluczowe wnioski
- Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach diety z niskim indeksem glikemicznym.
- Zaleca się, aby dieta dla cukrzyka nie składała się z takich produktów jak m.in.: jasne pieczywo, tłuste produkty mleczne i tłuste mięsa, przetworzone warzywa, owoce w syropach i gazowane napoje.
Co znajdziesz w artykule:
Na czym polega dieta cukrzycowa?
Jaka dieta przy cukrzycy sprawdzi się najlepiej i dlaczego jest tak ważna?
Tak zwana „dieta cukrzycowa” jest podstawowym elementem leczenia tej choroby.
Wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania jest niezbędne dla unormowania poziomu glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest, aby wszyscy pacjenci zostali zapoznani z zasadami odżywiania i z rzetelnych źródeł czerpali wiedzę na temat tego, co jeść przy cukrzycy.
Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Duże znaczenie dla unormowania glikemii ma odpowiednie zbilansowanie posiłków pod względem zawartości w nich białek, tłuszczów oraz węglowodanów.
Dieta ta powinna bazować na zasadach diety z niskim indeksem glikemicznym.
👉 Więcej o indeksie glikemicznym przeczytasz w artykule: dieta w insulinooporności.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąZasady komponowania i jedzenia posiłków
Zasady komponowania posiłków są równie istotne jak to, co trafia na talerz.
Ważne jest więc zadbanie o regularność w spożywaniu posiłków. Oznacza to, że dieta powinna być skomponowana z kilku zbilansowanych dań w ciągu dnia, spożywanych co ok. 3 godziny.
Pozostałe wskazówki przedstawiamy poniżej.
⏩ 1. Kaloryczność
Pamiętaj o tym, że otyłość ma ogromne znaczenie w rozwoju cukrzycy. Zatem jeśli borykasz się z nadwagą lub otyłością, konieczne będzie zastosowanie diety redukcyjnej.
⏩ 2. Węglowodany
Węglowodany powinny pochodzić głównie z pełnoziarnistych zbóż.
Zatem dieta cukrzyka powinna zawierać:
- pełnoziarniste pieczywo,
- razowy makaron,
- gruboziarniste kasze,
- brązowy ryż.
Ta grupa produktów powinna dostarczać ok. 45% całkowitej energii w ciągu dnia.
⏩ 3. Tłuszcze
Tłuszcze powinny dostarczać 25-40% wartości energetycznej diety.
Najlepiej, aby dieta dla cukrzyka uwzględniała głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego, a więc orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne (poza olejem palmowym i kokosowym).
Dieta powinna uwzględniać także ryby. Korzystne jest spożywanie 2-3 porcji ryby tygodniowo (co najmniej jedna porcja tłustej ryby morskiej bogatej w kwasy omega-3).
Warto także pamiętać, że cukrzyca stanowi czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego w codziennym jadłospisie należy ograniczać produkty dostarczające:
- dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, smalec, łój, tłuste mięso, przetwory mięsne, olej palmowy i kokosowy),
- izomerów trans kwasów tłuszczowych (czekolady z nadzieniem, sklepowe ciastka, zupy w proszku, margaryny twarde).
Mają one niekorzystny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi i mogą dodatkowo zwiększać ryzyko chorób serca.
⏩ 4. Białko
Jako źródła białka cukrzycy powinni stawiać na m.in.:
- nabiał,
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych.
Energia pochodząca z białek powinna dostarczać ok. 15% kalorii spożywanych w ciągu dnia (u osób z nadmierną masą ciała i bez problemów z nerkami może to być nawet 20-30%).
U niektórych diabetyków, szczególnie korzystne może być włączanie do diety białka sojowego (np. pod postacią tofu).
⏩ 5. Warzywa i owoce
Do każdego posiłku najlepiej dodawać porcję warzyw, głównie surowych, duszonych lub ugotowanych al dente.
Co natomiast z owocami?
Choć wiele osób myśli, że dieta w cukrzycy powinna eliminować owoce, nie jest to prawdą. Najlepiej jednak wybierać te z nich, które mają niski lub średni indeks glikemiczny.
Są to m.in. owoce jagodowe, grejpfruty, śliwki. Najlepszym wyborem są owoce mniej dojrzałe, spożywane na surowo i w postaci nierozdrobnionej. Owoce mogą stanowić deser po głównym posiłku lub być elementem potrawy.
Unikaj spożywania ich między posiłkami, gdyż podjadanie nie jest korzystne dla glikemii.
Co może jeść cukrzyk? Tabela
Jeśli zastanawiasz się, które produkty są zalecane, a które nie powinny się znaleźć w diecie diabetyka, pomocna może być tabela z konkretnym podziałem produktów.
Obrazuje ona, co jeść przy cukrzycy, a czego lepiej unikać w codziennej diecie.
Grupa produktów | Zalecane | Niezalecane |
produkty zbożowe | pieczywo pełnoziarniste, graham, razowy, ryż brązowy, kasze gruboziarniste (np. gryczana, pęczak), makaron pełnoziarnisty | pieczywo jasne, wypieki z dodatkiem cukru, kluski z jasnej mąki, groszek ptysiowy, makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus) |
produkty mleczne | mleko, kefiry, jogurty, maślanki, sery twarogowe | pełnotłuste produkty mleczne, napoje mleczne słodzone |
mięso, ryby, jaja | chude drobiowe, cielęcina, młoda wołowina, królik, ryby, chude wędliny, jaja, wszystkie ryby | mięsa tłuste (np. baranina, wieprzowina, gęś), podroby, tłuste wędliny, parówki, konserwy mięsne |
tłuszcze | oleje roślinne, pestki, nasiona, orzechy, awokado, margaryny miękkie wysokogatunkowe | smalec, słonina, masło, śmietana, olej kokosowy |
warzywa | wszystkie warzywa świeże i mrożone, ale nierozgotowane | przetworzone warzywa (np. frytki), przetwory z warzyw zawierające cukier kandyzowane, dżemy wysokosłodzone |
owoce | świeże i mrożone, nieprzejrzałe owoce | owoce w syropach, kompoty z cukrem, owoce kandyzowane, dżemy słodzone |
napoje | woda mineralna, herbata i kawa bez cukru, sporadycznie soki z warzyw | napoje gazowane, słodzone cukrem, napoje alkoholowe, owocowe, lemoniada słodzona |
Opracowanie własne na podstawie: Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie. PZWL, Warszawa, 2010 [8].
Dodatkowo w grupie produktów, o korzystnym wpływie na insulinowrażliwość, produkcję insuliny i obniżanie stężenia glukozy we krwi najczęściej wymienia się m.in.:
- cynamon,
- kurkumę,
- kozieradkę,
- czosnek,
- morwę białą [9].
Badania wskazują ponadto, że owoce granatu i żurawiny mogą mieć korzystny wpływ na parametry laboratoryjne osób z cukrzycą.
Z kolei spożycie borówek, jabłek, winogron oraz jogurtu naturalnego wydaje się mieć związek z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2 [10,11].
Dieta dla cukrzyka – jadłospis od Respo
Po zdiagnozowaniu cukrzycy warto zasięgnąć porady u dietetyka. Wyliczy on zapotrzebowanie na kilokalorie oraz makroelementy w diecie. Specjalista odpowie na wszystkie nurtujące pytania oraz, w razie potrzeby, przygotuje odpowiedni jadłospis.
Jeśli przykładowa dieta osoby z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi, koniecznie zobacz poniższy jadłospis uwzględniający dania dla cukrzyków.
Przykładowy jadłospis dla cukrzyka:
Dieta cukrzycowa w ciąży
Cukrzyca ciężarnych to ryzyko powikłań u matki oraz zaburzeń rozwoju dziecka. Dlatego tak ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi.
Zalecenia są tożsame z tymi dla wszystkich diabetyków.
Pamiętaj jednak, że istnieje dodatkowa pula produktów, których nie powinny spożywać ciężarne. Należą do nich między innymi surowe ryby, mięso, jaja, niepasteryzowane sery oraz alkohol, dlatego dieta kobiety z cukrzycą ciężarnych powinna spełniać zasady diety dla cukrzyka oraz diety kobiety w ciąży.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dieta cukrzycowa w ciąży powinna dostarczać:
- 40–50% energii z węglowodanów,
- około 30% energii z białka,
- 20–30% energii z tłuszczów.
Jeśli dotyczy Cię cukrzyca ciążowa, dieta powinna mieć kaloryczność dostosowaną do etapu ciąży oraz wieku, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej kobiety i włączać elementy diety stosowanej w typowym przebiegu cukrzycy.
Aby mieć pewność, że stosujesz odpowiednią dietę dla ciężarnej z cukrzycą, skonsultuj się ze specjalistą.
Zmień swoją dietę z Respo!
Nasi dietetycy online pomogą Ci w dopasowaniu diety zarówno w cukrzycy ciężarnych, jak i innych typach cukrzycy (chociażby niezwykle powszechnej cukrzycy typu 2).
Odpowiednio dopasowany jadłospis, aktywność fizyczna i praca nad nawykami pomogą Ci poprawić wyniki badań, a redukcja masy ciała stanie się dla Ciebie przepustką do remisji choroby. Naprawdę jest więc o co walczyć!
Piśmiennictwo:
- Kołpa M., Grochowska A., Kubik B., Stradomska K. Styl życia i wyrównanie metaboliczne u pacjentów z cukrzycą typu 2, a ryzyko powikłań przewlekłych tej choroby. Diabetologia Praktyczna 2018; 4(3):162–170.
- Chaudhary N., Tyagi N. Diabetes mellitus: An Overview. International Journal of Research and Development in Pharmacy & Life Sciences 2018; 7(4):3030–3033.
- Modlińśka A. Diabetic patient in palliative care. Palliat Med Pract 2018; 12(1): 11–20.
- American Diabetes Association. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care 2014; 37(1): 81-90.
- Janeczko D. Czy rzeczywiście epidemia cukrzycy typu 2? Diabetologia Praktyczna 2006; 7(4): 248.
- Korzeniowska K., Jabłecka A. Cukrzyca (Część III). Dieta w cukrzycy. Farm, Współcz 2009; 2: 110–116.
- Cosentino F., Grant P.J., Aboyans V. i wsp. 2019 ESC Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD. European Heart Journal 2020; 41(2): 255–323.
- Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie. PZWL, Warszawa, 2010.
- Pereira AS, Banegas-Luna AJ, Peña-García J, Pérez-Sánchez H, Apostolides Z. Evaluation of the anti-diabetic activity of some common herbs and spices: providing new insights with inverse virtual screening. Molecules. 2019;24(22):4030.
- Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. 2013;347:f5001.
- Salas-Salvadó J, Guasch-Ferre M, Díaz-López A, Babio N. Yogurt and diabetes: overview of recent observational studies. The Journal of Nutrition. 2017;147(7):1452S-61S.