![Muffiny z orzechami i żurawiną](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/23151043/004A5819s.jpg)
Muffiny z orzechami i żurawiną
Czy wiesz, że jesień to nie tylko śliwki, jabłka i dynie? To również pyszna, pełna przeciwutleniaczy żurawina — zdecydowanie zbyt mało doceniana królowa północnoamerykańskich lasów. A nasze muffiny z orzechami i żurawiną? To zaproszenie do krainy jesiennych smaków, inspirowane amerykańsko-kanadyjską kuchnią. Spróbuj koniecznie!
![Muffiny z orzechami i żurawiną](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/23151008/muffin.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
7
|
łyżek ksylitolu
105 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
25 g
|
suszonej żurawiny
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Olej, mleko i ksylitol miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę.
Orzechy i żurawinę siekamy.
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Formy do muffin smarujemy delikatnie olejem i nakładamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez około 20-25 minut.
Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!