Muffiny z orzechami i żurawiną

Muffiny z orzechami i żurawiną

Czy wiesz, że jesień to nie tylko śliwki, jabłka i dynie? To również pyszna, pełna przeciwutleniaczy żurawina — zdecydowanie zbyt mało doceniana królowa północnoamerykańskich lasów. A nasze muffiny z orzechami i żurawiną? To zaproszenie do krainy jesiennych smaków, inspirowane amerykańsko-kanadyjską kuchnią. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,77/5
(z 22 ocen)
Muffiny z orzechami i żurawiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

558 kcal Kalorie
11 g Białko
21 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
82 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
7
łyżek ksylitolu
105 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
3
łyżki kakao
30 g
10
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
30 g
 orzechów włoskich
25 g
 suszonej żurawiny

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

558 kcal Kalorie
11 g Białko
21 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
82 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Olej, mleko i ksylitol miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę.

2

Orzechy i żurawinę siekamy.

3

Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy.

4

Formy do muffin smarujemy delikatnie olejem i nakładamy ciasto.

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez około 20-25 minut.

6

Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?