Dieta biegacza. Jakie są najważniejsze zasady?
Kluczowe wnioski
- Dieta biegacza powinna dostarczać odpowiedniej ilości kalorii z pełnowartościowych pokarmów zawierających tłuszcze, białka i węgodany złożone. Kluczowe jest też nawodnienie i łatwodostępne węglowodany proste podczas dłuższych treningów i biegów.
- Szczególnie ważne w diecie biegacza są witaminy i makroskładniki, takie jak witamina D, żelazo, wapń oraz antyoksydanty.

Co znajdziesz w artykule:
- Podstawy diety biegacza
- Dieta biegacza - główne zasady
- Dieta biegacza a zapotrzebowanie na kalorie
- Czy na diecie biegacza można schudnąć?
- Dieta biegacza a zapotrzebowanie na makroskładniki
- Jak powinien wyglądać posiłek przed- i potreningowy w diecie biegacza?
- Nawodnienie w diecie biegacza
- Dieta dla biegacza - jadłospis
- Zmień dietę z Respo!
Podstawy diety biegacza
Dieta biegacza powinna dostarczać odpowiedniej ilości kalorii, a także węglowodanów, białek i tłuszczów w prawidłowo dobranych proporcjach.
Niezwykle istotne jest zwłaszcza spożycie węglowodanów, które zapewniają organizmowi energię oraz białko konieczne dla syntezy białek mięśniowych.
Biegacze powinni ponadto pamiętać o nawodnieniu oraz – przy dłuższym treningu – dostarczaniu organizmowi elektrolitów i łatwodostępnych węglowodanów w trakcie biegu.
Dieta biegacza – główne zasady
Zasady diety dla biegacza są ważne dla osób uprawiających biegi amatorsko, jak i dla tych, którzy chcą przejść na nieco wyższy poziom i wziąć udział w zorganizowanych półmaratonach czy maratonach.
Oczywiście odpowiednia dieta jest także kluczowa w życiu biegaczy uprawiających sport na poziomie profesjonalnym, jest to jednak temat dużo bardziej złożony.
Oto główne zasady diety dla biegaczy.
- Spożycie odpowiedniej liczby kalorii, dopasowanej do intensywności i częstotliwości treningów. W przypadku biegaczy-amatorów, którzy trenują np. 2-3 razy w tygodniu często zachodzi potrzeba ustalenia dwóch poziomów kaloryczności diety – na dzień treningowy i na dzień bez treningu.
- Spożycie odpowiedniej ilości węglowodanów, które powinny stanowić podstawę diety biegacza. Bazą jadłospisu powinny być zdrowe węglowodany złożone, warto jednak uzupełniać dietę również w węglowodany proste, które dają organizmowi szybki zastrzyk energii.
- Spożycie odpowiedniej ilości białka, które jest konieczne, aby utrzymać syntezę białek mięśniowych na odpowiednim poziomie i zapobiec ich nadmiernemu katabolizmowi.
- Spożycie odpowiedniej ilości tłuszczów, a choć tłuszcze mają nieco mniejsze znaczenie dla biegaczy, to ich spożycie wciąż jest istotne, chociażby po to, by zapewnić organizmowi prawidłową podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czy kwasów omega-3.
- Dbanie o nawodnienie, zarówno przed, w trakcie treningu, jak i po nim. Bieganie wiąże się bowiem z dużą produkcją potu i utratą wody, ale nie tylko – bo podczas dłuższych treningów biegacze powinni zadbać także o uzupełnienie elektrolitów, zwłaszcza sodu.
- Przed treningiem unikanie produktów, które mogą pogorszyć samopoczucie i spowodować problemy z układem pokarmowym, np. wzdęcia, nudności czy uczucie nadmiernej pełności. Mowa tu np. o bardzo ostrych potrawach, a także produktach wzdymających (np. nasiona roślin strączkowych, kapusta), produktach bogatych w błonnik lub tłuszcze oraz produktach przeczyszczających (duże ilości ksylitolu, sorbitolu).
Dieta biegacza a zapotrzebowanie na kalorie
Kaloryczność diety biegacza zależy od wielu czynników takich jak:
- wiek,
- masa ciała,
- wzrost,
- płeć,
- intensywność i częstotliwość treningów.
W przypadku osób trenujących bieganie tylko w niektóre dni tygodnia konieczne może być wyliczenie kaloryczności jadłospisu na dzień treningowy i dzień bez treningu.
Przykładowo:
- 30-latka o masie ciała 60 kg i wzroście 165 cm ma podstawową przemianę materii wynoszącą 1370 kcal.
- Jeśli w dni bez treningu wykonuje ona pracę siedzącą, a jej aktywność fizyczna jest ograniczona do spaceru i krótkiego rozciągania w domu, można przyjąć PAL (współczynnik aktywności fizycznej) równy 1,5.
- To oznacza, że w dni bez treningu taka kobieta powinna spożywać około 2050 kcal.
Z kolei w dni treningowe, przy założeniu, że trening jest dość intensywny i trwa ok. 2-3 godziny, jako współczynnik PAL możemy przyjąć wartość 1,8.
Wówczas w dni treningowe zapotrzebowanie na kalorie będzie wynosiło 2500 kcal. Oczywiście w praktyce wiele osób trenujących amatorsko uśrednia powyższe wartości i przyjmuje PAL = 1,6 lub 1,7 na wszystkie dni tygodnia, tak by nie wyliczać dwóch wartości [1].
Czy na diecie biegacza można schudnąć?
Tak, na diecie biegacza można schudnąć.
W takim celu zaleca się obniżenie liczby spożywanych kalorii o około 250-500 kcal na dobę, co pozwala na stopniową redukcję masy ciała.
Ważne jest tu jednocześnie odpowiednie spożycie białka, również przy zmniejszeniu kaloryczności diety. Tak, aby redukcja dotyczyła tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.
👉 Z naszego bloga dowiesz się również, ile kalorii spala bieganie.

Dieta biegacza a zapotrzebowanie na makroskładniki
W diecie osób uprawiających sporty wytrzymałościowe szczególnie istotne są węglowodany, a także białka, choć jednocześnie nie można dopuścić, by spożycie tłuszczu było zbyt niskie.
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki wynosi w diecie dla biegacza [2-4].
✅ 1. Węglowodany w diecie biegacza
- 6-10 g/kg masy ciała na dobę (jeśli treningi trwają 1-3 godziny),
- 5-7 g/kg masy ciała na dobę jeśli treningi są krótsze.
Zwykle przyjmuje się, że węglowodany powinny być rozłożone na kilka posiłków, po 0,3 g węglowodanów na kg masy ciała w każdym.
Co więcej, przy treningach trwających 1-2,5 godziny ważne jest spożycie 30-60 g łatwo dostępnych węglowodanów na godzinę treningu.
Do dobrych źródeł węglowodanów w diecie sportowca zaliczmy np.:
- ryż,
- makaron,
- kasze,
- płatki owsiane,
- wyroby mączne takie jak placki, kluski, podpłomyki (węglowodany złożone),
- mleko,
- jogurty
- owoce świeże,
- owoce suszone (węglowodany proste).
✅ 2. Białko w diecie biegacza
Sportowcom rekomenduje się spożycie białka na poziomie 1,2-2 g/kg masy ciała na dobę, przy czym wyższe wartości dotyczą osób uprawiających sporty siłowe; to oznacza, że odpowiednia ilość białka w diecie biegacza może wynosić ok. 1,4-1,6 g/kg masy ciała.
Za optymalne źródła białka w diecie sportowców uznaje się m.in.:
- mleko i przetwory mleczne,
- jajka,
- ryby,
- mięso,
- tofu,
- suplementy białkowe (np. białka serwatkowe).

✅ 3. Tłuszcze w diecie biegacza
Tłuszcze powinny stanowić pozostałą część diety, po odjęciu zapotrzebowania na białko i węglowodany, należy jednak pamiętać, by ich spożycie nie było niższe niż 20% wartości energetycznej diety.
Do dobrych źródeł tłuszczu w diecie sportowca zaliczymy np. oliwę, awokado, orzechy, nasiona czy tłuste ryby morskie.
Czyli przykładowo: dla 30-latki o masie ciała 60 kg i zapotrzebowaniu na kalorie na poziomie 2500 kcal na dobę, przy założeniu, że dziennie treningi zajmują jej około 2 godziny, optymalne może być np.:
- spożycie węglowodanów na poziomie 6 g/kg (360 g węglowodanów na dobę, w tym 60 g w trakcie treningu) – 1440 kcal z węglowodanów (ok. 58% energetyczności diety),
- spożycie białka na poziomie 1,5 g/kg (90 g białka na dobę) – 360 kcal z białka na dobę (ok. 15% energetyczności diety),
- spożycie tłuszczów na poziomie ok. 75 g / dobę, czyli 675 kcal z tłuszczów (ok. 27% energetyczności diety).
Inne ważne składniki diety dla biegacza
Dieta biegacza powinna być oczywiście pełnowartościowa pod względem wszystkich witamin i składników mineralnych.
Szczególną uwagę należy jednak zwrócić m.in. na [2]:
- witaminę D – istotny jest tu więc dobór odpowiedniej dawki suplementacji,
- żelazo – by zapobiegać jego niedoborom, u biegaczy zaleca się podaż większą niż zalecana dla ogólnej populacji (np. u kobiet > 18 mg / dobę) i regularne monitorowanie poziomu hemoglobiny oraz ferrytyny (sprawdź produkty bogate w żelazo),
- wapń – w diecie biegaczy należy zadbać o jego odpowiednie spożycie (minimum 1000 mg na dobę, choć u osób szczególnie narażonych na niedobory będzie to 1500 mg/doba),
- antyoksydanty – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym – biegacze powinni dostarczać je do organizmu z dietą np. z owocami, warzywami, przyprawami.

Jak powinien wyglądać posiłek przed- i potreningowy w diecie biegacza?
W diecie dla biegacza szczególnie ważną rolę pełnią posiłek bezpośrednio przed i po treningu.
Jak powinny one wyglądać [5]?
- Posiłek przedtreningowy – powinien być lekkostrawny, czyli nie powinien zawierać dużych ilości błonnika i tłuszczu) i powinien bazować na węglowodanach o różnym indeksie glikemicznym, czyli np. węglowodany złożone (ryż, makaron) + węglowodany proste (np. mleko, owoce). Warto również by taki posiłek zawierał dodatek pełnowartościowego białka.
- Posiłek potreningowy – jego celem jest odpowiednia regeneracja po posiłku, w tym regeneracja zasobów glikogenu oraz tkanki mięśniowej; w związku z tym posiłek potreningowy powinien zawierać zarówno białko, jak i węglowodany. Warto również by w posiłku było miejsce na węglowodany proste i złożone (w stosunku 25:75); w tym posiłku nie trzeba już ograniczać spożycia błonnika, na spokojnie jego bazę mogą więc stanowić np. makaron pełnoziarnisty czy ryż brązowy.
Nawodnienie w diecie biegacza
W diecie biegaczy niezwykle ważne są nie tylko spożywane posiłki, ale także nawodnienie.
W tym wypadku zalecenia prezentują się następująco [2]:
- 2-4 godziny przed treningiem ➡️ 5-10 ml płynów na kilogram masy ciała, czyli np. dla osoby ważącej 60 kg – 300-600 ml.
- W trakcie treningu ➡️ najczęściej za optymalne przyjmuje się spożycie 400-800 ml płynów na godzinę treningu, ponadto przy treningach trwających godzinę lub dłużej należy wybierać napoje izotoniczne, czyli takie, które dostarczają organizmowi glukozy i sodu.
- Po treningu ➡️ 1,25-1,5 l płynów na każdy kilogram utraconej masy ciała (z moczem, z potem), ważne są więc pomiary masy ciała przed i po treningu.
Dieta dla biegacza – jadłospis
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla diety biegacza, uwzględniający trening odbywający się między podwieczorkiem (posiłek przedtreningowy) a kolacją (posiłek potreningowy).
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Chcesz poprawić swoje sportowe osiągnięcia, a może marzysz o tym, by rozpocząć przygodę z bieganiem i od razu zrobić to w sposób profesjonalny?
Skorzystaj z oferty Centrum Respo, a otrzymasz pomoc ekspertów, zarówno jeśli chodzi o jadłospis, jak i personalizowany trening dopasowany do potrzeb.
Dzięki temu nie tylko poprawisz wygląd sylwetki, ale także wspomożesz swoje ciało w walce o jak najlepsze sportowe wyniki. A wszystko pod opieką profesjonalistów.
Piśmiennictwo:
- Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2024
- American College of Sports Medicine. (2016). Special communications: Joint Position Statement. Med Sci Sports Exerc, 48(3), 543-568.
- Vitale, K., & Getzin, A. (2019). Nutrition and supplement update for the endurance athlete: review and recommendations. Nutrients, 11(6), 1289.
- Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M. i wsp. (2017). International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 20.
- Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H. (red). Dietetyka sportowa, wyd. PZWL, Warszawa 2019