Zupa dyniowa z pulpecikami

Zupa dyniowa z pulpecikami

Lubisz zupy, ale denerwuje Cię, że potrafią być mało sycące? Nasza zupa dyniowa z pulpecikami przychodzi z pomocą! Lekko słodka, aromatyczna dynia łączy się tu z orzeźwiającym jogurtem i delikatnymi pulpecikami, tworząc niepowtarzalnie pyszne połączenie. Taka potrawa nasyci Cię na długo, a także dostarczy mocy beta-karotenu, potasu i witaminy B12. To cudowny pomysł na jesienny obiad – i nie tylko!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa dyniowa z pulpecikami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

351 kcal Kalorie
26 g Białko
13 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
1192 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
500 g
 dyni
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,2
opakowania jogurtu greckiego
60 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

pulpety:

200 g
 mięsa mielonego z indyka
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
2
łyżki bułki tartej
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

351 kcal Kalorie
26 g Białko
13 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
1192 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mieszamy mięso, sól, majeranek i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki.

2

Pulpeciki gotujemy do miękkości w bulionie.

3

Dynie obieramy, kroimy na kawałki. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 25 minut.

4

Gotowe pulpeciki wyjmujemy z bulionu. Bulion, dynię, olej blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

5

Zupę krem podajemy z pulpecikami i kleksem jogurtu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?