
Zielony omlet ze szpinakiem z szynką drobiową
Orzeźwiające śniadanie pełne warzyw to świetny sposób, by dobrze rozpocząć dzień. Dowód? Nasz przepis na zielony omlet ze szpinakiem z szynką drobiową! Wystarczy, że szpinak zblendujesz z jajeczną masą, a efektem będzie piękny, zielony omlet pełen witaminy C, żelaza, folianów czy beta-karotenu. Takie śniadanie smakuje najlepiej podane z pieczywem, pomidorkami i sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Omlet: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
30 g
|
szpinaku
|
3
|
plastry szynki z kurczaka
30 g
|
0,1
|
szklanki mleka
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku
2 g
|
Do podania: |
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce lub blenderze miksujemy jajka ze szpinakiem, mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu, aż masa stanie się jednolita.
Plasterki szynki kroimy na małe kawałki lub paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wylewamy masę jajeczno-szpinakową i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2–3 minuty, aż spód omletu się zetnie.
Na wierzchu rozkładamy kawałki szynki drobiowej. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze 2–3 minuty, aż wierzch omletu się zetnie.
Przygotowanie sosu jogurtowego: W małej miseczce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Omlet podajemy na talerzu, obok układamy pomidorki koktajlowe i polewamy całość sosem jogurtowym lub podajemy sos osobno do maczania.
Podajemy z pieczywem.