![Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27135951/Kukurydziane-placuszki.jpg)
Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami
Przepis na ryżowe placuszki z jogurtem i owocami to połączenie delikatności, świeżości i słodyczy. Lekkie i puszyste placuszki z mąki ryżowej, podane z odrobiną kremowego jogurtu i pysznymi owocami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każdy kęs to spotkanie z intensywnością smaków. To danie, które nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też cieszy oko swoim kolorowym i apetycznym wyglądem.
![Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27135954/kukurydziane.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
23
|
łyżki mąki ryżowej
230 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
200 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, ekstrakt waniliowy, cynamon, mleko oraz olej (połowa) dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Na patelni rozgrzewamy olej (połowa) i smażymy placuszki. Masę nakładamy łyżką, małymi porcjami. Placuszki przerzucamy na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki, gdy ciasto się ściśnie. Możemy przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć moc palnika, aby zapobiec przypaleniu.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem i owocami.