Sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą

Sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą

Prosta, idealna na lunch i naprawdę lekka: sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą poleca się do zjedzenia! Znajdziesz w niej połączenie makaronu z dodatkami – w tym oliwkami, pomidorem, rukolą i aromatycznym, pieczonym kurczakiem. Całość dostarcza mocy polifenoli, likopenu, folianów, a także białka i idealnie dodaje energii do działania: niezależenie czy jesteś w domu, czy w pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,59/5
(z 46 ocen)
Sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

625 kcal Kalorie
49 g Białko
16 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
421 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 makaronu
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki pomidorów suszonych
40 g
100 g
 rukoli
20
sztuk oliwek
60 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,1
szklanki wody
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

625 kcal Kalorie
49 g Białko
16 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
421 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy do wystygnięcia.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół (lub termoobieg 160 stopni).

3

W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle uznania. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 180°C, aż kurczak będzie soczysty i dobrze wypieczony (mięso po przekrojeniu powinno być białe, a wypływający z niego sos klarowny). Po upieczeniu kroimy mięso w cienkie paski.

4

Suszone pomidory dobrze odsączamy z oleju, kroimy w cienkie paski, oliwki na połówki.

5

W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę, wodę, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

6

W dużej misce łączymy makaron, kurczaka, suszone pomidory, oliwki oraz rukolę. Dodajemy sos, mieszamy. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera