Dieta cukrzycowa w ciąży. Co jeść, a czego unikać?
Kluczowe wnioski
- Dieta przy cukrzycy ciążowej musi być odpowiednio zbilansowana. Ogromne znaczenie ma jednak również liczba posiłków. Rekomenduje się, aby były to 3 posiłki główne i 3 mniejsze (tzw. przekąski).
- Przy cukrzycy ciążowej należałoby unikać takich produktów jak: cukier, soki owocowe i słodzone napoje, białe pieczywo, fast-foody, tłuste mięsa i przetwory mięsne, produkty instant, a także owoce o wysokim indeksie glikemicznym.

Co znajdziesz w artykule:
Dieta cukrzycowa w ciąży – ogólne zalecenia
Cukrzyca ciążowa?
Słyszała u niej większość przyszłych mam i nic dziwnego, bo w Europie problem ten dotyka aż około 11% ciężarnych (choć szacuje się, że w Polsce odsetek ten może być wyższy) [1].
Podstawą jest dieta cukrzycowa, a konkretnie dieta [3]:
- o odpowiednim rozkładzie makroskładników – z lekko podwyższonym spożyciem białka, a obniżonym węglowodanów,
- uwzględniająca regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków – tak, aby nie dopuścić do wahań poziomu glukozy we krwi (regularne posiłki są szczególnie istotne przy cukrzycy leczonej insuliną),
- o niskim indeksie glikemicznym, czyli taka, która pomoże utrzymać poziom glukozy we krwi w ryzach i nie dopuścić do jego nadmiernego wzrostu.
Oczywiście, często sama dieta nie wystarcza, a wtedy pojawia się konieczność terapii insuliną. U wielu ciężarnych pożądane efekty udaje się jednak osiągnąć tylko przy pomocy tzw. diety cukrzycowej w ciąży. Gra jest więc warta świeczki.
👉 Zapotrzebowanie kaloryczne
Wyliczając zapotrzebowanie dla ciężarnej z cukrzycą, warto wziąć pod uwagę, że [2,3]:
- według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dzienne zapotrzebowanie ciężarnej wynosi ok. 30 kcal / kg należnej masy ciała (lub 25-30 kcal / kg masy ciała u kobiet, które przed ciążą miały nadwagę),
- standardowo kaloryczność diety ciężarnej należy zwiększyć o:
- 70 kcal w I trymestrze,
- 260 kcal w II trymestrze,
- 500 kcal w III trymestrze,
- przyrost masy ciała pozwala monitorować, czy kaloryczność diety jest prawidłowa i czy wymaga modyfikacji (przykładowo – kobiety z prawidłowym, przedciążowym BMI w ciąży powinny „przytyć” 11,5-16 kg, za to panie, które przed ciążą miały nadwagę – 7-11,5 kg)
Dokładne wyliczenie indywidualnej kaloryczności diety cukrzycowej w ciąży warto jednak pozostawić specjaliście. Trzeba też pamiętać o tym, że będzie ona zależała m.in. od naszej przedciążowej masy ciała, wieku oraz trymestru ciąży.
👉 Rozkład makroskładników
Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży powinna uwzględniać [2]:
- 40-50% energii z węglowodanów, przy czym powinny to być głównie węglowodany złożone, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo w przypadku terapii insuliną ważne jest jedzenie stałych ilości węglowodanów o w miarę stałych porach,
- 20-30% energii z tłuszczów, w tym < 10% energii z kwasów tłuszczowych nasyconych,
- ok. 30% energii z białka (1,3 g białka / kg masy ciała).
👉 Liczba posiłków
Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje, aby dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży zawierała:
- 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolację),
- 3 mniejsze posiłki, tzw. przekąski (II śniadanie, podwieczorek oraz posiłek przed snem).
Posiłek przed snem jest uważany za istotny element diety cukrzycowej w ciąży, ponieważ pomaga uniknąć nocnego spadku poziomu glukozy we krwi i powstawania ciał ketonowych.
Przyjmuje się, że posiłek przed snem powinien zawierać ok. 25 g przyswajalnych węglowodanów [4].
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Co jeść na diecie cukrzycowej w ciąży?
Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży powinna wyglądać w następujący sposób.
⭐ 1. Białko
Wśród źródeł białka idealnych na diecie cukrzycowej w ciąży wymienić możemy:
- mięso, najlepiej drobiowe – kurczaka, indyka, a także mniejsze ilości mięsa czerwonego, np. wołowego, wieprzowego,
- ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3 (np. łososia, makrelę, sardynki),
- jajka,
- tofu,
- nasiona roślin strączkowych,
- przetwory mleczne (twaróg, jogurt naturalny, kefir, sery podpuszczkowe).
⭐ 2. Tłuszcze
Jeśli chodzi o źródła tłuszczu, najlepsze będą produkty bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli:
- oliwa,
- awokado,
- oleje roślinne,
- tłuste ryby morskie,
- nasiona chia,
- orzechy i pestki,
- siemię lniane.
⭐ 3. Węglodowany
Ciężarne z cukrzycą powinny także dbać o spożycie źródeł węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak:
- pieczywo typu graham i pieczywo razowe,
- ryż brązowy,
- makarony pełnoziarniste i makarony z nasion roślin strączkowych,
- kasze – np. pęczak, bulgur, gryczana,
- komosa ryżowa,
- płatki zbożowe pełnoziarniste,
- gotowane ziemniaki i bataty.
⭐ 4. Warzywa
To jednak nie koniec, bo podstawą jadłospisu na diecie cukrzycowej w ciąży powinny być warzywa, w tym m.in. zielone warzywa liściaste, warzywa korzeniowe, pomidory, papryka, cukinia, ogórek, kapusta, brokuły i inne.
⭐ 5. Owoce
Co z owocami? Owoce to ważny element diety. Ciężarne z cukrzycą muszą jednak pamiętać, żeby traktować je jako element posiłków głównych, a nie samodzielną przekąskę.
Warto także wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym, m.in.:
- owoce jagodowe – truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest,
- jabłka,
- gruszki,
- cytrusy,
- wiśnie, czereśnie,
- brzoskwinie,
- zielone, mało dojrzałe banany.
⭐ 6. Słodycze
Co ze słodyczami? Ciężarne z cukrzycą mogą stosować słodziki takie jak ksylitol, erytrytol, stewia oraz słodziki syntetyczne (wyjątkiem jest sacharyna, która przenika przez łożysko).
Domowe desery na ich bazie są więc dobrym pomysłem dla kobiet z cukrzycą ciążową.

Czego unikać na diecie cukrzycowej w ciąży?
Ciężarne z cukrzycą ciążową powinny unikać przede wszystkim produktów o wysokim indeksie glikemicznym, źródeł cukrów prostych, a także tłuszczów nasyconych.
Jakich produktów unikać na diecie cukrzycowej w ciąży?
Na liście znajdziemy m.in.:
- cukier, miód, syropy,
- soki owocowe,
- słodzone napoje,
- słodycze,
- białe pieczywo, rozgotowany ryż i makaron,
- fast foody,
- masło, smalec,
- tłuste mięsa,
- przetwory mięsne,
- owoce w syropie i owoce kandyzowane,
- owoce o wysokim indeksie glikemicznym: ananas, przejrzałe banany, arbuz, suszone daktyle,
- jogurty smakowe,
- słone przekąski,
- produkty instant,
- olej palmowy.
Ciężarne z cukrzycą, podobnie jak wszystkie ciężarne, powinny dodatkowo uważać na produkty potencjalnie zanieczyszczone drobnoustrojami (surowe ryby, mięso, jajka, niepasteryzowane mleko i sery itp.)
Dieta cukrzycowa w ciąży a chudnięcie
Chudnięcie w ciąży to temat kontrowersyjny, a diety redukcyjne są w tym okresie niezalecane. Wiele ciężarnych obserwuje jednak chudnięcie na diecie cukrzycowej w ciąży. Czym jest ono spowodowane?
Często zdarza się, że przed diagnozą cukrzycy ciążowej dieta pełna jest słodyczy, słodkich napojów i żywności wysokoprzetworzonej.
Zmiana diety na zdrowszą, wymuszona pojawieniem się cukrzycy ciężarnych jest więc czasem związana z redukcją masy ciała, a także – dużo częściej – po prostu ze spowolnieniem tempa jej przyrostu.
Badania wskazują, że u otyłych kobiet lekka redukcja masy ciała na diecie cukrzycowej w ciąży może pozytywnie wpływać na masę urodzeniową dziecka. Jest to jednak temat budzący wiele emocji i wątpliwości [5].
Ciężarne powinny więc zawsze zgłaszać „niestandardowe” zmiany masy ciała lekarzowi.
Dieta cukrzycowa w ciąży – jadłospis od Respo
Jak może wyglądać jadłospis na diecie cukrzycowej w ciąży? Poniżej znajdziesz dowód na to, że wcale nie musi on być nudny!
Zdrowa dieta z Respo!
Jeśli borykasz się z cukrzycą ciążową i nie wiesz, jak ułożyć swój jadłospis, możesz skorzystać z pomocy dietetyków klinicznych Respo. Dietoterapia to bowiem jedna z naszych specjalizacji.
Możemy wesprzeć Cię także po ciąży, układając dietę prostą z posiłkami szybkimi do przygotowania. Sprawdź naszą ofertę i dołącz do osób, które mają za sobą spektakularne metamorfozy.
Piśmiennictwo:
- Paulo, M. S., Abdo, N. M., Bettencourt-Silva, R., & Al-Rifai, R. H. (2021). Gestational diabetes mellitus in Europe: a systematic review and meta-analysis of prevalence studies. Frontiers in endocrinology, 12, 691033.
- Araszkiewicz, A., Bandurska-Stankiewicz, E., Borys, S., Budzyński, A., Cyganek, K., Cypryk, K. i wsp. (2023). Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023-Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr. Top. Diabetes, 3, 1-147.
- Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2024
- Wender-Ożegowska, E., Bomba-Opoń, D., Brązert, J., Celewicz, Z., Czajkowski, K., Gutaj, P. i wsp. (2017). Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2(5), 215-229.
- Katon, J., Reiber, G., Williams, M. A., Yanez, D., & Miller, E. (2013). Weight loss after diagnosis with gestational diabetes and birth weight among overweight and obese women. Maternal and child health journal, 17, 374-383.