![Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27140215/Salatka-z-quinoa-marchewki-ogorka-kolendra-losos-lekki-sosik.jpg)
Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia
Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia to świetny smak i ogrom wartości odżywczych w jednym. Delikatnie ugotowana quinoa łączy się z chrupiącymi kawałkami marchewki i świeżego ogórka, tworząc soczystą bazę dla kawałków łososia. To danie, które pobudza zmysły i kusi zdrowymi składnikami. Przepis na sałatkę jest prosty i sprawdzi się o każdej porze dnia!
![Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27140207/salatka-z-guino.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
łososia świeżego
|
30 g
|
komosy ryżowej
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
10 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości kawałka).
Ogórka kroimy w plastry lub kostkę, natomiast marchewkę w cienkie paski.
W małej miseczce mieszamy: sos sojowy, miód oraz oliwę.
W misce układamy komosę, warzywa oraz rybę, całość polewamy sosem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i sezamem.