Zdrowe jedzenie. Oto zasady zdrowego odżywiania
Kluczowe wnioski
- Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest prawidłowe komponowanie posiłków. Pomóc może Ci w tym Talerz zdrowego żywienia.
- Zdrowe jedzenie to przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. To one powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu.
Co znajdziesz w artykule:
Czym jest zdrowe jedzenie?
Zdrowe jedzenie to takie, które zapewnia odpowiednie odżywienie organizmu. Powinno ono być zbilansowane, aby w diecie nie zabrakło żadnego składnika.
Kluczowe jest także dostarczanie z jedzeniem takiej ilości energii, która będzie indywidualnie dopasowana do Twoich potrzeb.
W ustaleniu zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki pomogą Ci dietetycy Centrum Respo, choć wynik na zapotrzebowanie kaloryczne sprawdzisz też w naszym kalkulatorze online.
Sięgając po produkty na sklepowych półkach, wybieraj odżywcze, zdrowe jedzenie, najlepiej z prostym składem.
Skąd jednak wiedzieć, czy skład jest dobry?
Jeśli nie wiesz, jak czytać etykiety produktów spożywczych, koniecznie sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, na co zwrócić uwagę, aby odróżnić od siebie zdrowe i niezdrowe jedzenie.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąCzym są makro i mikroelementy?
Co to znaczy, że dieta jest odżywcza? To znaczy, że zawiera odpowiednią ilość makroskładników oraz witamin i składników mineralnych.
Zdrowe jedzenie nie powinno bowiem doprowadzać do żadnych niedoborów, a kluczem jest dbanie o właściwe komponowanie posiłków.
Planując posiłki dla Podopiecznych Respo, dietetycy biorą pod uwagę nie tylko wartość energetyczną diety, ale też zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów. Dbają także o to, aby zapotrzebowanie na mikroelementy i makroelementy było jak najdokładniej pokryte.
Dlaczego to takie ważne?
Makro i mikroelementy to inaczej składniki mineralne lub mikroskładniki. Pełnią one w organizmie wiele funkcji, w tym m.in.:
- stanowią materiał budulcowy,
- wchodzą w skład hemoglobiny,
- uczestniczą w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej,
- wpływają na pracę układu nerwowego i mięśniowego [1].
Składniki mineralne to makroelementy i mikroelementy. Rozróżniamy je względu na ilość składnika, jaką musimy dostarczyć z dietą, aby pokryć zapotrzebowanie:
- jeśli dobowe zapotrzebowanie na dany pierwiastek wynosi ponad 100 mg, jest on makroelementem,
- jeśli jest niższe niż 100 mg, nazywamy go mikroelementem [1].
Najważniejsze makro i mikroelementy
Najważniejsze makroelementy to: wapń, fosfor, potas, siarka, sód i magnez.
Jeśli chodzi o mikroelementy, ich przykłady to: żelazo, fluor, cynk, miedź, jod, mangan, selen i chrom [1].
Mikroelementy w organizmie pełnią wiele funkcji, a ich dostarczanie z jedzeniem jest niezbędne dla zdrowia.
Poniżej znajdziesz kilka przykładów roli, jaką odgrywają niektóre mikroelementy:
- żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny, transportuje tlen w krwi, wspiera pracę mózgu [2,3],
- cynk – jest składnikiem enzymów, wpływa na syntezę krwinek, hormonów i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych [4],
- jod – bierze udział w tworzeniu hormonów tarczycy, ma działanie ochronne w procesach zapalnych i nowotworowych [5],
- miedź – bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, wspomaga pracę mózgu, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci [1].
Jak widzisz, warto uwzględnić wszystkie makro i mikroelementy w diecie. Kluczem jest odpowiednio zbilansowany jadłospis na podstawie opisanych niżej zasad.
Czym są makroskładniki?
Makroskładniki to związki zbudowane m.in. z wodoru, węgla, azotu, sodu, tlenu, fosforu, siarki, wapnia, chloru i magnezu.
Jednak poszczególne makroskładniki różnią się budową chemiczną i spełniają inne funkcje w organizmie. Wszystkie są niezbędne do jego prawidłowej pracy.
Wyróżniamy 3 podstawowe makroskładniki w diecie człowieka [1]:
⭐ 1. Węglowodany
To główne źródło energii dla organizmu. Produkty węglowodanowe zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone [1,6].
Pierwsze gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego powinno być ich w diecie mniej niż węglowodanów złożonych.
Źródła cukrów prostych to m.in.:
- słodycze,
- cukier,
- miód,
- soki i napoje,
- przetwory owocowe.
Natomiast węglowodany złożone powinny być jednym z głównych elementów zdrowej diety. Są trawione dłużej niż cukry proste, są lepszym źródłem energii i nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Znajdziesz je np. w:
- pieczywie pełnoziarnistym,
- płatkach owsianych,
- grubych kaszach,
- pełnoziarnistym makaronie,
- niektórych warzywach [1,6].
⭐ 2. Tłuszcze
Są źródłem energii i nośnikiem witamin A, D, E i K. Wspierają pracę mózgu, układu odpornościowego i nerwowego. Jednak aby czerpać z ich korzyści, warto sięgać po tłuszcze nienasycone.
Znajdziesz je w:
- tłustych rybach,
- olejach roślinnych,
- nasionach i orzechach,
- awokado [1,7].
Wśród produktów spożywczych znajdują się też te, które są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych.
Ogranicz ich ilość w diecie, bo podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca.
Ich źródłem są:
- tłuste mięsa i wędliny,
- masło,
- smalec,
- tłusty nabiał,
- olej kokosowy i palmowy
Podgrupą tłuszczów nienasyconych są także tłuszcze trans. Znajdziemy je przede wszystkim w żywności przetworzonej: fast-foodach, słodyczach, słodkich wypiekach i przetworach z mięsa [8].
⭐ 3. Białka
Są podstawowym budulcem wszystkich komórek i tkanek. Biorą udział w skurczu mięśni, przyspieszają gojenie się ran, biorą udział w syntezie hormonów czy wchodzą w skład ciał odpornościowych.
Źródła białka w diecie dzielimy na roślinne i zwierzęce [1].
Źródłem białka roślinnego w diecie są: rośliny strączkowe i ich przetwory (np. soczewica, soja, tofu) oraz kasze i nasiona. Z kolei białko pochodzenia zwierzęcego znajdziemy w: mięsie, rybach, jajach oraz mleku i jego przetworach [7].
Zapotrzebowanie na makroskładniki
Zapotrzebowanie na makroskładniki jest kwestią indywidualną i zależy m.in. od: stylu życia, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.
Przyjmuje się jednak, że w codziennym menu zdrowego, dorosłego człowieka rozkład makroskładników powinien być zbliżony do poniższego:
- ilość węglowodanów – 45-60%,
- ilość tłuszczu – 20-35%,
- ilość białka – 15-25% energii z diety [9].
Zasady zdrowego odżywiania – co warto jeść?
Czas na konkretne zasady zdrowego żywienia, czyli co warto jeść, żeby spełnić te wszystkie założenia i dostarczyć organizmowi makroskładniki w odpowiednich proporcjach oraz mikro- i makroelementy.
Szukając pomysłu na zdrowe jedzenie, warto kierować się zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz różnorodnością posiłków.
W codziennej diecie warto uwzględnić [7]:
⏩ 1. Warzywa
Jedzenie warzyw to główna zasada zdrowego odżywania. Dodawaj je do każdego lub przynajmniej do większości posiłków, gdyż są one głównym źródłem witamin (m.in. witaminy C, beta-karotenu i folianów), składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów.
Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia czy niedokrwiennej choroby serca.
Oczywiście poszczególne warzywa różnią się między sobą składem i wartością odżywczą. Dlatego warto sięgać po jak najwięcej różnych ich rodzajów.
W tym celu można sugerować się np. ich barwą. Kolor warzyw i owoców wiąże się z zawartością określonych substancji, dlatego zadbaj o to, aby Twój talerz był naprawdę kolorowy.
⏩ 2. Owoce
Także są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Tak jak w przypadku warzyw, wybieraj ich różne rodzaje i spożywaj głównie w surowej postaci. Owoce w diecie powinny znajdować się w kilku posiłkach w ciągu dnia, jednak przeważać powinno nadal spożycie warzyw.
Łącznie staraj się zjadać minimum 400 gramów warzyw i owoców dziennie.
⏩ 3. Zbożowe produkty pełnoziarniste
Najzdrowsze będą produkty pełnoziarniste takie jak:
- mąka i pieczywo razowe oraz graham,
- płatki zbożowe (np. owsiane, gryczane, żytnie),
- grube kasze (np. gryczana, jęczmienna),
- ryż brązowy,
- makarony pełnoziarniste,
- otręby.
Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (np. magnezu i żelaza).
Są także źródłem błonnika pokarmowego wspomagającego pracę układu pokarmowego i ułatwiającego utrzymanie prawidłowej masy ciała.
W codziennym menu warto uwzględnić przynajmniej 3 porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych.
⏩ 4. Mleko i produkty mleczne
Spożywaj dwie porcje produktów mlecznych w ciągu dnia. Może być to mleko, jogurt, kefir, maślanka, twaróg.
Wybieraj produkty chude lub półtłuste i pozbawione dodatków, np. cukru. W ten sposób dostarczysz przede wszystkim białka oraz wapnia, ale też witamin, głównie z grupy B.
⏩ 5. Ryby, chude mięso, nasiona roślin strączkowych i jaja
Produkty z tej grupy powinny zajmować ¼ Twojego talerza.
Najzdrowszym wyborem będą strączki (ciecierzyca, soczewica, soja, fasola), a także jajka i ryby (najlepiej sięgać po dwie porcje tłustej ryby tygodniowo).
W zdrowej diecie jest także miejsce dla chudego mięsa, jednak zalecane jest ograniczanie jego spożycia na rzecz roślinnych zamienników.
Najkorzystniejsze dla zdrowia będzie jedzenie produktów z tej grupy naprzemiennie.
⏩ 6. Orzechy, nasiona, pestki i oleje roślinne
Orzechy, pestki i nasiona są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Zawierają także witaminy (z grupy B, beta-karoten, E i K) oraz składniki mineralne (m.in. selen i magnez).
Tutaj także sprawdzi się łączenie lub naprzemienne jedzenie różnych rodzajów orzechów, np. włoskich, laskowych, nerkowca i migdałów. Każdego dnia sięgaj po 30 g niesolonych orzechów, pestek lub nasion.
Zdrowe jedzenie uzupełnią oleje roślinne, dodawane do potraw w niewielkiej ilości.
Sięgnij po oliwę, a także olej lniany, z orzechów włoskich lub pestek dyni i dodawaj je do sałatek czy past warzywnych. Do smażenia (ale pamiętaj o tym, żeby nie smażyć zbyt często) używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
👉 Sprawdź także Talerz zdrowego żywienia, który w przystępnej, graficznej formie prezentuje, jak komponować codzienne posiłki.
Czego uniakać w codziennym jadłospisie?
Wiesz już, co warto jeść na co dzień. Czas przyjrzeć się temu, czego lepiej unikać.
Poniżej znajdziesz listę produktów, które warto ograniczyć w diecie. Nie oznacza to, że musisz o nich zapomnieć raz na zawsze, ale spożywaj te produkty jedynie od czasu do czasu.
Produkty, które należy ograniczać:
- o wysokiej zawartości cukru dodanego (np. słodycze, słodzone jogurty, napoje). Podnoszą poziom glukozy we krwi, sprzyjają otyłości, prowadzą do próchnicy i wielu chorób [10],
- zawierających tłuszcze nasycone, w tym tłuszcze trans (np. tłuste wędliny, smalec, tłuste sery i śmietany, słone przekąski, żywność fast-food, produkty smażone na głębokim tłuszczu). Podnoszą poziom cholesterolu, zwiększają ryzyko chorób serca i układu trawiennego oraz nowotworów [11],
- o wysokiej zawartości soli (np. wędliny, słone przekąski). Staraj się też nie dosalać posiłków na talerzu, aby zmniejszyć ryzyko m.in. nadciśnienia, udaru mózgu oraz raka żołądka [7,12],
Zdrowy nie jest też alkohol, który prowadzi do zaburzenia wchłaniania witamin, zwiększa ryzyko chorób serca, nowotworów, chorób skóry, zaburzeń hormonalnych, a nawet zmniejsza płodność [13].
Wprowadź zasady zdrowego odżywiania z Respo
Stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania nie musi być trudne i uciążliwe. Rozumiemy jednak, że ich wprowadzenie może być trudne, zwłaszcza dla osób, które wcześniej przez wiele lat… unikały zdrowego jedzenia.
Nasza dieta online jest zawsze dopasowana do potrzeb i celu danej osoby. Skorzystaj z naszego wsparcia, gdy chcesz zrzucić niechciane kilogramy, ale również wtedy, gdy zależy Ci na wdrożeniu zasad zdrowego odżywiania.
Z pomocą naszych specjalistów będzie to zdecydowanie łatwiejsze! Z Respo przekonasz się także, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a pomogą Ci to odkryć opracowane przez naszych specjalistów przepisy, przetestowane przez tysiące Podopiecznych.
Piśmiennictwo:
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. Dietoterapia. Warszawa, 2015.
- Wessling-Resnick M. Iron: Basic Nutritional Aspects. W: J. F. Collins. Molecular, Genetic, and Nutritional Aspects of Major and Trace Minerals. 2017: 161-171.
- Abbaspour N., Hurrell R., Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Sciences : The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences 2014; 19(2): 164–174.
- Szcześniak M., Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. Aspekty Zdrowotne 2014; 70(7): 363-366.
- Pyka B., Zieleń-Zynek I., Kowalska J. i wsp. Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu – w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica 2019; 14(2): 156-160.
- Jarosz M., Nagel P., Sajór I., Gugała-Mirosz S.: Czy wiesz ile węglowodanów potrzebujesz? [online].Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2019. [dostęp: 19.08.2022]. Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/wpcontent/uploads/2021/03/broszura_weglowodany-2.pdf
- Bondyra-Wiśniewska B., Pawluk I., Kaczorek M., Pacyna S., Nagel P., Wedziuk A., Wolnicka K.: Talerz Zdrowego Żywienia [online]. Warszawa: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy; 2021. [dostęp:19.08.2022] Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/11/e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf
- Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. Trans fats in America: a review of their use, consumption, health implications, and regulation. Journal of the American Dietetic Association 2010; 110(4): 585-592.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Warszawa 2020. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego — Państwowy Zakład Higieny.
- Olczak-Kowalczyk D., Jackowska T., Czerwionka-Szaflarska M. Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej. Nowa Stomatol 2015; 20(2): 81-91.
- Rauber F., Campagnolo P.D., Hoffman D. J., Vitolo, M. R. Consumption of ultra-processed food products and its effects on children’s lipid profiles: a longitudinal study. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD 2015; 25(1): 116–122.
- Mendonça R. D., Lopes A. C., Pimenta A. M., Gea A., Martinez-Gonzalez M. A., & Bes-Rastrollo M. Ultra-Processed Food Consumption and the Incidence of Hypertension in a Mediterranean Cohort: The Seguimiento Universidad de Navarra Project. American journal of hypertension 2017; 30(4): 358–366.
- Rachdaoui N., Sarkar D.K.: Effects of Alcohol on the Endocrine System. Endocrinol Metab Clin North Am 2013; 42(3): 593–615.