„Chcesz schudnąć? Nie jedz chleba!” Pewnie każdy z nas to usłyszał chociaż raz. A co, jeśli powiemy Ci, że nie musisz rezygnować z ulubionych posiłków i produktów, żeby schudnąć? Wystarczy, że wybierzesz pieczywo, które jest dla Ciebie najlepsze.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje pieczywo jako ważny element codziennej diety. Najlepiej, by było to pieczywo z pełnego ziarna, które jest bogatsze w błonnik, witaminy i związki mineralne niż popularne białe pieczywo.
Pełne ziarna zawierają trzy części:
otręby,
zarodek,
bielmo.
W każdej części znajdują się prozdrowotne składniki odżywcze.
Otręby to bogata w błonnik warstwa zewnętrzna, która jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, magnezu i przeciwutleniaczy.
Zarodek jest najważniejszą częścią ziarna, to zalążek przyszłej rośliny. Zawiera tłuszcze, białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, a także enzymy. Jest bogaty w witaminę E, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze.
Bielmo to wewnętrzna część, zawierająca węglowodany, białka oraz niewielkie ilości niektórych witamin z grupy B i składników mineralnych.
Proces powstawania białej mąki polega na mechanicznym usunięciu otrębów i zarodków. Otrzymane w ten sposób mocno oczyszczone ziarna mają znacznie niższą wartość odżywczą.
Oczyszczanie i wielokrotne mielenie pszenicy tworzy puszystą mąkę, z której wytwarza się lekkie pieczywo i wypieki. Niestety w wyniku tego procesu zostaje usunięta ponad połowa witamin z grupy B, 90% witaminy E i praktycznie cały błonnik.
Błonnik w pieczywie
Wybierając pieczywo, zwróć szczególną uwagę na błonnik, który:
reguluje pracę przewodu pokarmowego,
zwiększa uczucie sytości po posiłku,
ułatwia zmniejszenie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
zapobiega zaparciom,
ogranicza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego,
wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową [1].
Pieczywa pełnoziarniste świetnie się sprawdza na diecie odchudzającej. Nie tylko przedłuża uczucie sytości występujące po posiłku, ale też pozwala na większą swobodę w wyborze dań na diecie [2].
Osoby odchudzające się, których dieta zawiera pieczywo, osiągają lepsze efekty, większy spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej w porównaniu z tymi, które z pieczywa rezygnują [4].
Schudnij w Respo pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Pieczywo może się różnić w zależności od rodzaju użytej mąki, stopnia przemiału, stopnia oczyszczenia ziarna zboża oraz użytych dodatków.
To znaczy, że kupując pieczywo, możesz wybrać:
Z jakiego zboża zostało wypieczone:
pszenne,
żytnie,
mieszane.
W jakim stopniu została oczyszczona mąka:
pełnoziarniste (do produkcji mąki pełnoziarnistej wykorzystuje się całe ziarno wraz z otrębami; mąka razowa i graham są typami mąk pełnoziarnistych),
razowe (mąka razowa jest produkowana poprzez jednorazowe, grube zmielenie ziarna wraz z otrębami, zazwyczaj jest to mąka typu 2000),
graham (mąka wyprodukowana przez wielokrotne zmielenie ziarna wraz z otrębami – w przeciwieństwie do mąki razowej, w przypadku której ziarno jest zmielone grubo; w mące graham jest ono mocno rozdrobnione, zazwyczaj jest to mąka typu 1850),
białe (mąka produkowana przede wszystkim z centralnej części ziarna, czyli bielma).
W jakie dodatki zostało wzbogacone:
ziarna,
nasiona,
przyprawy,
maślanka,
masło,
cukier,
soja,
suszone owoce.
Wybierając pieczywo, kieruj się stopniem przemiału mąki użytej do jego wyrobu (razowe, pełnoziarniste, graham), a nie rodzajem mąki (pszenna, żytnia). Żytnie pieczywo wcale nie będzie zdrowsze, jeśli do jego produkcji użyto mąki mocno oczyszczonej (tzw. białej mąki).
Sięgaj po pieczywo pełnoziarniste, razowe lub graham. Nieważne, czy będzie to bułka, czy chleb – oba rodzaje pieczywa są zdrowe, jeśli zawierają mąkę z wysokiego przemiału.
👉 Jakie pieczywo na diecie sprawdzi się najlepiej? Więcej dowiesz się z naszego eksperckiego tekstu blogowego.
Barwa pieczywa
Ciemna barwa świadczy zazwyczaj o wyższej zawartości otrębów. Jednak kiedy przyjrzymy się etykiecie produktu, okaże się, że ciemny kolor nie zawsze oznacza wyższą zawartość błonnika w pieczywie.
Pieczywo żytnie ma ciemniejszy kolor nawet wtedy, kiedy jest mocno oczyszczone – może wyglądać na razowe, a tak naprawdę mieć bardzo mało błonnika. Dodatkowo producenci czasem barwią pieczywo, dodając do niego melasę, słód lub karmel, dzięki czemu chleb zyskuje atrakcyjny ciemny kolor, ale nadal jest lekki jak piórko.
Wyższa zawartość błonnika w mące sprawia, że chleb nie rośnie tak mocno jak w przypadku oczyszczonej, lekkiej białej mąki. Takie pieczywo jest bardziej zbite, cięższe, bardziej sycące i treściwe.
Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem pieczywa jest kwas fitynowy, który ogranicza wchłanianie witamin i składników mineralnych. Występuje on przede wszystkim w ziarnach i otrębach zbóż, dlatego to właśnie pieczywo pełnoziarniste ma go najwięcej.
Okazuje się, że wykorzystanie zakwasu do wyrobu chleba jest w stanie przeciwdziałać temu procesowi – poprzez rozkład kwasu fitynowego podczas fermentacji.
Podczas fermentacji na zakwasie aż 62% kwasu fitynowego ulega rozkładowi, a proces ten można zwiększyć nawet to 90%, wykorzystując przedłużoną fermentację na zakwasie. Dodatkowo ten rodzaj fermentacji poprawia rozpuszczalność magnezu i fosforu, co zwiększa ich biodostępność w pieczywie pełnoziarnistym [3].
Dodatkowe składniki w pieczywie
Tradycyjnie chleb jest produkowany z mąki, wody i soli. Zazwyczaj dodaje się do niego też substancję spulchniającą, którą mogą być drożdże, zakwas czy proszek do pieczenia (rzadziej).
To jest podstawa, którą znajdziesz w każdym pieczywie i tylko to jest absolutnie niezbędne do wyrobu chleba.
Najczęściej pojawiające się składniki w pieczywie wykraczające poza standardowy skład to:
Kwas askorbinowy (E300). To nic innego jak witamina C, a do pieczywa dodawana jest jako substancja wzmacniająca. Wpływa na poprawę stanu kompleksu białkowo-proteolitycznego mąki, czyli czyni pieczywo bardziej pulchnym i jędrnym. Witamina C w dużym stopniu rozkładana jest w wysokich temperaturach, przez co jej zawartość w gotowym pieczywie będzie znikoma [6,7].
Gluten. Ten dodatek ma pomóc utrzymać składniki obciążające ciasto, np. nasiona i pestki, a także mąkę razową czy pełnoziarnistą. Te składniki zazwyczaj są cięższe niż biała mąka i utrudniają rozrost ciasta, przez co pieczywo pełnoziarniste lub z dodatkiem ziaren jest cięższe. Dodatek glutenu ma temu zapobiegać. Dodatkowo stosowany jest w celu polepszenia jakości wypiekowej mąk ubogich w gluten.
Słód. Dodawany jest w celu zwiększenia aktywności drożdży. Dodatkowo ekstrakty słodowe wykorzystuje się do wzbogacenia smaku i aromatu pieczywa.
Guma guar. Gumy pełnią w pieczywie wiele funkcji, ale są dodawane przede wszystkim do ciast o zbyt płynnej konsystencji w celu związania składników ciasta i związania wody.
Emulgatory. Dodatek emulgatorów sprawia, że ciasto staje się bardziej pulchne. Zwiększają one także rozciągliwość ciasta o słabym glutenie i wydłużają świeżość pieczywa [6].
Serwatka w proszku. Serwatkę stosuje się, żeby poprawić smak, a także wartość odżywczą. Zalecana jest w pieczywie bez soli. Serwatka w proszku korzystnie wpływa na strukturę ciasta i jego barwę.
Regulator kwasowości. Regulatory kwasowości mają na celu podniesienie kwasowości produktu. Można je dodawać ze względu na smak, ale głównie są one używane do kontrolowania fermentacji, obniżenia pH ciasta lub ograniczenia psucia spowodowanego rozwojem pleśni i bakterii.
Skrobia. Skrobia sprzyja wchłanianiu wody, jest źródłem cukrów dla drożdży w procesie wypieku. Różne rodzaje skrobi inaczej się zachowują podczas pęcznienia i kleikowania, np. skrobia ziemniaczana pozwala na uzyskanie wyższej lepkości i niższej temperatury żelowania niż skrobia pszenna.
🥇 Ranking pieczywa z Biedronki
Pieczywo dostępne w Biedronce podzieliliśmy na trzy grupy:
Najzdrowszy wybór – to najlepsze pieczywo w Biedronce. Krótki i prosty skład, czyli głównie podstawowe składniki pieczywa: mąka, woda, zakwas/drożdże i sól. To sprawia, że na co dzień warto wybierać właśnie to pieczywo. W tej grupie znajdziesz na tyle dużo różnych produktów, że z łatwością wybierzesz swoje ulubione pieczywo.
Niezły wybór – nie rezygnuj z pieczywa w tej kategorii tylko dlatego, że w sklepie nie ma dostępnego akurat żadnego chleba czy bułki z pierwszej kategorii. Produkty te mają większą ilość dodatków do żywności niż pieczywo z grupy pierwszej lub niższą zawartość błonnika i wyższą cukrów oraz soli. Produkty z tej grupy też są dobrym wyborem, choć nie powinny stanowić podstawy Twojej diety.
Odradzane produkty – pieczywo w tej kategorii charakteryzuje się większą ilością dodatków do żywności oraz niższą wartością odżywczą. W jego składzie często pojawia się dodatek glutenu, słodu, cukru (lub innych substancji słodzących, np. glukozy, maltodekstryny), tłuszczu, skrobi, a także produktów mlecznych, które mogą stanowić utrudnienie przy diecie wegańskiej, ale też stwarzać zagrożenie dla osób z alergią na białka mleka lub laktozę, niespodziewających się dodatku produktów mlecznych w pieczywie.
Najzdrowszy wybór
Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży, 450 g
Skład: mąka żytnia 62,5%, woda, sól. Wartości odżywcze: 210 kcal; tłuszcz – 1,2 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g; węglowodany – 43 g; w tym cukry – 1,6 g; błonnik – 4,9 g; białko – 4,2 g; sól – 1,2 g.
Ma bardzo niską wartość energetyczną i krótki, prosty skład.
Chleb słonecznikowy 480 g – pieczywo mieszane żytnio-pszenne z ziarnami słonecznika
Skład: mąka (żytnia 41%, pszenna 10%), woda, słonecznik 11%, sól, drożdże, słód jęczmienny. Wartości odżywcze: 258 kcal, tłuszcz: 7,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g, węglowodany: 39 g, w tym cukry: 2,8 g, błonnik: 4,8 g, białko: 6,7 g, sól: 1,1 g.
To pieczywo ma prosty, krótki skład i niską zawartość soli. Dodatkowo jest niskokaloryczne, więc to dobry wybór, jeśli próbujesz schudnąć.
Bułka grahamka 70 g – pieczywo z mąki pszennej graham z dodatkiem mąki pszennej
Skład: mąka pszenna graham 45%, woda, mąka pszenna 16%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki E300. Wartości odżywcze: 234 kcal, tłuszcz: 2,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g, węglowodany: 43 g, w tym cukry: 3,7 g, błonnik: 7,7 g, białko: 6,5 g, sól: 1,3 g.
To pieczywo ma wysoką zawartość błonnika i stosunkowo niską zawartość soli.
Półbagietka z ziarnami 120 g – pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami 15%
Skład: mąka pszenna graham 45%, woda, mąka pszenna 16%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki E300.Wartości odżywcze:234 kcal, tłuszcz: 2,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g, węglowodany: 43 g, w tym cukry: 3,7 g, błonnik: 7,7 g, białko: 6,5 g, sól: 1,3 g.
To pieczywo ma wysoką zawartość błonnika i stosunkowo niską zawartość soli.
Chleb całe ziarno 300 g – pieczywo żytnio-pszenne z całymi ziarnami słonecznika 20% i siemieniem lnianym 9%
Skład: mąka (żytnia 28%, pszenna 10%), słonecznik 25%, woda, siemię lniane 11%, sól, drożdże, olej rzepakowy, zmielone nasiona babki płesznik, mąka ze słodu jęczmiennego, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda). Wartości odżywcze: 334 kcal; tłuszcz – 16 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,5 g; węglowodany – 34 g; w tym cukry – 2,5 g; błonnik – 5,1 g; białko – 12 g; sól – 1,3 g.
Ma trochę wyższą wartość energetyczną niż pozostałe pieczywo w tej kategorii, jednak jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe dzięki dodatkowi nasion i ziaren. Poza tym niższa zawartość węglowodanów, a wyższa tłuszczu sprawia, że to pieczywo ma niższy indeks glikemiczny, więc będzie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Bułka vita+ 70 g – pieczywo pszenne z ziarnami 18% z dodatkiem witamin i składników mineralnych
Skład: mąka pszenna, woda, mieszanka z dodatkiem witamin i składników mineralnych (siemię lniane, nasiona słonecznika, mąka pszenna, sól, gluten pszenny, łamane ziarna żyta, łamane ziarna pszenicy, łamane ziarna soi, otręby pszenne), mieszanka witamin i składników mineralnych [węglan wapnia, maltodekstryna, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), witamina D, kwas foliowy], mąka żytnia fermentowana, łamane ziarna słodu pszennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, cukier, mąka ze słodu jęczmiennego, mąka sojowa, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, drożdże, olej rzepakowy.Wartości odżywcze: 302 kcal, tłuszcz: 7,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g, węglowodany: 41 g, w tym cukry: 2,8 g, błonnik: 9,5 g, białko: 12 g, sól: 1,8 g.
To pieczywo ma bardzo wysoką zawartość błonnika, najwyższą spośród wszystkich produktów na tej liście, a także niską zawartość cukrów. Dodatkowo wzbogacone jest w witaminy i składniki mineralne.
Ma trochę wyższą zawartość soli, więc nie będzie najlepszym wyborem, jeśli musisz ograniczyć sód w diecie.
Cechuje się dosyć wysoką wartością energetyczną w porównaniu z innymi bułkami i chlebami dostępnymi w Biedronce.
Bułka orkiszowa 80 g – pieczywo z mąki z pszenicy orkisz
Skład: mąka z pszenicy orkisz 57%, woda, pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika, sól, drożdże, mąka słodowa (jęczmienna, pszenna), cukier, stabilizator: guma guar, mąka z pszenicy durum, ekstrakt słodowy jęczmienny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 287 kcal, tłuszcz: 7,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g, węglowodany: 40 g, w tym cukry: 2,0 g, błonnik: 5,6 g, białko: 12,6 g, sól: 1,3 g.
Ma wysoką zawartość błonnika i stosunkowo mało soli. Zawiera więcej dodatków do żywności niż pozostałe pieczywo w Biedronce.
Chleb fitness – chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, siemieniem lnianym i soją
Skład: mąka (pszenna 51%, żytnia 7%), woda, słonecznik 6%, siemię lniane 6%, soja 6%, drożdże, sól, gluten pszenny, fermentowana mąka pszenna, skrobia kukurydziana, mąka żytnia prażona, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, cukier, mąka sojowa, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 295 kcal, tłuszcz: 6,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g, węglowodany: 44,6 g, w tym cukry: 2,1 g, błonnik: 4,2 g, białko: 12,5 g, sól: 1,4 g.
Ma prosty skład, duży dodatek nasion i pestek, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechuje się stosunkowo wysoką kalorycznością i większą ilością dodatków do żywności.
Bułka cztery pory roku 80 g – pieczywo pszenne z dodatkiem suszonej marchwi, papryki, szczypiorku, ziaren i nasion
Ma średnią zawartość błonnika, którego źródłem są głównie nasiona i pestki, a nie użyta mąka. Dodatkowo zawiera gotową mieszankę piekarską, która zwiększa ilość dodatków do żywności w bułce.
Bułka 2ab z pradawnej odmiany pszenicy 70 g – pieczywo pszenne
Skład: mąka pszenna z pradawnych odmian zbóż (74%), woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 260 kcal, tłuszcz: 1,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g, węglowodany: 51 g, w tym cukry: 3,1 g, błonnik: 3,1 g, białko: 9,6 g, sól: 1,45 g
Ma dosyć krótki, prosty skład i dlatego znajduje się w drugiej grupie. Jest źródłem selenu i cynku. Niska zawartość błonnika i wysoka zawartość cukru w porównaniu z innymi produktami z tej listy.
Bagietka 2ab z pradawnej odmiany pszenicy
Skład: mąka pszenna z pradawnych odmian zbóż 77%, woda, drożdże, sól, dekstroza, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 243 kcal, tłuszcz: 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 47 g, w tym cukry: 2,6 g, błonnik: 2,1 g, białko: 10 g, sól: 1,2 g.
Podobnie jak bułka 2ab ma prosty, krótki skład oraz niską zawartość soli. Niska zawartość błonnika.
Bułka ciabatta 80 g – pieczywo pszenne
Skład: mąka pszenna, woda, fermentowana mąka żytnia, sól, drożdże, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 248 kcal, tłuszcz: 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 49,4 g, w tym cukry: 1,8 g, błonnik: 2,4 g, białko: 8,5 g, sól 1,3 g.
Ma krótki, prosty skład i dlatego znajduje się w drugiej grupie. Zawiera bardzo mało błonnika.
Bułka codzienna 100 g – pieczywo pszenne
Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 262 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 52 g, w tym cukry: 2,0 g, błonnik: 2,6 g, białko: 8,7 g, sól: 1,6 g.
Ma krótki, prosty skład i dlatego znajduje się w drugiej grupie. Ma niską zawartość błonnika i wysoką zawartość soli, zatem nie będzie to zdrowy wybór dla osób z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą czy insulinoopornością.
Chleb rodzinny 410 g – pieczywo pszenne na zakwasie z naturalnych składników
Skład: mąka pszenna 77,7%, woda, sól, drożdże, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 268 kcal, tłuszcz: 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 55 g, w tym cukry: 0,4 g, błonnik: 1,8 g, białko: 8,4 g, sól: 1,52 g.
Ma krótki, prosty skład i dlatego znajduje się w drugiej grupie.
Ma bardzo niską zawartość błonnika i wysoką zawartość soli, zatem nie będzie to zdrowy wybór dla osób z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą czy insulinoopornością.
Bułka wrocławska z makiem – bułka pszenna z makiem
Skład: mąka pszenna, woda, mak (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy).Wartości odżywcze: 292 kcal; tłuszcz – 3,5 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g; węglowodany – 55 g; w tym cukry – 1,9 g; błonnik – 3,2 g; białko – 9,2 g; sól – 1,4 g.
Ma mało błonnika, co świadczy o wykorzystaniu rafinowanej mąki, a także większą ilość dodatków do żywności niż pozostałe rodzaje pieczywa. Dodatkowo w składzie są produkty mleczne, które mogą stanowić zagrożenie dla osób z alergią czy nietolerancją laktozy.
Bułka poranna 65 g – pieczywo pszenne
Skład: (I wariant): mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, suchy zakwas pszenny, płatki ziemniaczane, gluten pszenny, mąka ze słodu pszennego, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy).
(II wariant): mąka pszenna, woda, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Wartości odżywcze: (I wariant) 287 kcal; tłuszcz – 2,6 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4 g; węglowodany – 55 g; w tym cukry – 2,0 g; błonnik – 2,9 g; białko – 8,9 g; sól – 1,6 g. (II wariant) 254 kcal; tłuszcz – 0,9 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g; węglowodany – 51 g; w tym cukry – 1,3 g; błonnik – 3,3 g; białko – 8,8 g; sól – 1,1 g.
Bułka poranna ma 2 warianty składów. Zawiera więcej substancji dodatkowych, ale jej skład jest ciągle niezły.
Odradzane produkty
Kajzerka 55 g
Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, olej roślinny (rzepakowy), sól, cukier, płatki ziemniaczane, mleko w proszku odtłuszczone, bezwodny tłuszcz mleczny, mąka ze słodu pszennego, gluten pszenny, dekstroza, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Wartość odżywcza: 280 kcal, tłuszcz: 2,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g, węglowodany: 55 g, w tym cukry: 1,4 g, błonnik: 2,1 g, białko: 8,5 g, sól: 1,4 g.
Ma bardzo mało błonnika i dodatkowo w składzie produkty mleczne, które mogą stanowić zagrożenie dla osób z alergią czy nietolerancją laktozy.
Chleb słowiański 380 g – pieczywo mieszane pszenno-żytnie
Skład: mąka (pszenna 62%, żytnia 9%), woda, gluten pszenny, sól, zakwas pszenny suszony, drożdże, mąka ze słodu pszennego, słód jęczmienny, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 261 kcal, tłuszcz: 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 51 g, w tym cukry: 2,5 g, błonnik: 3 g, białko: 10 g, sól: 1,5 g.
Ma stosunkowo niską zawartość błonnika, a także większą ilość dodatków do żywności niż pozostałe rodzaje pieczywa.
Chleb z koszyczka 550 g – pieczywo mieszane pszenno-żytnie
Skład: mąka pszenna (48,6%), woda, mąka żytnia (21,7%), drożdże, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia częściowo prażona, zakwas żytni), gluten pszenny, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna fermentowana, skrobia kukurydziana, mąka żytnia prażona, kwas: kwas octowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, olej rzepakowy, mąka sojowa, ekstrakt ze słodu jęczmiennego,mąka ze słodu pszennego.Wartości odżywcze: 256 kcal; tłuszcz – 1,3 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g; węglowodany – 51 g; w tym cukry – 1,8 g; błonnik: brak danych; białko – 8,2 g; sól – 1,4 g.
Ma większą ilość dodatków do żywności niż pozostałe rodzaje pieczywa. Dodatkowo brakuje informacji o zawartości błonnika
Półbagietka 125 g – pieczywo pszenne
Skład: mąka pszenna, woda, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego 1,6%, sól, gluten pszenny, cukier, mąka ze słodu pszennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.Wartości odżywcze: 254 kcal, tłuszcz: 1,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 55 g, w tym cukry: 3,5 g, błonnik: 3,5 g, białko: 8,9 g, sól: 1,4 g.
Mało błonnika, a także większa ilość dodatków do żywności niż pozostałe rodzaje pieczywa. Poza tym zawiera dużo cukru, co dodatkowo podwyższa indeks glikemiczny tego pieczywa.
Bułka z żółtym serem, 60 g
Skład: mąka pszenna (63,6 %), woda, ser żółty (15,1%): [mleko, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, stabilizator: chlorek wapnia, skrobia ziemniaczana], zakwas w proszku (mąka pszenna, woda, kultury starterowe), drożdże, sól, mleko w proszku odtłuszczone, bezwodny tłuszcz mleczny, mąka ze słodu pszennego, gluten pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Wartości odżywcze: 286 kcal; tłuszcz – 5,1 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,0 g; węglowodany – 48 g; w tym cukry – 0,7 g; białko – 11 g; sól – 1,5 g.
Długi skład i stosunkowo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar jest niekorzystny dla zdrowia
Dołącz do 42498 zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Jak widać z powyższego rankingu pieczywa z Biedronki, w tym sklepie można znaleźć wiele różnych rodzajów dobrego pieczywa. Zawsze jednak warto czytać skład, bowiem nawet z pozoru wyglądająca na zdrową bułka (lub wyglądający na zdrowy chleb) może mieć wiele niepotrzebnych dodatków.