Dieta białkowo-tłuszczowa. Zasady i efekty
Kluczowe wnioski
- Dieta białkowo-tłuszczowa to jednocześnie dieta niskowęglowodanowa, która cechuje się wysokim spożyciem białek i tłuszczów, a niskim węglowodanów.
- Choć diety białkowo-tłuszczowe kuszą obietnicą szybkiej utraty masy ciała, to mają wiele skutków ubocznych takich jak: niedobory żywieniowe, osłabienie i pogorszenie wydolności organizmu, a także gorsze samopoczucie. Dodatkowo mogą zwiększać ryzyko zaparć, cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów.

Co znajdziesz w artykule:
- Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa?
- Etapy diety białkowo-tłuszczowej
- Dla kogo jest dieta białkowo-tłuszczowa?
- Co jeść na diecie białkowo-tłuszczowej?
- Czego unikać na diecie białkowo-tłuszczowej?
- Dieta białkowo-tłuszczowa - przykładowy jadłospis
- Skutki uboczne diety białkowo-tłuszczowej
- Przeciwwskazania do diety białkowo-tłuszczowej
- Opinia dietetyczki
- Zmień dietę z Respo!
Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa?
Keto, dieta carnivore, low carb, dieta Atkinsa… Dieta białkowo-tłuszczowa ma wiele twarzy, ale wszystkie łączy wspólne założenie: ograniczenie w diecie węglowodanów na rzecz zwiększonego udziału białek i tłuszczów.
W zależności od typu diety, węglowodany są ograniczone od 40% dziennej kaloryczności (najmniej restrykcyjna dieta low carb), aż po zaledwie 3% (klasyczna dieta ketogeniczna) [1].
Proporcje białek i tłuszczów w dietach ograniczających węglowodany również różnią się w zależności od ich rodzaju.
Część będzie bliższa diecie białkowej (np. dieta Dukana, niektóre warianty low carb), a część – diecie tłuszczowej (np. dieta ketogeniczna, dieta Atkinsa).
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Etapy diety białkowo-tłuszczowej
Część diet białkowo-tłuszczowych (np. dieta Atkinsa) musi być prowadzona za pomocą konkretnego schematu, obejmującego trzy etapy:
- Wprowadzenie (adaptacja) – ograniczenie węglowodanów do zalecanego minimum. Na tym etapie często pojawia się gorsze samopoczucie i różne nieprzyjemne dolegliwości (m.in. osłabienie, zawroty głowy, migrena, problemy z koncentracją).
- Etap przejściowy (kontynuacja) – indywidualne modyfikacje diety prowadzące do stopniowego zwiększenia spożycia węglowodanów.
- Utrzymanie (stabilizacja) – utrzymanie efektów osiągniętych w poprzednich dwóch etapach [2].
W przypadku klasycznej diety ketogenicznej podział na trzy fazy jest zachowany, jednak cele poszczególnych etapów różnią się od podanych na powyższym schemacie.
Trzy etapy diety ketogenicznej obejmują:
- Etap wstępny – wykorzystanie zgromadzonych w organizmie zapasów węglowodanów.
- Etap przejściowy – początek wytwarzania większej ilości ketonów w celu pozyskania energii, związany z czasowym pojawieniem się nieprzyjemnych objawów (tzw. keto-grypy).
- Pełna adaptacja ketogeniczna – całkowite przestawienie się organizmu na źródło energii w formie ketonów [3].
Dla kogo jest dieta białkowo-tłuszczowa?
Dieta białkowo-tłuszczowa kusi obietnicami:
- błyskawicznej redukcji masy ciała
- wysokiej sytości
- braku zachcianek
- lepszego samopoczucia i koncentracji.
Z tego powodu chętnie sięgają po nią osoby, którym zależy na:
- szybkiej utracie zbędnych kilogramów
- braku uczucia głodu na diecie
- eliminacji podjadania (np. słodyczy, słonych przekąsek).
Co jeść na diecie białkowo-tłuszczowej?
Dieta białkowo-tłuszczowa z zasady nie ogranicza ilości spożywanych produktów, które są naturalnie pozbawione węglowodanów, czyli:
- mięsa
- ryb i owoców morza
- jajek
- twardych serów dojrzewających (np. parmezanu, goudy)
- tłuszczy zwierzęcych (np. masła, smalcu)
- olejów roślinnych (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego).
Na diecie białkowo-tłuszczowej należy natomiast ograniczać spożycie:
- warzyw
- owoców
- orzechów i nasion
- pozostałych produktów mlecznych: mleka, jogurtów, twarogu, serka wiejskiego, serów miękkich podpuszczkowych, serów pleśniowych.

Czego unikać na diecie białkowo-tłuszczowej?
Do produktów zakazanych w większości diet białkowo-tłuszczowych należą:
- produkty zbożowe (pieczywo, płatki zbożowe, mąka, ryż, kasze, makarony)
- warzywa skrobiowe (ziemniaki oraz bataty, czasami również buraki, marchew, dynia i kukurydza)
- warzywa strączkowe
- owoce o wysokiej zawartości cukru (np. winogrona, banany)
- słodycze (np. cukierki, czekoladki, batoniki, ciastka, pieczywo cukiernicze)
- naturalne substancje słodzące (np. cukier, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop daktylowy)
- słodkie napoje i soki
- słone przekąski (np. chipsy, nachosy)
- alkohol.
Mniej restrykcyjne formy takich diet będą dopuszczać spożycie niektórych wyżej wymienionych produktów (np. ziemniaków, strączków, płatków owsianych) w bardzo ograniczonych ilościach.
Dieta białkowo-tłuszczowa – przykładowy jadłospis
Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis białkowo-tłuszczowy składający się z naszych przepisów!
Przykładowy dzień diety białkowo-tłuszczowej od Respo dostarcza 2200 kilokalorii, w tym zaledwie 24% energii pochodzącej z węglowodanów.
Skutki uboczne diety białkowo-tłuszczowej
Nie da się ukryć, że entuzjastyczne podejście do diet niskowęglowodanowych wynika z ich krótkoterminowych rezultatów:
- szybkiej utraty wagi – związanej m.in. z utratą zapasów glikogenu mięśniowego i zgromadzonej wody,
- osłabionego uczucia głodu – związanego ze spożywaniem dużych ilości produktów, które opóźniają opróżnianie żołądka i ulegają powolnemu trawieniu [4].
Gdzie jest haczyk?
Niestety, długoterminowa dieta białkowo-tłuszczowa może prowadzić do:
- rozwoju niedoborów żywieniowych (np. witaminy B1, witaminy C, kwasu foliowego),
- osłabienia i mniejszej wydolności fizycznej z uwagi na niskie spożycie węglowodanów,
- pogorszenia samopoczucia i frustracji z uwagi na restrykcyjny charakter diety,
- ograniczenia kontaktów społecznych oraz izolacji przez konieczność spożywania specjalnie przygotowanych posiłków [4-6].
Diety białkowo-tłuszczowe prowadzone bez konsultacji ze specjalistą bardzo często są bogate w tłuszcze nasycone oraz czerwone, przetworzone mięso, a ubogie w prozdrowotne produkty: warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, ryby i owoce morza, orzechy, nasiona oraz tłuszcze roślinne [4].
Dieta białkowo-tłuszczowa opierająca się na czerwonym mięsie, jajkach, wysokoprzetworzonych produktach mięsnych (wędlina, boczek, kiełbasa) oraz tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec) będzie skutkować zwiększonym ryzykiem:
- zaparć
- dyslipidemii
- cukrzycy typu II
- chorób sercowo-naczyniowych (np. miażdżycy)
- prozapalnych zmian mikrobiomu jelit
- niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego) [4,6-8].
Warto dodać, że dieta białkowo-tłuszczowa nie gwarantuje spadku masy ciała.
Produkty bogate w tłuszcze często dostarczają dużej ilości kalorii w niewielkiej objętości, co sprawia, że bez kontroli spożywanych porcji możemy nie wygenerować wystarczającego deficytu kalorycznego, a nawet przekroczyć nasze dzienne zapotrzebowanie.

Przeciwwskazania do diety białkowo-tłuszczowej
Dieta białkowo-tłuszczowa nie powinna być stosowana przez:
- pacjentów z chorobami trzustki
- osoby cierpiące na kamicę żółciową
- chorych z kamicą nerkową
- dzieci i nastolatków
- kobiety w ciąży i karmiące.
Pamiętaj, że przed każdą radykalną zmianą sposobu żywienia warto skonsultować się ze specjalistą: dietetykiem lub lekarzem!
Opinia dietetyczki
Zanim podejmiesz decyzję o przejściu na dietę białkowo-tłuszczową, zastanów się, czy to prawda, że węglowodany są Twoim wrogiem?
Przecież warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i strączki mają udowodniony badaniami prozdrowotny wpływ na organizm! Dlaczego masz je ograniczać lub całkowicie wykluczać, skoro jedna z najzdrowszych diet na świecie opiera się właśnie na tych produktach?
Poza doborem produktów pozostaje również kwestia restrykcyjnego charakteru diety i jej długoterminowego stosowania.
Jak myślisz, czy dożywotnia rezygnacja z jedzenia kanapek, spaghetti czy domowych ciast jest realistyczną perspektywą? Oczywiście, że nie!
Choć część zaleceń diety białkowo-tłuszczowej ma prozdrowotny charakter, restrykcyjne ograniczenie źródeł węglowodanów w diecie na własną rękę niesie ze sobą więcej zagrożeń, niż korzyści.
Zmień dietę z Respo!
Chcesz schudnąć bez drastycznych wyrzeczeń?
W Respo oferujemy elastyczną dietę dopasowaną do Twoich potrzeb oraz wsparcie doświadczonych specjalistów, którzy pomogą Ci w osiągnięciu wymarzonej sylwetki!
Piśmiennictwo:
- Churuangsuk C, Lean MEJ, Combet E. Carbohydrate knowledge, dietary guideline awareness, motivations and beliefs underlying low-carbohydrate dietary behaviours. Sci Rep. 2020 Sep 2;10(1):14423.
- Tahreem A, Rakha A, Rabail R, Nazir A, Socol CT, Maerescu CM, Aadil RM. Fad Diets: Facts and Fiction. Front Nutr. 2022 Jul 5;9:960922.
- Basolo A, Magno S, Santini F, Ceccarini G. Ketogenic Diet and Weight Loss: Is There an Effect on Energy Expenditure? Nutrients. 2022 Apr 26;14(9):1814.
- Bilsborough SA, Crowe TC. Low-carbohydrate diets: what are the potential short- and long-term health implications? Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12(4):396-404.
- Shan Z, Guo Y, Hu FB, Liu L, Qi Q. Association of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets With Mortality Among US Adults. JAMA Intern Med. 2020 Apr 1;180(4):513-523.
- Barber TM, Hanson P, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Low-Carbohydrate Diet: Short-Term Metabolic Efficacy Versus Longer-Term Limitations. Nutrients. 2021 Apr 3;13(4):1187.
- Mu Q, Kirby J, Reilly CM, et al. Leaky gut as a danger signal for autoimmune
diseases. Front Immunol. 2017;8(MAY):1–10. - Wisniewski PJ, Dowden RA, Campbell SC. Role of dietary lipids in modulating inflammation through the gut microbiota. Nutrients. 2019;11(1)