Kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw

Kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw

Zdrowa dieta? Warto pamiętać, że dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić co najmniej 400 g. Przepis by „bezboleśnie” i łatwo uzupełnić dietę w te wartościowe produkty? Domowe pasta! A konkretnie – kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw. W głównej roli występuje tu pełna witamin oraz błonnika pasta na bazie papryki, cukinii, marchewki oraz twarogu. Dzięki takiemu prostemu śniadaniu (lub kolacji) do swojej diety dorzucisz prawie 200 g warzyw. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

408 kcal Kalorie
28 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
690 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
5
kromek chleba pszennego
150 g
5
plastrów szynki z indyka
75 g

Pasta:

0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,3
sztuki cukinii
50 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

408 kcal Kalorie
28 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
690 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

2

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

3

Układamy warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je oliwą i lekko solimy, przyprawiamy ziołami. Pieczemy przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

4

Po ostudzeniu warzyw miksujemy je na gładką pastę z twarogiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.

5

Pieczywo smarujemy pastą, układamy wędlinę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera