Kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw
Zdrowa dieta? Warto pamiętać, że dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić co najmniej 400 g. Przepis by „bezboleśnie” i łatwo uzupełnić dietę w te wartościowe produkty? Domowe pasta! A konkretnie – kanapki z wędliną i pastą z pieczonych warzyw. W głównej roli występuje tu pełna witamin oraz błonnika pasta na bazie papryki, cukinii, marchewki oraz twarogu. Dzięki takiemu prostemu śniadaniu (lub kolacji) do swojej diety dorzucisz prawie 200 g warzyw. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
kromek chleba pszennego
150 g
|
5
|
plastrów szynki z indyka
75 g
|
Pasta: |
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,4
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
100 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Układamy warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je oliwą i lekko solimy, przyprawiamy ziołami. Pieczemy przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Po ostudzeniu warzyw miksujemy je na gładką pastę z twarogiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Pieczywo smarujemy pastą, układamy wędlinę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.