Kanapki z bakłażanem i kurczakiem

Kanapki z bakłażanem i kurczakiem

Kanapki? Zwykle kojarzą nam się z surowymi warzywami takimi jak pomidor, ogórek czy sałata. Tymczasem pieczone warzywa na kanapce to pyszna smakowa alternatywa i przepis na śniadanie rodem z modnej kawiarni. Dowód? Nasze kanapki z bakłażanem i kurczakiem, czyli mega dawka białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Taką kanapkę możesz zjeść w domowym zaciszu albo zabrać ze sobą w drogę. Dawka energii na dobry początek dnia gwarantowana – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Kanapki z bakłażanem i kurczakiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

485 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
665 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki bakłażana
100 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
25 g
 rukoli
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Sos:

0,1
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
1
łyżeczka majonezu
10 g
1
sztuka pomidorów suszonych
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

485 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
665 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Bakłażana kroimy na cienkie talarki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Na tej samej blaszce układamy również mięso. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie nacinamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. W razie potrzeby pieczemy mięso jeszcze przez chwilę. Gdyby bakłażan przypiekł się wcześniej, zdejmujemy go z blaszki na talerz.

4

Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i suszone pomidory.

5

Na pieczywie układamy rukolę, część plasterków bakłażana, pokrojone w paski mięso, pozostałą część bakłażana, całość polewamy sosem i składamy kanapkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?