![Kanapka BLT z kurczakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06121442/tosty-ala-blt.jpg)
Kanapka BLT z kurczakiem
BLT, czyli „bacon, lettuce and tomato” to połączenie, które w kanapkach sprawdza się wprost idealnie. Dobrze o tym wiemy, dlatego kanapka BLT z kurczakiem to nasza propozycja na sycące, pyszne śniadanie. Poza klasycznym trio, czyli wyrazistym bekonem, soczystym pomidorem i chrupiącą sałatą, przepis ten zawiera także delikatne mięso z kurczaka, czyli dodatkowe źródło białka. I to nie koniec – bo prawdziwym smakowym sekretem jest tu sos musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z warzywami i mięsem. Do tego odrobina kremowego majonezu i gotowe: taka kanapka zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
![Kanapka BLT z kurczakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06121448/tosty-ala-blt.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
plastry boczku
30 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
Sos miodowo-musztardowy: |
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do wytopienia tłuszczu i zarumienienia. Podsmażony boczek odkładamy na talerz, patelnię pozostawiamy do ponownego użycia.
Mięso oprószamy przyprawami i smażymy przez ok. 10 minut na patelni, na której smażyliśmy boczek. Po 10 minutach przecinamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe.
Pieczywo opiekamy w opiekaczu lub podsmażamy na patelni (opcjonalnie).
W miseczce mieszamy: musztardę, miód i ocet balsamiczny.
Pomidora kroimy na kawałki.
Pieczywo smarujemy majonezem, następnie układamy miks sałat, pomidora, kurczaka oraz boczek. Na koniec polewamy sosem miodowo-musztardowym i składamy kanapkę.