Kanapka z szarpanym kurczakiem BBQ
Masz ochotę na śniadanie dla prawdziwego mięsożercy? Nasz przepis – kanapka z szarpanym kurczakiem BBQ będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsem z kurczaka, które należy ugotować z cebulą i bulionem, a następnie wymieszać z sosem barbecue. Takie kanapki to prawdziwe super źródło białka – bo w porcji znajdziesz aż 37 g tego makroskładnika. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
150 g
|
udka z kurczaka
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
1,5
|
łyżeczki sosu barbecue
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i umieszczamy razem z mięsem w rondelku. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 40-45 minut.
Gdy mięso jest już ugotowane, wyjmujemy je razem z cebulą na talerz. Mięso rozrywamy za pomocą widelców na kawałki, natomiast cebulę kroimy w grubsze piórka. Kawałki mięsa mieszamy razem z cebulą i sosem barbecue.
Pomidora kroimy na kawałki.
Na pieczywie układamy mięso z cebulą oraz pomidora. Całość posypujemy solą i pieprzem wedle uznania.