Kanapka z kurczakiem curry
Masz ochotę na posiłek niczym z modnej kawiarni? Kanapka z kurczakiem curry poleca się na śniadanie (lub kolację)! W głównej roli: aromatyczny kurczak w curry, czyli świetne źródło białka i witaminy B12. Ale to nie koniec pyszności, bo ta kreatywna i prosta kanapka to także wyraziste, zielone pesto, liście rukoli i soczysty ogórek. A wszystko podane na chrupiącym pieczywie żytnim. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
25 g
|
rukoli
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
łyżeczki pesto zielonego
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski i posypujemy curry, solą oraz pieprzem.
Na patelni grillowej (możemy użyć zwykłej) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony przez ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Przecinamy najgrubszy kawałek, jeśli mięso ma nadal różowy kolor, smażymy jeszcze przez chwilę.
Z patelni zdejmujmy kawałki mięsa i podsmażamy pieczywo do zarumienienia.
Podsmażone pieczywo smarujemy pesto, następnie układamy rukolę, kawałki mięsa oraz plasterki ogórka. Składamy kanapkę.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.