Kakaowa gryczanka z suszoną śliwką i morelą
Idealna na jesień oraz zimę, sycąca i pełna wartości odżywczych – taka jest kakaowa gryczanka z suszoną śliwką i morelą. Ten prosty przepis posmakuje fanom słodkich śniadań oraz kolacji – i osobom, które nie wyobrażają sobie diety bez smaku czekolady. Co w niej znajdziesz? Wyrazista kasza gryczana łączy się tu z kakao, słodkimi bakaliami – suszoną śliwką i morelą – oraz kremowym masłem orzechowym. Całość dostarcza mocy wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, błonnika i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
30 g
|
śliwek suszonych
|
2
|
sztuki moreli suszonych
28 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na mleku do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W trakcie gotowania dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Po ugotowaniu odstawiamy kaszę na kilka minut do przestygnięcia i mieszamy z odżywką białkową oraz masłem orzechowym. Dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gryczanki.