Gryczanka na mleku roślinnym z czekoladą, orzechami, bananem i malinami

Owsianka, jaglanka…a może gryczanka? Jeżeli klasyczne płatki zbożowe na mleku już Ci się znudziły, nasza gryczanka na mleku roślinnym z czekoladą, orzechami, bananem i malinami jest dla Ciebie. Wyrazisty smak kaszy gryczanej zaskakująco dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami. A całość tworzy kompozycję będącą super źródłem magnezu i cynku. Zastrzyk energii i dobre samopoczucie gwarantowane!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gryczanka na mleku roślinnym z czekoladą, orzechami, bananem i malinami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

638 kcal Kalorie
14 g Białko
26 g Tłuszcze
94 g Węglowodany
70 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy gryczanej
4
sztuki daktyli
20 g
30 g
 orzechów włoskich
0,5
sztuki gorzkiej czekolady
50 g
1
łyżeczka masła orzechowego
10 g
1
sztuka banana
120 g
200 g
 malin
1
szklanka mleka roślinnego
250 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

638 kcal Kalorie
14 g Białko
26 g Tłuszcze
94 g Węglowodany
70 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Do rondelka wlewamy mleko roślinne i je gotujemy.

2

W momencie gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę gryczaną, posiekane daktyle i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zacznie się rozklejać, a całość zacznie gęstnieć.

3

Gdy kasza się ugotuje, a całość zgęstnieje, dodajemy pokrojonego banana, masło orzechowe, maliny i pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.

4

Gotową gryczankę wykładamy do miski i posypujemy zmiksowanymi orzechami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?