Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Czekoladowa komosanka

Czekoladowa komosanka

Owsianka, jaglanka, a może…komosanka? Jeśli lubisz testować przepisy na słodkie śniadania, to nasza czekoladowa komosanka jest właśnie dla Ciebie! Zamiast bazy pod postacią klasycznych płatków owsianych znajdziesz tu komosę ryżową, czyli superfood bogaty w witaminy z grupy B, magnez, miedź oraz białko. Całość pysznie smakuje ugotowana na mleku z dodatkiem kakao. Do tego gorzka czekolada, skyr, migdały, borówki i gotowe. Czeka na Ciebie pożywne, sycące śniadanie – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Czekoladowa komosanka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

422 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
100 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
75 g
 komosy ryżowej
1
szklanka mleka
250 g
0,4
szklanki wody
100 g
1
łyżka kakao
10 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
0,2
sztuki czekolady
20 g
150 g
 borówek
20 g
 migdałów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

422 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
100 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Komosę płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka.

2

Dodajemy mleko i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn (jeżeli komosa wchłonie płyny i nadal będzie twarda, dolewamy wodę).

3

Pod koniec gotowania dodajemy kakao i erytrol. Dokładnie mieszamy.

4

Gotowa komosankę przekładamy do miseczki. Mieszamy ze skyrem.

5

Podajemy z owocami, orzechami i kawałkami czekolady.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.