Czekoladowa komosanka
Owsianka, jaglanka, a może…komosanka? Jeśli lubisz testować przepisy na słodkie śniadania, to nasza czekoladowa komosanka jest właśnie dla Ciebie! Zamiast bazy pod postacią klasycznych płatków owsianych znajdziesz tu komosę ryżową, czyli superfood bogaty w witaminy z grupy B, magnez, miedź oraz białko. Całość pysznie smakuje ugotowana na mleku z dodatkiem kakao. Do tego gorzka czekolada, skyr, migdały, borówki i gotowe. Czeka na Ciebie pożywne, sycące śniadanie – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,4
|
szklanki wody
100 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,2
|
sztuki czekolady
20 g
|
150 g
|
borówek
|
20 g
|
migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka.
Dodajemy mleko i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn (jeżeli komosa wchłonie płyny i nadal będzie twarda, dolewamy wodę).
Pod koniec gotowania dodajemy kakao i erytrol. Dokładnie mieszamy.
Gotowa komosankę przekładamy do miseczki. Mieszamy ze skyrem.
Podajemy z owocami, orzechami i kawałkami czekolady.