Jak nauczyć się gotować zdrowo i schudnąć?

Jak nauczyć się gotować zdrowo i schudnąć?

Nie umiesz gotować, więc tego nie lubisz? Możesz odgrzać obiad, ale cała reszta Cię przerasta? Nie szkodzi, że jesteś kulinarnym laikiem. Poznaj najprostszy sposób, by nauczyć się gotowania. I to od razu zdrowo.

Dlaczego warto gotować w domu?

Zapomnij o książkach kulinarnych z wystawki w empiku. O przepisach z blogów, zwykle skomplikowanych. Nie utrudniaj sobie życia! Pokażemy Ci proste kroki, z którymi zmienisz “mam dwie lewe ręce” na “umiem gotować”. 

Masz dwa wyjścia: gotować w domu lub nie. Oba wyjścia mają zalety i wady. 

GDY GOTUJESZ:

  •  Jesteś zdrowsza i lepiej wyglądasz

Masz 28% niższe ryzyko nadwagi i 24% niższe ryzyko nadmiernej tkanki tłuszczowej niż osoby jedzące gotowce lub na mieście.

Dania serwowane na mieście są często przyrządzane z dużą ilością tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, oraz soli. Z kolei gotowe dania, które możesz kupić np. w markecie, są zwykle niskiej jakości, pełne wzmacniaczy smaku i innych składników szkodliwych dla Twojego zdrowia.

  • Mniej wydajesz 

Z analizy kosztów, którą przeprowadziliśmy w Respo, gotując z nami w domu oszczędzasz miesięcznie średnio 600-2500 zł w porównaniu do jedzenia na mieście i 1200-1800 zł vs. na diecie pudełkowej.

  • Kształtujesz zdrowe nawyki

Gdy decydujesz się gotować, angażujesz się. Zwracasz uwagę na produkty, które wkładasz do koszyka. Próbujesz nowych przepisów. Szybko widzisz pierwsze pozytywne zmiany, lepiej się czujesz, roznosi Cię energia. Masz więc motywację, by działać dalej. 🚀

Dlatego nasi Podopieczni nie wyobrażają sobie powrotu do dawnego trybu życia. Do mrożonej pizzy czy dań na wynos. Wiedzą, że nie warto! 

GDY NIE GOTUJESZ

Teoretycznie masz temat z głowy. Ale jeść przecież musisz.

  •  Catering jest drogi i nie uczy Cię dobrych nawyków. Nie masz wpływu, co zjesz danego dnia. Nie da się tak odżywiać całe życie.
  •  Jedzenie na mieście jest drogie i wysokokaloryczne. Ma dużo tłuszczu i dodatków, by dobrze smakowało.
  •  Jedzenie wyłącznie gotowców jest szkodliwe dla zdrowia. Grozi niedoborami żywieniowymi i jest monotonne. 

Żadna z tych opcji na dłuższą metę nie będzie dla Ciebie dobra.  

A może masz to szczęście, że ktoś gotuje dla Ciebie? Jeśli tak, to pomyśl, jak przyjemnie będzie tę osobę wyręczyć i ją zaskoczyć. Skoro nie gotujesz, wystarczy naprawdę niewiele wysiłku, by powalić kogoś na kolana, bo liczy się gest.

Jak nauczyć się gotować od podstaw?


Stwórz listę ulubionych produktów

Naukę gotowania zacznij od wypisania, co najbardziej lubisz jeść. To mogą być zwykłe produkty: pieczywo, ser, makaron, kurczak, szpinak, jogurt, banany. 

Poszukaj 10 przepisów z tych produktów

Szukaj prostych dań. Ze składników z 1 punktu może to być np.:

  • grahamka z serem, szynką z kurczaka i świeżym szpinakiem
  • makaron z serem feta, szpinakiem i kurczakiem
  • tortilla zapiekana z kurczakiem, warzywami i mozzarellą
  • jogurtowe placki z bananem 

Proste dania wcale nie są mniej smaczne. Wręcz przeciwnie! Przecież dania typu spaghetti bolognese czy pizza, które kochają ludzie na całym świecie, to tylko kilka składników.

Stopniowo zmieniaj swoją dietę na zdrowszą

Dieta musi Ci smakować, dlatego zwróć uwagę na typ posiłków, które lubisz. Zacznij od tych, które bardzo łatwo się przygotowuje.

Lubisz słodkie płatki z mlekiem na śniadanie? Zrób np. owsiankę Lion. Będzie o wiele zdrowsza, a przygotowanie jej to 5 minut.

Lubisz kanapki? Jedz kanapki. Ale niech to nie będą tylko kanapki z żółtym serem i ketchupem. Dokładaj do nich warzywa. Nie smaruj jedynie masłem – spróbuj hummusu, twarożku, past kanapkowych, np. jajecznej czy z tuńczykiem. Polecamy np. naszą kanapkę z camembertem i szynką szwarcwaldzką.

Lubisz kebab na mieście? Zrób domowy gyros. To tylko kilka składników i 15 minut pracy. 

Lubisz pizzę? Zrób pizzę na gotowym spodzie. Na pewno sobie z nią poradzisz! 

Pamiętaj: gotowanie może być trudne, lecz wcale nie musi.
Uwierz – większość osób na co dzień je bardzo podobne, proste dania. Nie musisz ich znać kilkadziesiąt. Opanuj dobrze swoje pierwsze 10 przepisów, a potem możesz kombinować dalej. 

Jak nauczyć się gotowania? Eksperymentuj

Gdy już masz swój stały repertuar, możesz działać na dwa sposoby: szukać nowych przepisów lub zamieniać składniki, by uzyskać nowy efekt smakowy.

  • Jeśli jesz zwykle owsiankę z bananami, możesz zmienić je na inne owoce, np. maliny (choćby mrożone) i posypać całość wiórkami czekolady. 
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem możesz zamienić na makaron ryżowy z tofu i brokułem.
  • Tortillę z kurczakiem na tortillę z wędzonym łososiem, ogórkiem i koperkiem. 
  • Placki jogurtowe na twarogowe – polecamy nasz przepis na syrniki z owocami!


    Inne podmiany składników, dzięki którym osiągniesz ciekawszy smak i podobną wartość odżywczą:
  •   w owsiance możesz użyć dowolnych owoców, np. borówki zamienić na jabłka, maliny (również mrożone), gruszki, kiwi, mango 
  • ser feta w sałatce możesz zamienić na mozzarellę czy ser kozi 
  •  ryż na dowolną kaszę
  • mleko na napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy
  • rukolę na szpinak, roszponkę czy jarmuż
  • oliwę na olej, np. rzepakowy
  •  orzechy włoskie na laskowe, pistacje czy migdały
  • ziemniaki na bataty
  •  jogurt naturalny na skyr lub kefir

Gdy dołączysz do Respo, aplikacja Ci pomoże. W każdym przepisie znajdziesz zamienniki produktów i nauczysz się, które smaki do siebie pasują oraz które produkty mają podobne składniki odżywcze i liczbę kalorii. 

To wiedza od naszych dietetyków, która zostanie z Tobą na całe życie. 

Nasze autorskie przepisy są naprawdę proste. Bo zdrowe, szybkie odżywianie jest dla każdego – nie tylko dla fanów gotowania. Nasi Podopieczni są często zajęci, pracują na pełen etat, mają dzieci i zainteresowania. Wielu z nich nigdy wcześniej nie gotowało regularnie.

Mamy śniadania, które zrobisz w 5 minut, kolacje do 10 minut, obiady w 15-30 minut, z czego Twoje przygotowanie to tylko moment.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Dieta dla nieumiejących gotować

Dieta w Respo jest idealna dla początkujących, bo masz:

  • opcję, by w formularzu zaznaczyć, że nie umiesz gotować – dostaniesz najprostsze przepisy!
  • gwarancję satysfakcji – gdy dostaniesz jadłospis, przez 2 tygodnie go testujesz. Któreś danie jest za trudne? Daj znać, a dietetyk dobierze Ci prostsze.
  •  kontakt z dietetykiem bez limitu – poprowadzi Cię przez plan za rękę. 

Twój dietetyk powie Ci:

  •  jak ułatwić sobie gotowanie, np. jak mrozić dania, by gotować jeszcze mniej i zawsze mieć zapas
  •  jakie gotowe produkty warto kupić (np. takie z Biedronki czy Lidla)
  •  jak sobie poradzić z każdą napotkaną trudnością, np. pankejkami, które przyklejają Ci się do patelni  

To nie tak, że nagle w 100% „musisz” gotować w domu. Pokażemy Ci też, jak wkomponować w dietę wyjście do ulubionej włoskiej knajpy czy z dzieckiem na lody. Jak dołączyć do diety gotowce i które warto. Wybierz pakiet Respo dla siebie i nauczyć się gotować zdrowo oraz szybko.