Na czym polega dieta nordycka? Menu, zasady i efekty
Kluczowe wnioski
- Dieta nordycka jest dietą regionalną. Opiera się na składnikach, które pochodzą z regionu skandynawskiego.
- Zasady diety nordyckiej to m.in.: większe spożycie kalorii z produktów pochodzenia roślinnego, aniżeli zwierzęcego, zwiększone spożycie ryb i owoców morza, większy udział w diecie produktów lokalnych.
- Badania pokazują, że dieta nordycka zmniejsza stan zapalny w organizmie, obniża poziom cholesterolu LDL, a także sprzyja chudnięciu. Sprawdź w tekście pozostałe efekty.
Co znajdziesz w artykule:
Na czym polega dieta nordycka?
Dieta nordycka, nazywana także dietą bałtycką czy skandynawską, wywodzi się z krajów północnoeuropejskich – Danii, Norwegii, Szwecji, Islandii, Finlandii.
Jest to typowa dieta regionalna, która ma być: zdrowa, przyjazna dla środowiska i przede wszystkim – oparta na lokalnych produktach pochodzących z regionu skandynawskiego [1,2].
Główne założenia diety nordyckiej to:
- większe spożycie kalorii z produktów pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego,
- większe spożycie ryb i owoców morza,
- większe spożycie produktów lokalnych, dziko rosnących, organicznych.
Dieta nordycka zakłada spożycie ok. 15% energii z białka, 30% energii z tłuszczów i 55% energii z węglowodanów.
Charakteryzuje się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i alkoholu, a wysoką zawartością błonnika pokarmowego [1].
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąJakie są zasady diety nordyckiej?
Dieta nordycka opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego – lokalnych warzywach i owocach, strączkach, produktach zbożowych, orzechach i nasionach.
Jadłospis diety nordyckiej bogaty jest w tłuste ryby, owoce morza, drób i dziczyznę, a także produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, jaja, margarynę i olej rzepakowy.
Na diecie skandynawskiej unikać za to należy tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec), czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina i ich przetwory), alkoholu, soli i słodyczy.
W poniższej tabeli przedstawiliśmy zalecane w diecie nordyckiej spożycie poszczególnych grup produktów, a także typowe, lokalne przykłady żywności do każdej grupy [1-3].
Zalecane spożycie | Lokalne przykłady | |
Warzywa | > 400 g/dzień | Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, burak, ziemniaki, seler) i warzywa kapustne (kapusta, kalafior, cebula, brokuł, brukselka) |
Owoce | > 300g/dzień | Dziko rosnące owoce jagodowe (borówki, porzeczki, maliny, jagody, poziomki, jeżyny) oraz jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki |
Rośliny strączkowe | > 30g/dzień | Ciecierzyca, fasola, groch |
Ryby i owoce morza | > 300g/tydzień | Tłuste ryby – łosoś, makrela, sardynki, śledź |
Produkty mleczne | > 500g/dzień | Chude mleko, fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka oraz produkty z mleka koziego, owczego |
Pełnoziarniste zboża | > 75g/dzień | Jęczmień, żyto, owies, orkisz, gryka |
Orzechy, nasiona | > 30g/dzień | Laskowe, włoskie, migdały, kasztany |
Mięso | 85-100g/dzień | Drób, dziczyzna |
Wiesz już, jakie są założenia diety nordyckiej, ale jak taka dieta wygląda w praktyce?
Dieta nordycka oraz jej zasady [1,3]:
- jedz więcej owoców i warzyw,
- jedz więcej ryb i owoców morza,
- jedz więcej produktów lokalnych, organicznych, sezonowych,
- tłuszcze zwierzęce zamień na tłuszcze roślinne (np. masło na margarynę)
- tłuste produkty mleczne zamień na niskotłuszczowy nabiał,
- oczyszczone produkty zbożowe zamień na pełnoziarniste,
- ogranicz spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa,
- unikaj: alkoholu, słodkich napoi, soli i słodyczy.
Menu na diecie nordyckiej – pomyły dietetyków Respo
Zastanawiasz się, jak w praktyce wygląda typowy jadłospis diety nordyckiej? Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowe zestawienie posiłków, dzięki któremu z łatwością wprowadzisz zasady diety nordyckiej do swojego jadłospisu!
Dieta nordycka – jadłospis:
Efekty diety nordyckiej
Wiesz już, z czym je się dietę nordycką, ale w jaki sposób działa ona na nasz organizm?
Dieta nordycka i jej efekty [2,4]:
- zmniejsza stan zapalny,
- obniża cholesterol LDL,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cukru we krwi,
- sprzyja chudnięciu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Dieta nordycka a serce
Wymienione wyżej efekty diety nordyckiej korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy [5,6].
Wykazano, że stosowanie diety nordyckiej:
- zmniejsza ryzyko zawału,
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Dieta nordycka a choroby neurologiczne
Dieta nordycka pozytywnie wypływa na funkcjonowanie układu nerwowego i wykazuje działanie neuroprotekcyjnie [2].
Stosowanie diety nordyckiej:
- poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza ryzyko demencji,
- zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego,
- zmniejsza odczucie lęku i stresu.
Dieta nordycka a długowieczność
Dieta nordycka – sekret długowieczności Skandynawów? Według tamtejszych badaczy jest to całkiem prawdopodobne!
Zwiększenie spożycia strączków, produktów zbożowych i orzechów, a ograniczenie spożycia czerwonego mięsa – czyli założenia diety nordyckiej – te składowe mogą przyczynić się do wydłużenia życia nawet o 10 lat [7]!
Co więcej, udowodniono, że im bardziej przestrzegane są zasady diety nordyckiej, tym występuje niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny [8].
Dla kogo jest dieta nordycka?
Znasz już zasady i efekty tej diety, ale dla kogo będzie ona odpowiednia? Tak naprawdę – dla wszystkich.
Skandynawski wzór żywienia nie wymaga olbrzymich wyrzeczeń, a jego zasady są dość proste do wprowadzenia w życie codzienne.
Dieta nordycka dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze i spełnia zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych. Wyjątkiem jest witamina D, którą należy suplementować oraz żelazo u kobiet w wieku rozrodczym [1].
Ze względu na efekty, jakie niesie ze sobą ten sposób żywienia, szczególną korzyść ze stosowania diety nordyckiej odniosą z pewnością osoby:
- z cukrzycą typu 2,
- ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego,
- z chorobami autoimmunologicznymi,
- z chorobami neurodegeneracyjnymi,
- chcące zredukować masę ciała.
Przeciwwskazania do stosowania
Nie ma żadnych zdrowotnych przeciwwskazań do stosowania diety nordyckiej. Występują jednak pewne trudności w stosowaniu tego sposobu żywienia:
- dostępność produktów – mieszkańcy odległych od Skandynawii terenów mogą mieć kłopot ze znalezieniem typowych, lokalnych produktów w swoim kraju
- wysoka cena ryb i lokalnych produktów organicznych
- czasochłonność – większość posiłków przygotowywana jest samodzielnie w domu i niezalecana jest żywność przetworzona.
Dieta nordycka idealnie sprawdzi się jednak dla Polaków – warzywa korzeniowe, kapustne, jabłka czy gruszki – są to produkty dostępne w Polsce niemal przez cały rok.
Dieta nordycka a śródziemnomorska
Wiesz już sporo o diecie nordyckiej i z pewnością rzuciło Ci się w oczy, że jest to wzór żywienia zbliżony do diety śródziemnomorskiej. Masz rację – obie diety mają więcej podobieństw niż różnic.
Zarówno dieta śródziemnomorska, jak i nordycka bazują na żywności lokalnej, sezonowej, mają podobne zalecenia oparte na zasadach diety roślinnej i skupiają się na ochronie środowiska.
Jedyną różnicą między tymi dietami jest źródło tłuszczu – w przypadku diety nordyckiej jest to przede wszystkim olej rzepakowy, a diety śródziemnomorskiej – oliwa z oliwek [9].
Oba wzorce żywieniowe wykazują zbliżone efekty zdrowotne i chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych [9,10].
Dieta nordycka – opinie dietetyka
Dieta nordycka jest bardzo dobrym wzorcem żywieniowym, a jej zasady łatwo jest wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Z dietetycznego punktu widzenia dieta nordycka:
- obfituje w warzywa, owoce, strączki, orzechy i ryby – produkty, których w Polsce cały czas jemy za mało,
- ogranicza do minimum spożycie rakotwórczego czerwonego, przetworzonego mięsa,
- ca udowodnione działanie prozdrowotne i zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Podobają Ci się zasady i efekty diety nordyckiej? A może zastanawiasz się jak w praktyce zastosować zalecenia diety skandynawskiej? Koniecznie skontaktuj się z nami – doświadczony zespół dietetyków pomoże Ci dobrać dietę idealną dla Ciebie!
Zastanawiasz się, co jeść żeby schudnąć? Śledź naszego bloga lub od razu skorzystaj z pomocy naszych dietetyków online.
Piśmiennictwo:
- Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. 2013;16(5):777-85.
- Jafari RS, Behrouz V. Nordic diet and its benefits in neurological function: a systematic review of observational and intervention studies. Front Nutr. 2023;10:1215358.
- Meltzer HM, Brantsæter AL, Trolle E, Eneroth H, Fogelholm M, Ydersbond TA, et al. Environmental Sustainability Perspectives of the Nordic Diet. Nutrients. 2019;11(9).
- Kanerva N, Kaartinen NE, Schwab U, Lahti-Koski M, Männistö S. Adherence to the Baltic Sea diet consumed in the Nordic countries is associated with lower abdominal obesity. British Journal of Nutrition. 2013;109(3):520-8.
- Massara P, Zurbau A, Glenn AJ, Chiavaroli L, Khan TA, Viguiliouk E, et al. Nordic dietary patterns and cardiometabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies and randomised controlled trials. Diabetologia. 2022;65(12):2011-31.
- Gunge VB, Andersen I, Kyrø C, Hansen CP, Dahm CC, Christensen J, et al. Adherence to a healthy Nordic food index and risk of myocardial infarction in middle-aged Danes: the diet, cancer and health cohort study. European Journal of Clinical Nutrition. 2017;71(5):652-8.
- Fadnes LT, Økland JM, Haaland Ø A, Johansson KA. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022;19(2):e1003889.
- Roswall N, Sandin S, Löf M, Skeie G, Olsen A, Adami HO, et al. Adherence to the healthy Nordic food index and total and cause-specific mortality among Swedish women. Eur J Epidemiol. 2015;30(6):509-17.
- Krznarić Ž, Karas I, Ljubas Kelečić D, Vranešić Bender D. The Mediterranean and Nordic diet: a review of differences and similarities of two sustainable, health-promoting dietary patterns. Frontiers in nutrition. 2021;8:683678.
- Galbete C, Kröger J, Jannasch F, Iqbal K, Schwingshackl L, Schwedhelm C, et al. Nordic diet, Mediterranean diet, and the risk of chronic diseases: the EPIC-Potsdam study. BMC Medicine. 2018;16(1):99.