
Pieczony łosoś z puree z selera i pieczonymi ziemniakami
Nie wiesz, jak sprawić, żeby ryba posmakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz pieczony łosoś z puree z selera i pieczonymi ziemniakami pomoże rozwiązać Twój problem! Delikatne puree, chrupiące ziemniaki i perfekcyjnie przyprawiona ryba to trio idealne!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Łososia myjemy, usuwamy skórę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przyprawionego łososia dokładamy do ziemniaków na 12-15 minut przed końcem pieczenia.
Puree z selera: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Do zarumienionych warzyw dodajemy pokrojony seler, mleko i dusimy, aż seler będzie miękki.
Gdy seler będzie miękki, odcedzamy go, mleko pozostawiamy do puree.
Do ugotowanego selera dodajemy chrzan, sól, pieprz i wszystko miksujemy, gdy puree jest zbyt gęste, dodajemy mleko pozostałe z gotowania.
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, pieprzu i ksylitolu.
Gotujemy do miękkości około 5-7 minut.
Pieczonego łososia podajemy na puree z selera z ziemniaczkami oraz brokułem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
