![Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204604/004A3322_1484x835.jpg)
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!
![Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204601/004A3322_640x640.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
dorsza
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka listka laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, a pora siekamy w paski.
Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju (połowa) w rondlu z liściem laurowym i zielem angielskim. Do duszonych warzyw dolewamy trochę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dusimy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części równej wielkości, doprawiamy solą.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż będą miękkie i rumiane).
Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy pozostałym olejem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nim warzywa i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.
Gotowe danie przekładamy na talerz.Smacznego!