Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami

Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!

5 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

391 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
452 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
porcja dorsza
100 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka marchewki
45 g
0,3
sztuki selera
50 g
1
sztuka pora (białej części)
140 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka listka laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

391 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
452 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Przygotowujemy warzywa z sosem musztardowym. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, a pora siekamy w paski.

2

Wszystkie warzywa dusimy na odrobinie oleju w rondlu z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do duszonych warzyw dolewamy trochę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dusimy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną oleju. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nim warzywa i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.

4

Ziemniaki obieramy i myjemy i kroimy na mniejsze części równej wielkości, doprawiamy solą i lekko skrapiamy olejem.

5

Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż będą miękkie i rumiane).

6

Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?