
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy warzywa z sosem musztardowym. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, a pora siekamy w paski.
Wszystkie warzywa dusimy na odrobinie oleju w rondlu z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do duszonych warzyw dolewamy trochę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dusimy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną oleju. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nim warzywa i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.
Ziemniaki obieramy i myjemy i kroimy na mniejsze części równej wielkości, doprawiamy solą i lekko skrapiamy olejem.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż będą miękkie i rumiane).
Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
