Czy łosoś jest zdrowy? Znamy odpowiedź!

Czy łosoś jest zdrowy? Znamy odpowiedź!

Łosoś — pyszne i wartościowe źródło kwasów tłuszczowym omega - 3, czy pełen zanieczyszczeń wytwór bezdusznych hodowli, którego powinniśmy się wystrzegać? Jaka jest prawda o łososiu, jeść czy nie jeść?

Kluczowe wnioski

  • Łosoś to niezwykle zdrowa ryba. Ale obecnie trzeba zwrócić szczególną uwagę na jego pochodzenie i najlepiej kupować łososia ekologicznego ze sprawdzonych hodowli.
  • Właściwości odżywcze łososia to m.in.: duża zawartość białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B, a także witaminy D.

Czy łosoś jest zdrowy?

Masz wrażenie, że w dyskusjach o łososiu ścierają się dwie skrajne opinie, a Ty nie wiesz, jak się w tym odnaleźć?

Jedna strona podkreśla wiele korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia ryb. Łosoś (i inne tłuste ryby), są źródłem deficytowych w naszej diecie kwasów omega 3 – EPA i DHA, które musimy dostarczać naszemu organizmowi z dietą.

Dodatkowo obfitują w bardzo dobrej jakości białko oraz mikroelementy takie jak jod, żelazo czy miedź [6].

Z drugiej jednak strony to właśnie ryby budzą niepokój ze względu na możliwość skażenia metalami ciężkimi, PCB – bifenylami, czyli związkami na bazie chloru wykorzystywanymi w przemyśle lub DDT – pestycydami pochodzenia rolniczego, które zanieczyszczają morza.

Dlatego warto odpowiedzieć na pytanie: czy łosoś jest zdrowy i warto go jeść? A jeśli tak, to w jakich ilościach przyniesie on wiele dobrego i nie wpłynie na stężenie toksyn w naszym organizmie? Sprawdźmy to!

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Jakość żywieniowa ryb hodowlanych

Łososie hodowlane to obecnie około 80 procent łososi sprzedawanych w marketach (głównie łosoś norweski).

Popularność tej ryby powoduje, że często zadawane jest pytanie, czy jedzenie łososia jest korzystne dla zdrowia.

Produkcja tej ryby znacząco wzrosła w ciągu ostatnich dwóch dekad, co oddziałuje na jakość środowiska, w którym żyją łososie.

Jest ono mocno ograniczone, a dodatkowo hodowli towarzyszy stała dieta, nastawiona na osiągnięcie dużej masy ryby, a co za tym idzie — związana ze znacznym przyrostem tłuszczu.

Czy łosoś jest zdrowy?

W przypadku łososi hodowlanych występuje bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia niepożądanymi w jedzeniu składnikami takimi jak:

  • dioksyny,
  • PCB,
  • pestycydy,
  • antybiotyki,
  • siarczan miedzi,
  • kantaksantyna (barwnik związany z uszkodzeniami siatkówki, używany w celu przywrócenia naturalnego różowego koloru hodowlanym łososiom) [1,2].

Czy w takim razie łosoś atlantycki jest zdrowy? Niestety jeśli pochodzi z niepewnych hodowli, może być to ryba, która była karmiona szkodliwymi mieszankami paszowymi.

Właściwości odżywcze łososia

Popularność łososia wynika między innymi z realnych korzyści, jakie jego spożycie może przynieść dla zdrowia.

Jeśli chodzi i właściwości odżywcze łososia, to ryba ta jest przede wszystkim źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

W łososiu znajdziemy także witaminy z grupy B, a także witaminy A, D i E oraz potas wapń, selen i cynk.

Metamorfozy Respo

Jakiego łososia kupować?

Łososie dziko żyjące są źródłem cennych składników diety jak: jod, witamina D, cynk i selen. Warto podkreślić, że łosoś jest bogatym źródłem właśnie tych składników, które są najbardziej deficytowe w naszym organizmie.

Oprócz wymienionych wcześniej kwasów EPA i DHA zawierają witaminę D, która w odpowiedniej ilości wpływa na układ odpornościowy i redukuje ryzyko infekcji, a jod, cynk i selen wpływają na działanie układu hormonalnego, w tym pracę tarczycy.

Poza tym łosoś jest świetnym elementem diety w insulinooporności, obniża poziom cholesterolu i zawiera aż 20% białka.

Jakiego łososia kupować? Najlepiej dzikożyjącego lub ekologicznego.

Niestety bardzo często trudno mieć 100-procentową pewność, z jakiego źródła pochodzą ryby dostępne w sklepach i na targowiskach, dlatego warto kupować u zaufanych sprzedawców, najlepiej w wyspecjalizowanych sklepach rybnych.

Czy można jeść surowego łososia?

Czy można jeść surowego łososia? Zdrowa dorosła osoba może sobie na to pozwolić, ale pamiętajmy, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb surowych [5].

Czy łosoś wędzony jest zdrowy?

Kolejne pytanie, to czy łosoś wędzony jest zdrowy? Łosoś przyrządzany w ten sposób może być wartościowym składnikiem naszej diety na przykład stosowany do kanapek lub sałatek. Wybierając taki typ łososia, kupuj produkty dobrych producentów i zwróć uwagę na jak najkrótszy skład na etykiecie.

Czy łosoś jest lekkostrawny?

W zależności od indywidualnej tolerancji może się znaleźć od czasu do czasu w diecie lekkostrawnej.

Jednak dla wielu osób może być zbyt tłusty, dlatego warto ostrożnie spróbować, jak reagujemy na łososia.

Społeczność Respo

Łosoś na diecie i jako element zbilansowanego żywienia 

Łosoś to ryba, której udział w diecie jest nieoceniony. Jak wspominaliśmy, jego mięso stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

Poza tym jest również źródłem między innymi cynku i selenu. Taki skład nie tylko wspomaga pracę układu pokarmowego, serca i tarczycy, ale pełni również kluczowe źródło składników o potencjale antyoksydacyjnym.

Podsumowując: czy warto włączyć go do diety? Na pewno tak!

Oczywiście dla wszystkich ważne będzie, żeby pochodził z dobrego źródła. A dla osób na diecie odchudzającej dodatkowo — aby znalazł się w posiłkach w odpowiedniej ilości. 

Jak często jeść łososia?

Eksperci zalecają, aby jeść 2 porcje ryb w tygodniu, w tym jeden raz rybę tłustą, czyli właśnie na przykład łososia.

W tak małych ilościach jego spożycie nie wpływa na zwiększenie stężenia metali ciężkich w naszym organizmie, a niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Szukasz zamienników łososia? Warto postawić na różnorodność — zjedz od czasu do czasu makrel, sardynki lub śledzie. Pamiętaj, że łosoś na diecie odchudzającej jest również dozwolony i wcale nie musisz wybierać tylko i wyłącznie chudych ryb. 

Jak przygotować tę rybę? 

Na surowo, pieczony, smażony, na parze… Sposobów na przyrządzenie łososia jest wiele, bo to jedna z najbardziej popularnych w kuchniach i na stołach na całym świecie ryb.

Która metoda jest najlepsza?

Najlepiej zrezygnować ze smażenia i wybrać pieczenie albo gotowanie na parze. Świetny patent to wykorzystanie przypraw pełnych naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak: bazylia, oregano, majeranek czy estragon.

Przepisy Respo z łososiem

Szukasz inspiracji? Mamy coś dla Ciebie! Oto przepisy Respo przygotowane przez dietetyków, w których znajdziesz łososia.


Szybki pieczony łosoś


Szybki w przygotowaniu pieczony łosoś z warzywami i ryżem to doskonały pomysł na obiad z dużą ilością białka oraz niezwykle sycący. Koniecznie go przetestuj!


Kanapka z wędzonym łososiem


Tę kanapkę przygotujesz w zaledwie 5 minut! Doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy, a także na kolację. Sprawdź!


Pieczony łosoś z jarmużem i batatami


Oto prawdziwa bomba składników odżywczych. Łosoś z batatem to m.in. kwasy omega-3, beta-karoten, polifenole, a także sulforafan, który działa przeciwnowotworowo.


Bowl z łososiem teriyaki


Bowl w sosie teriyaki to doskonałe połączenie wyrazistych smaków, a także prawdziwa bomba witaminowa. Przygotujesz go w zaledwie 25 minut!


Roladki z łososiem i szpinakiem


Wytrawne, smaczne i łatwe do przygotowania. Właśnie takie są roladki z łososiem oraz szpinakiem, które możesz wykorzystać również jako przepis na imprezę.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, to koniecznie sprawdź nasze fit przepisy, przygotowane przez doświadczonych dietetyków Respo.

Dołącz do 40631
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Podsumowanie

Jeśli ciągle nie masz pewności, jakie ryby wybierać albo brakuje Ci pomysłów na przyrządzanie łososia, skonsultuj się ze specjalistami.

W Centrum Respo wiemy, jak dogodzić nawet najbardziej wybrednym podniebieniom i osiągać cele!

Nie lubisz ryb i wiesz, że się do nich nie przekonasz? Nie ma sprawy, jesteśmy po to, aby w takim przypadku doradzić Ci mądrą suplementację.

Piśmiennictwo:

  1. Schwarz M., Appel K.: Carcinogenic risks of dioxin: mechanistic considerations, Regul Toxicol Pharmacol, 2005, 43(1), 19-34.
  2. Cole P., Trichopoulos D., Pastides H. i wsp: Dioxin and cancer: a critical review, Regul Toxicol Pharmacol, 2003, 38(3), 378-388.
  3. Golden R., Doull J., Waddell W. i wsp: Potential human cancer risks from exposure to PCB-s: a tale of two evaluations, Crit Rev Toxicol, 2003, 33(5), 543-580.
  4. European Food Safety Authority: No consumer health risk from bisphenol A exposure, 2015
  5. U.S. Food and Drug Administration: Fish: What pregnant women and parents should know, 2014.
  6. Ciborowska H. Ciborowski A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, PZWL, 2021.