Czy łosoś jest zdrowy? Właściwości odżywcze
Kluczowe wnioski
- Tak, łosoś jest zdrowy. Ale obecnie trzeba zwrócić szczególną uwagę na jego pochodzenie i najlepiej kupować łososia ekologicznego ze sprawdzonych hodowli.
- Właściwości odżywcze łososia to m.in.: duża zawartość białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B, a także witaminy D.

Co znajdziesz w artykule:
Jakość żywieniowa ryb hodowlanych
Łososie hodowlane to obecnie około 80 procent łososi sprzedawanych w marketach (głównie łosoś norweski). Popularność tej ryby powoduje, że często zadawane jest pytanie, czy łosoś jest zdrowy.
Produkcja tej ryby znacząco wzrosła w ciągu ostatnich dwóch dekad, co oddziałuje na jakość środowiska, w którym żyją łososie.
Jest ono mocno ograniczone, a dodatkowo hodowli towarzyszy stała dieta, nastawiona na osiągnięcie dużej masy ryby, a co za tym idzie, związana ze znacznym przyrostem tłuszczu.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Właściwości odżywcze łososia
Popularność łososia wynika między innymi z realnych korzyści, jakie jego spożycie może przynieść dla zdrowia.
Jeśli chodzi i właściwości odżywcze łososia, to ryba ta jest przede wszystkim źródłem:
- białka,
- wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- witamin z grupy B,
- witaminy A,
- witaminy E,
- witaminy E,
- potasu,
- wapnia,
- selenu,
- cynku.
Czy łosoś jest zdrowy?
W przypadku łososi hodowlanych występuje bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia niepożądanymi w jedzeniu składnikami takimi jak:
- dioksyny,
- PCB,
- pestycydy,
- antybiotyki,
- siarczan miedzi,
- kantaksantyna (barwnik związany z uszkodzeniami siatkówki, używany w celu przywrócenia naturalnego różowego koloru hodowlanym łososiom) [1, 2].
Czy w takim razie łosoś atlantycki jest zdrowy? Niestety jeśli pochodzi z niepewnych hodowli, może być to ryba, która była karmiona szkodliwymi mieszankami paszowymi. Dlatego najlepiej kupować łososia dzikożyjącego lub ekologicznego.
Warto takiego szukać, gdyż łosoś to świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce, redukują stany zapalne, a także wspierają zdrowie mózgu.
👉 Sprawdź na naszym blogu, jakie są najzdrowsze ryby oraz dlaczego warto je jeść.
Czy można jeść surowego łososia?
Zdrowa dorosła osoba może sobie na to pozwolić. Natomiast pamiętajmy, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb surowych [5].

Czy łosoś wędzony jest zdrowy?
Łosoś przyrządzany w ten sposób może być wartościowym składnikiem naszej diety na przykład stosowany do kanapek lub sałatek. Wybierając taki typ łososia, kupuj produkty dobrych producentów i zwróć uwagę na jak najkrótszy skład na etykiecie.
Czy łosoś jest lekkostrawny?
W zależności od indywidualnej tolerancji może znaleźć się od czasu do czasu w diecie lekkostrawnej. Jednak dla wielu osób może być zbyt tłusty, dlatego warto ostrożnie spróbować, jak reagujemy na łososia.
Jak często jeść łososia?
Eksperci zalecają, aby jeść dwie porcje ryb w tygodniu, w tym jeden raz rybę tłustą, czyli na przykład łososia.
W tak małych ilościach jego spożycie nie wpływa na zwiększenie stężenia metali ciężkich w naszym organizmie, a niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.
Przepisy Respo z łososiem
Oto przepisy Respo przygotowane przez dietetyków, w których znajdziesz łososia.
👉 Jeśli szukasz więcej inspiracji, to koniecznie sprawdź nasze fit przepisy, przygotowane przez doświadczonych dietetyków Respo.
Wykonaj krok ku zdrowiu!
W Respo układamy diety online tak, aby były idealnie dopasowane do potrzeb danej osoby. Jeśli lubisz łososia, to znajdzie się on w Twoim jadłospisie. Jeśli nie – przepisy z nim nie trafią do Twojej diety.
Dołącz do osób, które przekonały się, że z nami osiąganie celów dietetycznych nie musi być trudne, a osiągniecie spektakularnych rezultatów jest możliwe!
Piśmiennictwo:
- Schwarz M., Appel K.: Carcinogenic risks of dioxin: mechanistic considerations, Regul Toxicol Pharmacol, 2005, 43(1), 19-34.
- Cole P., Trichopoulos D., Pastides H. i wsp: Dioxin and cancer: a critical review, Regul Toxicol Pharmacol, 2003, 38(3), 378-388.
- Golden R., Doull J., Waddell W. i wsp: Potential human cancer risks from exposure to PCB-s: a tale of two evaluations, Crit Rev Toxicol, 2003, 33(5), 543-580.
- European Food Safety Authority: No consumer health risk from bisphenol A exposure, 2015
- U.S. Food and Drug Administration: Fish: What pregnant women and parents should know, 2014.
- Ciborowska H. Ciborowski A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, PZWL, 2021.