Ranking majonezów 2024.🥇Które mają najlepsze składy?
Do sałatki, na kanapkę, do jajka: majonez to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do potraw. I choć największym powodzeniem cieszy się w okresie Wielkanocy, to chętnie kupujemy i używamy go przez cały rok - w końcu jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z różnymi daniami. Pozostaje jednak pytanie: jak wybrać dobry sklepowy majonez? Sprawdzamy!
Który majonez jest lepszy: Kielecki czy Winiary? A może na prowadzenie wysuwa się jeszcze inny produkt? W końcu walka o majonezową palmę pierwszeństwa jest bardzo zacięta!
Jeśli zastanawiasz się, który z dostępnych w polskich sklepach majonezów jest najlepszy pod względem składu i wartości odżywczej, nasz ranking majonezów jest właśnie dla Ciebie.
Zanim jednak przejdziemy do analizy konkretnych produktów, warto powiedzieć sobie, czym właściwie jest majonez – i jakie składniki są w nim pożądane, a jakie… niekoniecznie.
Według definicji z Encyklopedii PWN, majonez składa się z „oleju roślinnego, żółtek jaj kurzych i dodatków smakowych”, niekiedy zawiera także środki konserwujące i inne dodatki do żywności.
Wszystko to może znaleźć się w majonezie – nie wszystko będzie jednak argumentem przemawiającym na korzyść tego produktu.
Co powinien więc zawierać majonez dobrej jakości?
Składniki dobrego majonezu to:
Olej roślinny – czyli podstawowy składnik majonezu. Większość majonezów dostępnych na rynku wytwarzana jest z oleju rzepakowego, rzadziej możemy się spotkać z majonezami na bazie oleju słonecznikowego. Które są lepsze? Olej rzepakowy cechuje się korzystnym stosunkiem przeciwzapalnych kwasów omega-3 do bardziej prozapalnych kwasów omega-6 (ok. 8% kwasów omega-3 i ok. 17% kwasów omega-6), podczas gdy w oleju słonecznikowym dominują kwasy omega-6 (65% kwasów omega-6 i tylko 0,5% kwasów omega-3). Pod względem zdrowotnym zdecydowanie lepszym wyborem będą więc majonezy bazujące na oleju rzepakowym.
Żółtka – drugi podstawowy składnik majonezu. Większość sklepowych majonezów zawiera 3-7% żółtek jaj kurzych – wyjątkiem są majonezy wegańskie, w których żółtka nie są obecne.
Musztarda – najpopularniejszy dodatek smakowy używany w majonezach, jej rolą jest zaostrzanie smaku i podbijanie wyrazistości majonezu.
Ocet / sok cytrynowy – czyli smakowe dodatki obecne głównie w majonezach wegańskich. Ich rolą jest zaostrzenie smaku majonezu i zwiększenie jego wyrazistości.
Sól – dobry majonez zawiera sól, która pozwala na uzyskanie odpowiednich walorów smakowych sosu. Warto jednak pamiętać, że dodatek soli powinien być możliwie jak najmniejszy (najlepiej < 1 g / 100 g).
Woda – ważny składnik w majonezach light, w których część oleju zastępowana jest właśnie wodą. W standardowych majonezach obecna w mniejszej ilości.
Przyprawy / ekstrakty przypraw – czasami dodawane do majonezów, nadają im pożądany smak i aromat.
W dobrej jakości majonezie mogą się także znaleźć naturalne dodatki do żywności takie jak kwas cytrynowy, czy pełniące rolę barwników karoteny, ryboflawiny lub kurkumina.
Co nie powinno znaleźć się w majonezie?
Niestety przemysłowa produkcja majonezów oznacza, że obok składników pożądanych na etykiecie znajdziemy także pozycje, które stanowią swego rodzaju żywieniowy „red flag”.
Czego nie powinno być w dobrej jakości majonezie?
Cukru – w składzie sklepowych majonezów bardzo często znajdziemy dodatek cukru, który ma wzmacniać smak produktu. Trzeba jednak pamiętać, że ilość tzw. cukrów wolnych obecnych w naszej diecie jest bardzo duża, zdecydowanie nie warto jej więc jeszcze „podbijać” sięgając po wytrawne produkty zawierające w składzie taki ukryty cukier.
Dużej liczby różnych dodatków – jeden, dwa dodatki do żywności nie są tragedią, jednak majonez, który zawiera prawie tyle samo dodatków do żywności, co „normalnych” składników zdecydowanie nie jest produktem dobrej jakości.
Skrobi modyfikowanej – skrobia nie jest składnikiem o negatywnym wpływie na zdrowie, jej dodatek świadczy jednak o gorszej jakości produktu (skrobię w majonezie należy traktować jako zbędny „wypełniacz” używany zwykle w majonezach o niskiej zawartości żółtka). Wyjątkiem są tu majonezy wegańskie, w których dodatek skrobi jest z oczywistych przyczyn usprawiedliwiony.
Schudnij w Respo pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Choć majonez jest tylko „niepozornym” dodatkiem smakowym, to stanowi źródło wielu dietetycznych dylematów.
Mnóstwo osób zastanawia się bowiem: czy majonez jest produktem dozwolonym na diecie redukcyjnej? I czy może stanowić element zdrowego sposobu odżywiania?
Odpowiedź na to pytanie nie jest zero-jedynkowa.
Należy pamiętać, że wadą standardowego majonezu jest wysoka kaloryczność – 100 g majonezu to ok. 650-700 kcal, a 1 łyżka zawiera 160-175 kcal.
I nic dziwnego – w końcu podstawowym składnikiem majonezu jest olej.
Trzeba jednak być świadomym, że łyżka majonezu to mniej więcej tyle samo kalorii, co 6 kostek mlecznej czekolady albo 2 garści chipsów. A więc całkiem sporo.
Czy to oznacza, że na diecie nie wolno jeść majonezu? Nie do końca.
Z pomocą osobom będącym na diecie redukcyjnej przychodzą tzw. majonezy light, czyli majonezy, w których część oleju została zastąpiona wodą i których kaloryczność jest zwykle ok. 30-50% niższa niż kaloryczność majonezów standardowych.
Dobrym wyborem na diecie będzie także większość majonezów wegańskich, które często mieszczą się w 270-350 kcal / 100 g (ale uwaga: nie każdy majonez wegański jest niskokaloryczny).
Dobrej jakości majonez sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jego podstawowymi składnikami są bowiem oleje roślinne i żółtka, a więc produkty stanowiące elementy zdrowego sposobu odżywiania.
Zawsze warto jednak czytać skład i zapoznawać się z wartością odżywczą – tak, aby wybrany majonez nie zawierał zbędnych dodatków, dużej ilości soli, nasyconych kwasów tłuszczowych czy ogromu cukru,
Podsumowując:
dobry jakościowo majonez może znaleźć się w zdrowej diecie, należy jednak pamiętać, że jest to produkty wysokokaloryczny, nie należy go więc nadużywać,
w diecie redukcyjnej lepiej sprawdzą się majonezy light i wybrane majonezy wegańskie, w których część oleju zastąpiono wodą
osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość soli w wybranym produkcie, poszczególne majonezy potrafią się bowiem drastycznie różnić w tej kwestii.
🥇Ranking majonezów 2024
No dobrze, teorię mamy z głowy, a więc czas na klucz programu, czyli ranking najlepszych majonezów!
Poniżej znajdziesz produkty obecne na sklepowych półkach w takich sieciach jak Biedronka, Lidl, Auchan, Carrefour i inne.
Majonezy w rankingu podzielone zostały na 3 kategorie:
dobry wybór, czyli te majonezy, które warto wybierać na co dzień (choć oczywiście wciąż w umiarkowanej ilości),
niezły wybór, czyli majonezy o nie najgorszym składzie i wartości odżywczej, które mimo wszystko mogłyby być lepsze,
odradzane produkty, czyli majonezy o słabym składzie i/lub wartości odżywczej, które lepiej odłożyć z powrotem na półkę.
Co wzięliśmy pod uwagę, tworząc ranking najlepszych majonezów?
liczba dodatków do żywności (im więcej dodatków, tym gorszy majonez),
dodatek cukru i faktyczną zawartość cukrów w wartości odżywczej produktu,
dodatek zbędnych wypełniaczy (głównie skrobi),
ilość soli w przeliczeniu na 100 g majonezu,
ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na 100 g majonezu,
kaloryczność w przeliczeniu na 100 g majonezu.
Nasz ranking najzdrowszych majonezów zawiera majonezy „standardowe”, majonezy light oraz majonezy wegańskie.
Ich ocena została przeprowadzona oddzielnie, tak by nie porównywać przysłowiowych „gruszek do jabłek” – majonezy light zostały porównane do innych majonezów light, a majonezy standardowe do innych majonezów standardowych itd.
Efektem jest zbiorczy ranking najlepszych majonezów, który znajdziesz poniżej.
No to do rzeczy – przed Tobą ranking majonezów na 2024 rok!
Najzdrowszy wybór
Majonez Kielecki
Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%) Wartości odżywcze na 100 g: 631 kcal, tłuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g, węglowodany 2,3 g, w tym cukry 2,0 g, białko 1,9 g, sól 1,0 g.
Jest to majonez o składzie idealnym, nie zawiera ani jednego dodatku do żywności, ani dodanego cukru (cukru z musztardy nie bierzemy pod uwagę, jego ilość jest bowiem bardzo mała). Ogólna zawartość cukru to tylko 2 g / 100 g, a więc mniej niż pół łyżeczki. Majonez kielecki charakteryzuje się też niższą kalorycznością od wielu innych „standardowych” majonezów. Aktualnie jest to najlepszy możliwy wybór w swojej kategorii.
Majonez dekoracyjny Winiary
Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0 %, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) Wartości odżywcze na 100 g: 704 kcal, tłuszcz 76,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g, węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,3 g, białko 1,5 g, sól 0,6 g.
Majonez o nieco dłuższym składzie, z dwoma dodatkami do żywności (w tym jednym naturalnym – kwasem cytrynowym). Jego minusem jest bardzo wysoka kaloryczność oraz cukier w składzie. Mimo wszystko ogólna zawartość cukru w przeliczeniu na 100 g to tylko pół łyżeczki, a więc niedużo. Ogromnym plusem jest niska zawartość soli – jest to więc dobry wybór zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem i chorobami nerek.
Majonez ze świeżych jaj - Białuty
Skład: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA Wartości odżywcze na 100 g: 694 kcal, tłuszcz 74 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,4 g, węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,4 g, białko 1,1 g, sól 0,71 g.
Minusem majonezu jest to, że zawiera kilka dodatków do żywności. Mimo wszystko jako jeden z nielicznych majonezów na rynku nie ma w składzie dodatkowego cukru, charakteryzuje się także bardzo niską zawartością soli, dlatego został przez nas zaklasyfikowany jako “dobry wybór” pod względem żywieniowym.
Majonez klasyczny Kania
Skład: 80% olej rzepakowy, 6% żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromaty), cukier, sól, przeciwutleniacz: E 385, regulator kwasowości: kwas cytrynowy Wartości odżywcze na 100 g: 704 kcal, tłuszcz 76,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g, węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,3 g, białko 1,5 g, sól 0,6 g.
Majonez o dobrym składzie, z dość dużą zawartością żółtek. Minusem jest dodatek cukru oraz dwóch dodatków do żywności (ale jeden z nich to jednak naturalny kwas cytrynowy). Plus za brak wypełniaczy oraz bardzo niską zawartość soli (tylko 0,6 g / 100 g).
Majonez delikatesowy Madero
Skład: olej rzepakowy (79%), żółtko jaja kurzego z chowu na wolnym wybiegu (6%), ocet spirytusowy, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, sól, cukier, ekstrakty przypraw), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: E385 Wartości odżywcze na 100 g: 698 kcal, tłuszcz 76 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,8 g, węglowodany 2,7 g, w tym cukry 2,3 g, białko 1,0 g, sól 0,6 g
Majonez o dość krótkim i dobrym składzie, a także niskiej zawartości soli i cukru (mimo że cukier jest dodany do składu, to wartość odżywcza pokazuje, że nie jest go dużo). Pewną wadą jest dość wysoka kalorczyność – jedna z najwyższych wśród majonezów, trzeba więc szczególnie uważać z wielkością porcji.
Majonez kielecki lekki
Skład: olej rzepakowy rafinowany (47 %), woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych (4,1 %)*, skrobia, gorczyca, błonnik owsiany, cukier (1,2 %), sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, przyprawy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (z liści stewii) Wartości odżywcze na 100 g: 466 kcal, tłuszcz 49 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,7 g, węglowodany 4,2 g, w tym cukry 1,3 g, białko 1,2 g, sól 1,3 g.
Najlepszy wybór pośród majonezów light – na tle innych majonezów tego typu wyróżnia się niską zawartością cukru (⅓ łyżeczki na 100 g). Plusem jest też mniejsza, w porównaniu do innych majonezów light, liczba dodatków do żywności. Dodatkową zaletą jest również dodatek błonnika owsianego, który ma korzystny wpływ na zdrowie.
Majonez wegański sałatkowy GoVege
Skład: woda, olej rzepakowy (30%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobie modyfikowane kukurydziane, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma ksantanowa, koncentrat soku z cytryny, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: E385 Wartości odżywcze na 100 g: 312 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g, węglowodany 9,2 g, w tym cukry 4,1 g, białko 0 g, sól 1,13 g.
Majonez bardzo niskokaloryczny – świetny dla osób będących na diecie. Plusem jest dobry skład z tylko dwoma dodatkami do żywności, a także niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Majonez ten zawiera też najmniej soli spośród ocenianych majonezów wegańskich.
Vegan Majo Develey
Skład: olej rzepakowy 73 %, woda, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, MUSZTARDA (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA, sól), sól, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA Wartości odżywcze na 100 g: 633 kcal, tłuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,7 g, węglowodany 5,0 g, w tym cukry 3,7 g, białko < 0,2 g, sól 1,2 g
Jest to majonez o dobrym składzie, z małą zawartością cukru (mimo że cukier został dodany do składu, to w samej wartość odżywczej jest go stosunkowo mało). Ale uwaga: w porównaniu do innych majonezów wegańskich jest to majonez bardzo kaloryczny, odpowiadający kalorycznością standardowym majonezom z jajkami w składzie.
Niezły wybór
Kętrzyński
Skład: olej rzepakowy 65 %, woda, musztarda (ocet spirytusowy, woda, mączka z gorczycy, sól, ekstrakt przypraw), żółtka jaj w proszku 3,2 %, cukier, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa Wartości odżywcze na 100 g: 631 kcal, tłuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,1 g, węglowodany 3,8 g, w tym cukry 3,8 g, białko 1,8 g, sól 1,0 g.
Majonez o dość dobrym składzie – choć minusem jest dodatek zagęszczaczy i cukru. Mimo wszystko na tle innych standardowych majonezów wyróżnia się dość niską kalorycznością i niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety dodatkową wadą jest mała zawartość żółtka, co świadczy o nieco gorszej jakości produktu.
Majonez napoleoński Mosso
Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko jaja kurzego, cukier, sól, musztarda (gorczyca, cukier, sól, ocet spirytusowy, przyprawy, barwnik – kurkumina), przyprawy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, stabilizator – guma ksantanowa, przeciwutleniacz: E 385 Wartości odżywcze na 100 g: 648 kcal, tłuszcz 70 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5 g, węglowodany 3,5 g, w tym cukry 3,4 g, białko 0,9 g, sól 1,4 g.
Skład nie jest zły, jego minusem jest jednak dodatek cukru (który znajduje się dość wysoko w składzie) oraz aż 3 dodatki do żywności. Dodatkową wadą jest wysoka zawartość soli. Plus za dość niską kaloryczność.
Majonez Hellman's original
Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko JAJA kurzego (3 %), musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy), sól, aromat, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA, barwnik: karoteny Wartości odżywcze na 100 g: 671 kcal, tłuszcz 73 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,6 g, węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,9 g, białko 0,6 g, sól 0,93 g.
Plus za dość niską zawartość soli i cukru oraz całkiem dobry skład, jednak minus za to, że cukier został do tego majonezu w ogóle dodany. W porównaniu do dobrej jakości majonezów ten wyróżnia się także niskim udziałem żółtka – tylko 3%. Nie jest to wada z punktu widzenia wartości odżywczej, ale może być traktowana jako wada w zakresie stosunku jakości do ceny.
Majonez Hellman’s babuni
Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego (4,3%), cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa (EDTA), barwnik: karoteny Wartości odżywcze na 100 g: 604 kcal, tłuszcz 64 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,1 g, węglowodany 4,6 g, w tym cukry 4,0 g, białko 0,9 g, sól 0,99 g
Od majonezu Hellman’s original różni się niższą zawartością kalorii, a wyższą – cukru oraz soli. Skład nie jest zły, jednak poza cukrem i solą wapniowo-disodową znajdziemy tu także wypełniacz (skrobię modyfikowaną). Mały plus za wyższą zawartość żółtka – wciąż jednak nie jest ona tak wysoka jak w majonezach typu Kielecki czy Winiary.
Majonez stołowy Roleski
Skład: woda, olej słonecznikowy (40 %), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), żółtko jaja kurzego (3%), cukier, skrobia modyfikowana, ocet winny biały, sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa; aromaty, naturalny aromat, barwnik: karoteny; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA. Wartości odżywcze na 100 g: 387 kcal, tłuszcz 40 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,2 g, węglowodany 5,4 g, w tym cukry 3,3 g, białko 0,7 g, sól 0,91 g
Plusem majonezu jest niska kaloryczność – odpowiadająca de facto kaloryczności majonezów typu light, może to być więc dobry wybór na diecie redukcyjnej. Niestety wadą jest dość długi skład z wieloma dodatkami. Jest to także majonez na bazie gorszego pod względem wpływu na zdrowie oleju słonecznikowego.
Majonez lekki Mosso
Skład: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6 %, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, substancje konserwujące: E 202, E 211, regulator kwasowości kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: E 385, ekstrakt z kurkumy Wartości odżywcze na 100 g: 431 kcal, tłuszcz 44 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,2 g, węglowodany 7,6 g, w tym cukry 4,7 g, białko 1,0 g, sól 1,3 g
Majonez o niskiej kaloryczności – dobrze sprawdzi się więc na diecie. Niestety jego minusem jest duża liczba dodatków do żywności oraz cukier znajdujący się w składzie na jednym z pierwszych miejsc.
Majonez Winiary lekki
Skład: woda, olej rzepakowy, żółtko jaja, cukier, skrobia kukurydziana, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), ocet, sól, regulatory kwasowości (kwas fosforowy, kwas cytrynowy), aromat, czosnek, substancja konserwująca (sorbinian potasu), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (kurkumina) Wartości odżywcze na 100 g: 338 kcal, tłuszcz 33,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,8 g, węglowodany 8,4 g, w tym cukry 4,6 g, białko 1,1 g, sól 1,1 g
Majonez wyróżnia się bardzo niską kalorycznością (nawet na tle innych majonezów light jest ona naprawdę niska) – dobrze może się więc sprawdzić w trakcie diety redukcyjnej. Jego minusem jest cukier na czwartym miejscu w składzie oraz dość duża liczba różnych dodatków do żywności.
Majonez wegański Roleski
Skład: woda, olej słonecznikowy (25 %), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalne aromaty), skrobie modyfikowane, ocet winny biały, cukier, sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizator: guma ksantanowa; aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA. Wartości odżywcze na 100 g: 270 kcal, tłuszcz 26 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,9 g, węglowodany 9,0 g, w tym cukry 4,1 g, białko 0 g, sól 1,2 g
Jeden z najmniej kalorycznych majonezów na rynku – dobrze sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej. Jego wadą jest jednak dość długi skład z dodanym cukrem i stabilizatorem, a także fakt, że majonez ten bazuje na oleju słonecznikowym, a nie rzepakowym.
Odradzane produkty
Majonez z charakterem - Roleski
Skład: olej słonecznikowy (63 %), musztarda (13 %) (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, kurkuma mielona, aromat, barwnik: ryboflawiny, naturalne aromaty), woda, cukier, żółtko jaja kurzego, ocet winny, skrobia modyfikowana, sól. Wartości odżywcze na 100 g: 628 kcal, tłuszcz 65 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,5 g, węglowodany 8,6 g, w tym cukry 8,0 g, białko 1,5 g, sól 1,3 g
Majonez ma w miarę dobry skład – choć minusem jest dodatek cukru oraz użycie oleju słonecznikowego zamiast oleju rzepakowego, a także wypełniacz (skrobia). Kruczek tkwi jednak w wartości odżywczej – spośród innych majonezów dostępnych na rynku, ten wyróżnia się naprawdę wysoką zwartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cukru (1,5 łyżeczki cukru na 100 g). Zawiera też dość dużo soli.
Majonez stołowy Motyl
Skład: olej rzepakowy, woda, MUSZTARDA (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA biała, sól), cukier, żółtko JAJ kurzych w proszku (3,5%), ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), skrobia modyfikowana kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny) Wartości odżywcze na 100 g: 659 kcal, tłuszcz 71 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,4 g, węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,0 g, białko 0,8 g, sól 0,96 g
Majonez o bardzo długim składzie z dużą liczbą różnych dodatków oraz wypełniaczem (skrobią) i cukrem na jednym z pierwszych miejsc w składzie. Choć jego wartość odżywcza nie jest zła, to skład jest jednym z najsłabszych na rynku.
Majonez kielecki roślinny
Skład: woda, olej rzepakowy rafinowany (35 %), musztarda (woda, ocet gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana, cukier, ocet spirytusowy, białka grochu, sól, maltodekstryna, zagęszczony sok z cytryny w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat, barwnik: karoteny, stabilizator: guma ksantanowa, dekstroza Wartości odżywcze na 100 g: 356 kcal, tłuszcz 35 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g, węglowodany 8,6 g, w tym cukry 5,2 g, białko < 0,5 g, sól 1,2 g
Na tle innych majonezów kieleckich, ten wyróżnia się bardzo słabym składem, w którym znajdziemy substancję konserwującą, stabilizator i przede wszystkim: aż 3 różne wersje cukru i jego pochodnych (cukier, dekstroza oraz maltodekstryna, czyli bardziej złożona forma cukru, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym).
Dołącz do 42498 zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Jak widzisz, nasz ranking najzdrowszych majonezów pokazuje, że nawet w przypadku tak niepozornego i prostego produktu, jakim jest majonez, asortyment może znacząco różnić się składem i wartością odżywczą.
Gdy następnym razem wybierzesz się na zakupy, koniecznie czytaj więc etykiety i wybieraj majonezy z jak najmniejszą liczbą pozycji w składzie, a najlepiej takie, które nie zawierają cukru i wypełniaczy.
Zwracaj także uwagę na tabelę wartości odżywczej, a do koszyka wkładaj produkty o niskiej zawartości soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, dobrym wyborem będą majonezy light oraz niskokaloryczne majonezy roślinne, czyli produkty, które nie będą utrudniały walki z nadmiarowymi kilogramami, w takim stopniu jak „standardowy” majonez.
Ale pamiętaj – nawet dieta odchudzającanie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych produktów (w tym majonezu). Wystarczy mądrze wkomponować go w dietę i wybierać odpowiednie produkty – a dowodem, że to możliwe są metamorfozy Podopiecznych Centrum Respo, którzy jedzą, to co lubią i chudną. I to naprawdę spektakularnie!