Czy serek wiejski jest zdrowy?

Czy serek wiejski jest zdrowy?

Serek wiejski od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Może być bazą sycącego śniadania, szybką przekąską, a nawet składnikiem koktajli, placuszków i gofrów. Przyjemny smak, dostępność w sklepach oraz praktyczne opakowanie sprawiają, że dla wielu osób stał się obowiązkową pozycją w codziennej diecie. Jak myślisz, czy serek wiejski ma jakieś wyjątkowe właściwości zdrowotne?

Kluczowe wnioski

  • Serek wiejski jest uważany za zdrowy produkt. Jest łatwostrawny, zawiera dobrze przyswajalne białko, a także ma mało kalorii. Do tego zawiera wapń, fosfor, cynk, selen i witaminy z grupy B.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Czym jest serek wiejski?

Serek wiejski jest łagodnym, ziarnistym serem twarogowym. W sklepach najczęściej znajdziemy go w formie drobnych, okrągłych ziarenek twarogu połączonych ze słodką śmietanką.

Ma delikatny, neutralny smak, co sprawia, że dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Jakie są etapy produkcji serka wiejskiego?

  1. Do mleka krowiego dodawana jest podpuszczka.
  2. Tworzą się ziarna twarogowe, od których oddziela się serwatkę.
  3. Odsączone ziarna twarogu są łączone ze śmietanką oraz solą.

Dobry serek wiejski ma tylko trzy składniki: 

  • twaróg ziarnisty z mleka krowiego,
  • śmietankę,
  • sól.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Wartości odżywcze serka wiejskiego

Serek wiejski jest bogaty w łatwostrawne, dobrze przyswajalne białko. 100 g serka wiejskiego dostarcza średnio:

  • około 95-100 kcal,
  • 11 g białka,
  • 5 g tłuszczu,
  • 2-3 g węglowodanów.

Głównym węglowodanem występującym w serku wiejskim jest laktoza. Dlatego jeśli cierpisz na jej nietolerancję, możesz czuć się lepiej sięgając po serki wiejskie bez laktozy. 

Tak jak każdy ser twarogowy, serek wiejski jest dobrym źródłem:

  • wapnia,
  • fosforu,
  • cynku, 
  • selenu,
  • witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B5 i B12).

Serek wiejski na diecie redukcyjnej

Serek wiejski jest idealnym wyborem na diecie redukcyjnej. Dlaczego?

  1. Jest niskokaloryczny – 100 g serka wiejskiego zawiera maksymalnie 100 kcal.
  2. Jedna porcja dostarcza około 20 g białka, co zapewnia długą sytość po posiłku. Odpowiednio zwiększona podaż białka na diecie redukcyjnej ułatwia zachowanie masy mięśniowej, a także sprawia, że zgubienie zbędnych kilogramów jest znacznie łatwiejsze [1].
  3. Ma niski indeks glikemiczny (IG = 27) oraz niewielką zawartość cholesterolu (17 mg cholesterolu na 100 g), dzięki czemu wspiera zachowanie zdrowia metabolicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na insulinooporność, cukrzycę typu II, hipercholesterolemię, stłuszczenie wątroby, miażdżycę. 

Jako niskotłuszczowy produkt mleczny, serek wiejski może mieć łagodne działanie przeciwzapalne [2].

Wyjątkowe właściwości serka wiejskiego to nie tylko jego wartości odżywcze. To również uniwersalny smak oraz przyjemna faktura. Serek wiejski jest świetną bazą zdrowych posiłków.

Może być:

  • szybką przekąską,
  • częścią posiłku na słodko (np. z owocem i orzechami) oraz słono (np. z warzywem, pestkami i pieczywem),
  • częścią wysokobiałkowego ciasta (np. na placuszki, naleśniki, gofry),
  • składnikiem pasty (np. jajecznej ze szczypiorkiem),
  • proteinową bazą koktajlu. 

Wady serka wiejskiego

Czy serek wiejski ma jakieś wady? Nie da się ukryć, że ma dość wysoką zawartość soli – jeden kubeczek dostarcza ok. 1,5 g tego składnika.

Zgodnie z zaleceniami WHO, powinniśmy spożywać maksymalnie 5 g soli kuchennej dziennie, zatem jeden kubeczek serka wiejskiego to aż 30% tej wartości [3].

Przepisy Respo z serkiem wiejskim

Jeśli szukasz sprawdzonych i smacznych przepisów z tym składnikiem, mamy coś dla Ciebie.


Serek wiejski z malinami, borówkami i masłem orzechowym

571 kcal

Serek wiejski z malinami, borówkami i masłem orzechowym


Prosty i pełen białka posiłek, idealny w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Do tego jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego idealnie sprawdzi się w przypadku osób zapracowanych.


Serek wiejski z owocami i syropem klonowym

395 kcal

Serek wiejski z owocami i syropem klonowym


Kolejna, świetna opcja na słodko. Znów sporo białka, a do tego lekkie i orzeźwiające owoce. I ponownie – krótki czas przygotowania!


Makaron z sosem z serka wiejskiego

591 kcal

Makaron z sosem z serka wiejskiego


Serek wiejski świetnie nadaje się też do wytrawnych potraw. Tutaj jako podstawa do wykonania smacznego i pożywnego sosu. Całość? Aż 42 gramy biała i tylko 25 minut na przygotowanie.


Carpaccio z buraka z serkiem wiejskim

395 kcal

Carpaccio z buraka z serkiem wiejskim


Może szukasz czegoś bardziej nieszablonowego? Mamy dla Ciebie łatwy przepis na carpaccio z buraka. Szybkie przygotowanie, znów sporo białka i smak, który Cię zachwyci.


Proteinowe lody z serka wiejskiego

399 kcal

Proteinowe lody z serka wiejskiego


W Respo uwielbiamy słodkości! Dlatego proponujemy także bogate w białko lody z serka wiejskiego, wykonane z zaledwie 6 składników. To wręcz idealny przepis na lato i nie tylko.

To tylko kilka z tysięcy przepisów, które trafiają do jadłospisów naszych Podopiecznych. Dołącz do Respo, aby jeść smacznie i zdrowo tak, jak oni!

Dołącz do 66835
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Serek wiejski – czy jest zdrowy?

Czas na podsumowanie! Serek wiejski ma mnóstwo zalet: niską kaloryczność, dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, jest niskotłuszczowy oraz bogaty w witaminy i składniki mineralne.

Nie bez przyczyny jest ulubieńcem osób dbających o sylwetkę, a także sportowców i aktywnych fizycznie.

⭐ Z naszego bloga dowiesz się również:

Piśmiennictwo:

  1. Soenen S, Martens EA, Hochstenbach-Waelen A, Lemmens SG, Westerterp-Plantenga MS. Normal protein intake is required for body weight loss and weight maintenance, and elevated protein intake for additional preservation of resting energy expenditure and fat free mass. J Nutr. 2013 May;143(5):591-6.
  2. Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525.
  3. World Health Organization: Salt intake, https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082.