Czy serek wiejski jest zdrowy?
Kluczowe wnioski
- Serek wiejski jest uważany za zdrowy produkt. Jest łatwostrawny, zawiera dobrze przyswajalne białko, a także ma mało kalorii. Do tego zawiera wapń, fosfor, cynk, selen i witaminy z grupy B.

Co znajdziesz w artykule:
Czym jest serek wiejski?
Serek wiejski jest łagodnym, ziarnistym serem twarogowym. W sklepach najczęściej znajdziemy go w formie drobnych, okrągłych ziarenek twarogu połączonych ze słodką śmietanką.
Ma delikatny, neutralny smak, co sprawia, że dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Jakie są etapy produkcji serka wiejskiego?
- Do mleka krowiego dodawana jest podpuszczka.
- Tworzą się ziarna twarogowe, od których oddziela się serwatkę.
- Odsączone ziarna twarogu są łączone ze śmietanką oraz solą.
Dobry serek wiejski ma tylko trzy składniki:
- twaróg ziarnisty z mleka krowiego,
- śmietankę,
- sól.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Wartości odżywcze serka wiejskiego
Serek wiejski jest bogaty w łatwostrawne, dobrze przyswajalne białko. 100 g serka wiejskiego dostarcza średnio:
- około 95-100 kcal,
- 11 g białka,
- 5 g tłuszczu,
- 2-3 g węglowodanów.
Głównym węglowodanem występującym w serku wiejskim jest laktoza. Dlatego jeśli cierpisz na jej nietolerancję, możesz czuć się lepiej sięgając po serki wiejskie bez laktozy.
Tak jak każdy ser twarogowy, serek wiejski jest dobrym źródłem:
- wapnia,
- fosforu,
- cynku,
- selenu,
- witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B5 i B12).
Serek wiejski na diecie redukcyjnej
Serek wiejski jest idealnym wyborem na diecie redukcyjnej. Dlaczego?
- Jest niskokaloryczny – 100 g serka wiejskiego zawiera maksymalnie 100 kcal.
- Jedna porcja dostarcza około 20 g białka, co zapewnia długą sytość po posiłku. Odpowiednio zwiększona podaż białka na diecie redukcyjnej ułatwia zachowanie masy mięśniowej, a także sprawia, że zgubienie zbędnych kilogramów jest znacznie łatwiejsze [1].
- Ma niski indeks glikemiczny (IG = 27) oraz niewielką zawartość cholesterolu (17 mg cholesterolu na 100 g), dzięki czemu wspiera zachowanie zdrowia metabolicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na insulinooporność, cukrzycę typu II, hipercholesterolemię, stłuszczenie wątroby, miażdżycę.
Jako niskotłuszczowy produkt mleczny, serek wiejski może mieć łagodne działanie przeciwzapalne [2].
Wyjątkowe właściwości serka wiejskiego to nie tylko jego wartości odżywcze. To również uniwersalny smak oraz przyjemna faktura. Serek wiejski jest świetną bazą zdrowych posiłków.
Może być:
- szybką przekąską,
- częścią posiłku na słodko (np. z owocem i orzechami) oraz słono (np. z warzywem, pestkami i pieczywem),
- częścią wysokobiałkowego ciasta (np. na placuszki, naleśniki, gofry),
- składnikiem pasty (np. jajecznej ze szczypiorkiem),
- proteinową bazą koktajlu.
Wady serka wiejskiego
Czy serek wiejski ma jakieś wady? Nie da się ukryć, że ma dość wysoką zawartość soli – jeden kubeczek dostarcza ok. 1,5 g tego składnika.
Zgodnie z zaleceniami WHO, powinniśmy spożywać maksymalnie 5 g soli kuchennej dziennie, zatem jeden kubeczek serka wiejskiego to aż 30% tej wartości [3].
Przepisy Respo z serkiem wiejskim
Jeśli szukasz sprawdzonych i smacznych przepisów z tym składnikiem, mamy coś dla Ciebie.
To tylko kilka z tysięcy przepisów, które trafiają do jadłospisów naszych Podopiecznych. Dołącz do Respo, aby jeść smacznie i zdrowo tak, jak oni!
Serek wiejski – czy jest zdrowy?
Czas na podsumowanie! Serek wiejski ma mnóstwo zalet: niską kaloryczność, dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, jest niskotłuszczowy oraz bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Nie bez przyczyny jest ulubieńcem osób dbających o sylwetkę, a także sportowców i aktywnych fizycznie.
⭐ Z naszego bloga dowiesz się również:
Piśmiennictwo:
- Soenen S, Martens EA, Hochstenbach-Waelen A, Lemmens SG, Westerterp-Plantenga MS. Normal protein intake is required for body weight loss and weight maintenance, and elevated protein intake for additional preservation of resting energy expenditure and fat free mass. J Nutr. 2013 May;143(5):591-6.
- Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525.
- World Health Organization: Salt intake, https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082.