Zupa koperkowa z jajkiem
Lubisz smak koperku? Jeśli tak, to nasz przepis – zupa koperkowa z jajkiem – zachwyci Cię od pierwszej łyżki. To orzeźwiające danie obiadowe to jednak nie tylko świetny smak – ale także bardzo proste przygotowanie, które zajmuje jedynie 30 minut. Wystarczy, że ziemniaki ugotujesz z bulionem, dodasz do nich koperek oraz śmietanę i podasz z jajkiem ugotowanym na twardo. To wszystko! Ta niezwykła zupa z pewnością na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
7
|
łyżeczek koperku
28 g
|
5
|
łyżek śmietany
125 g
|
4
|
sztuki jajka
224 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.
Zawartość garnka zalewamy bulionem i doprowadzamy całość do wrzenia. Bulion z ziemniakami gotujemy przez ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy i wyłączamy palnik.
Do śmietany przekładamy 2-3 łyżki bulionu, mieszamy i ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę podajemy z jajkiem.