Ziemniaki z twarożkiem i papryką
Przepis na iście letnie danie? Postaw na ziemniaki z twarożkiem! Połączenie ciepłych ziemniaków z chłodnym twarożkiem to świetny pomysł na obiad w upalny dzień. Kremowy twarożek grani, chrupiąca papryka i przyprawy tworzą pełne smaku i wartości odżywczych nadzienie do ziemniaków. Danie jest pełne białka, wapnia, błonnika pokarmowego i witaminy C – z pewnością na długo zapewni Ci sytość i ochłodzi w gorące popołudnie. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
opakowanie twarożku grani
200 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki czyścimy, przekrajamy na pół i gotujemy do miękkości na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 30-35 minut. Po tym czasie delikatnie odcedzamy ziemniaki i przekładamy na talerz.
Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy twarożek nakładamy na ziemniaki.