Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Nie wiesz, jak sprytnie wkomponować ryby do diety? Zapiekanka rybna będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis to nic innego jak delikatne mięso dorsza połączone z warzywami – marchewką oraz cukinią – i zapieczone w pomidorowym sosie. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z gotowanymi ziemniaczkami, a cały obiad jest super źródłem białka, błonnika, potasu, polifenoli czy witamin z grupy B. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,32/5
(z 22 ocen)
Zapiekanka rybna
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
11 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
309 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
150 g
 dorsza
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
łyżeczki ziół prowansalskich
0,25 g
2
łyżeczki masła
10 g
3
sztuki ziemniaków
210 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
11 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
309 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków) i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Cukinię i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Na patelni, bez dodatku tłuszczu podsmażamy starte warzywa przez kilka minut do zmięknięcia.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

5

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.

6

W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone warzywa. Następnie kładziemy rybę. Na koniec całość zalewamy pomidorami z puszki.

7

Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy masło do rozpuszczenia.

8

Gotową rybę podajemy razem z ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.