Zapiekanka rybna
Nie wiesz, jak sprytnie wkomponować ryby do diety? Zapiekanka rybna będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis to nic innego jak delikatne mięso dorsza połączone z warzywami – marchewką oraz cukinią – i zapieczone w pomidorowym sosie. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z gotowanymi ziemniaczkami, a cały obiad jest super źródłem białka, błonnika, potasu, polifenoli czy witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
dorsza
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki ziół prowansalskich
0,25 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków) i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Cukinię i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni, bez dodatku tłuszczu podsmażamy starte warzywa przez kilka minut do zmięknięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone warzywa. Następnie kładziemy rybę. Na koniec całość zalewamy pomidorami z puszki.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy masło do rozpuszczenia.
Gotową rybę podajemy razem z ziemniakami.