Dorsz z dynią i ziemniakami

Dorsz z dynią i ziemniakami

Nie wiesz jak zwiększyć ilość ryb w jadłospisie? Przygotowany według naszego przepisu dorsz z dynią i ziemniakami to idealne rozwiązanie Twojego problemu! Danie to, nie tylko dostarcza mnóstwa wartościowych składników odżywczych, ale jest także świetną propozycją dla wszystkich tych, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem ryb. Wypróbuj koniecznie, a nawet największy niejadek pokocha ten pyszny obiad!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Dorsz z dynią i ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
33 g Białko
6 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
400 g
 dorsza
11
sztuk ziemniaków
770 g
500 g
 dyni
20
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
2
sztuki cebuli czerwonej
160 g
4
ząbki czosnku
24 g
0,3
sztuki cytryny
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
33 g Białko
6 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie góra-dół.

2

Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę.

3

Cebulę i czosnek siekamy.

4

Rybę posypujemy solą i pieprzem.

5

Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, papryką, mieszamy. Pieczemy przez 40 minut.

6

Wyjmujemy naczynie z piekarnika, dodajemy pomidorki i dorsza. Na rybie układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika na 12-15 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.