Wegańska grochówka ze skwarkami

Wegańska grochówka ze skwarkami

Zupa grochowa to sycąca klasyka polskiej kuchni. I choć zwykle podaje się ją z boczkiem, to idealnie sprawdzi się także w wersji roślinnej. A konkretnie – jako wegańska grochówka ze skwarkami. Ten prosty przepis łączy w sobie warzywa, aromatyczne przyprawy i klucz programu: skwarki z tofu w sosie sojowym. Gotowe danie cudownie rozgrzewa i dostarcza mocy żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Wegańska grochówka ze skwarkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

651 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2305 mg Sód
25 g Błonnik

Składniki
250 g
 grochu (suche nasiona)
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Skwarki:

1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

651 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
2305 mg Sód
25 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Groch dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny (jeśli mamy czas, można zostawić na noc). Jeśli nie mamy czasu na moczenie, można użyć grochu łuskanego i gotować go dłużej.

2

W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Dodajemy wypłukany groch, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękki.

3

W tym czasie obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę lub plastry. Dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 – 20 minut, aż zmiękną.

4

Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.

5

Tofu kroimy w małą kostkę i osuszamy papierowym ręcznikiem.

6

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.

7

Dodajemy sos sojowy, smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż tofu nabierze chrupkości.

8

Gorącą zupę nalewamy do misek. Na wierzchu układamy skwarki z tofu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.