Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa – przepis na przepędzenie wampirów? Niekoniecznie! Ta pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa to świetne źródło antyoksydantów, witamin z grupy B i związków siarki. Czosnek ma udowodnione działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zupa czosnkowa sprawdzi się więc idealnie przy przeziębieniu czy pogorszeniu samopoczucia. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa czosnkowa
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

561 kcal Kalorie
42 g Białko
15 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1764 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
10
ząbków czosnku
60 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,4
szklanki mleka
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

561 kcal Kalorie
42 g Białko
15 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1764 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ząbki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy czosnek do miękkości przez ok. 30-40 minut.

3

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

4

W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków (czas liczony od zagotowania bulionu). Doprawiamy do smaku.

5

Upieczony czosnek dodajemy do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania.

6

Wyjmujemy mięso z garnka i odkładamy na talerz. Następnie blendujemy zupę na gładką masę, dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

7

Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Mięso kroimy na kawałki.

8

Gotową zupę podajemy razem z mięsem i grzankami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?